Slik gjør du mobilen din om til en gitarforsterker

Slik gjør du mobilen din om til en gitarforsterker


Mer og mer nyttig og unyttig blir samlet i mobilen vår. Foruten vanlig telefonering har de fleste mobiler nå også internett, innebygd GPS, e-post, masse spill og mulighet for lydinnspilling. iPhone er toneangivende i utviklingen og det er nå altså mulig å gjøre mobilen din om til en gitarforsterker. Såfremt du har iPhone eller iPad.

Publisert: 12.11.10. Skrevet av Peder Åmland. Kategori: Gitarutstyr.

 

La det være sagt med en gang: Dette er ikke en erstatning for vanlige gitarforsterkere og effektbokser. Til det blir lydkvaliteten litt for dårlig. Men det fungerer utmerket til de gitarister som er mye ute og reiser eller om du nødig vil vekke opp hele nabolaget på nattestid. Det du da trenger for å gjøre din iPhone/iPad om til en gitarforsterker er en spesiell type kabel som går fra din gitar til din iPhone/iPad og en app med innebygde forsterkere og effektbokser. Foreløpig finnes det 2 typer kabler og 2 typer apps som tilbyr dette. Vi skal ta en nærmere titt på disse.

Amplitudes iRig-kabel og app

Den første av kablene vi skal se på er AmpliTubes iRig kabel. Som bildet til høyre viser kobler man gitarkabelen i en liten sylinderformet komponent. På den andre siden av komponenten er det uttak til hodetelefoner og til din iPhone/iPad. I denne pakken får man kun med kabel mellom komponenten og mobilen. Gitarkabel og hodetelefoner må man ha fra før.

AmpliTube har også utviklet en egen App som da inneholder 3 virtuelle effektbokser, 1 virtuell forsterker og 1 virtuell mikrofon. Ved å betale litt ekstra finnes det totalt 11 effektbokser, 5 forsterkere, 5 kabinetter og 2 mikrofoner tilgjengelig i App Store til nedlasting. På bildet til høyre er iRig-kabelen koblet til en iPad som viser grensesnittet av forsterkeren og noen effektbokser.

GuitarConnect kabel og iShred Live App

Den andre av de to kabeltypene er Griffin Technology's kabel som heter Guitarconnect(Se bilde til høyre). Den er rimeligere iRig og har også annerledes design. Den ene enden av kabelen kobles til din iPhone/iPad, mens den andre enden deler seg i 2 og plugges inn i henholdsvis gitar og hodetelefoner. GuitarConnect har fått mye skryt for sitt design og har også kommet litt bedre ut i tester enn iRig når det gjelder vrenglyd(fuzz). iRig scorer derimot best på clean(ren) lyd.

GuitarConnect samarbeider med Frontier Design Group som har utviklet appen iShred Live. Den fungerer omtrent som Amplitudes App med noen få unntak. Den inneholder 3 effektbokser, akkurat som Amplitude. Det er digital delay, modulator/flanger og noise gate. Man kan også her kjøpe flere effekter på Apple Store som f.eks. fuzz, chorus, tremolo og compressor. I tillegg til forsterker inneholder iShred Live også en metronom og en kromatisk stemmeboks.
 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner