Artikler


Pioneren Maybelle Carter

Pioneren Maybelle Carter

Publisert: 19.04.23 | Kategori: Historien om...

Her er historien om Maybelle Carter, som ved hjelp av sin banebrytende scratching-teknikk ble en pioner innenfor countrymusikken.


Maybelle Carter (1909 – 1978) var en kvinne med en unik historie. Hun ble født inn i en familie med en lang musikalsk tradisjon, og hun arvet både talentet og lidenskapen for musikk fra sine foreldre. Som ung jente lærte Maybelle å spille gitar, og hun utviklet en unik stil som senere skulle bli kjent som "Carter Scratch".

Carter Scratch

Maybelle gjorde gitaren til et soloinstrument, ikke bare et kompinstrument. Stilen hun utviklet gikk ut på at tommelen i høyre hånd spilte melodien(stort sett på basstrengene), mens pekefinger tok seg av kompet. Oftest ble melodien spilt mellom versene i sangen, altså som et instrumentalparti ("break").

The Carter Family

Sammen med sin kusine Sara og hennes ektemann A.P.Carter, dannet Maybelle den legendariske gruppa "The Carter Family". Dette skjedde mot slutten av 1920-tallet og hun var da i 20-årene. Gruppen ble en stor suksess og spilte inn mange populære sanger som fortsatt er kjent og elsket den dag i dag. Maybelle var hjørnesteinen i gruppen, og hennes gitarspill og vokal var avgjørende for Carter-familiens sound.


Mother Maybelle og The Carter Sisters

Tross suksessen til "The Carter Family", ble gruppen oppløst i 1943 da A.P. og Sara skilte seg. Maybelle fortsatte å opptre og spille inn som soloartist, men det var ikke før på 1960-tallet at hun opplevde en gjenoppblomstring i popularitet takket være samarbeidet med Nitty Gritty Dirt Band. Bandet inviterte Maybelle til å delta på albumet "Will the Circle Be Unbroken", som var et samarbeid mellom countrymusikk-legender og yngre musikere. Albumet var en kritisk og kommersiell suksess og introduserte Maybelles musikk til en ny generasjon fans. Hun opptrådte også mye sammen med sine døtre Helen, Anita og June. Denne sammensetningen regnes som 2.generasjon av The Carter Family og mest kjent er nok den yngste Jane som opptrådte - og i 1968 giftet seg - med selveste Johnny Cash.

Maybelle Carter var en sann pioner innen countrymusikk og hennes innflytelse kan fortsatt høres i dag. Hun var en kvinne som stod opp for seg selv og som banet vei for andre kvinnelige musikere i en mannsdominert bransje. Hennes musikk vil alltid være en del av den amerikanske musikkhistorien, og hennes navn vil bli husket i mange generasjoner fremover.
 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no