Topp 5 fordeler ved å spille gitar vs piano

Topp 5 fordeler ved å spille gitar vs piano


Det er selvsagt mange fordeler med å spille gitar versus piano, men vi har i denne artikkelen kun skrapt litt på overflaten og plukket ut de fem største fordelene.

Publisert: 08.02.19 Kategori: Gitarist.

 

Som gitarist kan det ofte være fort gjort å komme i klinsj med en pianist om hvilket instrument som er best. Da er det bra å ha det klart for seg hvilke fordeler det er å spille gitar versus piano. Her har du fem store som det blir vanskelig for pianister å "forsvare" seg mot:

1. Frakt

Hvis man kan velge å enten bære med seg en gitar eller et piano, velger de fleste tenkende mennesker gitaren. Både akustiske og elektriske gitarer er rimelig lette å frakte med seg, også om den ligger oppi en tyngre flightkasse.

Piano derimot, bør en helst være minst fire røslige mannfolk med hår på brøstet for å bære. Bruk av spesial-stropper er også anbefalt for ikke å ødelegge ryggen. Det må sies at med keyboard og synth blir det noe lettere.

Score: 
GITAR:
PIANO:
Piano2. Gitarhalsen

Gitarer har hals, det har ikke pianoer. Og det er store fordeler med å ha hals. Først og fremst blir tonene mer samlet på et sted, i motsetning til piano der tonene ligger på rekke og rad etter hverandre. Det kan bli ganske store sprang å ta.

Skal man f.eks foreta et sprang fra en mørk G til en lys A, vil det som illustrasjonen under viser være ganske greit på gitaren siden de blir liggende ganske nærme, mens mer utfordrende på piano på grunn av den store avstanden. Ja, de kan bruke to hender, men det snakker vi ikke så høyt om nå.

Score: 
GITAR:
PIANO:

3. Barre

Å ta et barregrep på gitar betyr at man legger venstre hånds pekefinger over flere av strengene på samme bånd. Deretter tar man et grep med de resterende fingrene. Så kan man flytte grepet opp og ned på gitarhalsen og man får da ulike akkorder. Holder du et E grep som barre kan man enkelt flytte det til forskjellige bånd og få grep som F, A og D for eksempel.

Pianister har ikke mulighet til å ta barregrep på piano. Tangentene er organisert sånn at det blir ulike akkorder hvis de flytter samme "grepet" opp og ned på tastaturet. Kjedelig det for pianistene...

Score: 
GITAR:
PIANO:

4. Utseende

Vet ikke om det bare er fordi vi selv er gitarister, men det er ganske oppsiktsvekkende stor forskjell utseendemessig på gitar og piano. Kan nesten sammenlignes med en Porsche versus en Lada. Mens gitaren har elegante, runde former i ulike fasonger, har pianoet det boksete, firkantede ytre uten særlig variasjoner.

Score: 
GITAR:
PIANO:
Gitar vs Piano5. Rockelyden

Har du hørt et piano med vrenglyd. På keyboard og synth kan man få til en forvrenging av tonen, men det er ikke i nærheten av den ekte, gitarfuzz-lyden som kun en gitar kan lage. Da har man valget å enten begynne å spille gitar eller leve resten av livet med å spille et instrument uten rockelyd.

Score: 
GITAR:
PIANO:Ps: Det kan hende piano også har noen fordeler versus gitar, men disse gjennomgåes ikke i denne artikkelen. 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner