Artikler


Folk-sjangerens tidlige historie

Folk-sjangerens tidlige historie

Publisert: 24.05.19 | Kategori: Historien om...

Alle land har sin folkemusikk, men det var i USA at den tradisjonelle folkemusikken la grunnlaget for den moderne vestlige musikken. Det hele startet med noen slitne cowboyer og arbeidsfolk som tok seg en pust i bakken og sang og spilte i vei på gitarer, feler, banjoer og mandoliner.


Bob Dylan, Woody Guthrie, Pete Seeger, James Taylor, Joni Mitchell og Neil Young er velkjente navn innen folk-sjangeren, men hvordan oppstod egentlig denne musikkstilen? Hva slags musikkliv var det i USA som formet disse artistene? Det som er sikkert er at USA på 1800- og 1900-tallet hadde en enorm utvikling som kom til å påvirke verden på mange områder. Banebrytende oppfinnelser som damplokomotiv, elektrisitet og lyspærer gjorde USA til verdens mest nyskapende og progressive land. Ikke bare teknologisk, men ikke minst innen musikk der framveksten av nye musikksjangere eksploderte. Country, blues, gospel, rock og bluegrass var noen av mange musikkstiler som vokste fram i USA på denne tiden.

Vi skal se nærmere på folk-sjangeren. Oversatt til norsk kan vi si folkemusikk. Alle land har sin folkemusikk som går langt tilbake i tid og som er blitt overlevert muntlig fra generasjon til generasjon. Det at det kalles "folk" er fordi musikken har sitt opphav i folket. Vi kunne også brukt "Roots" (roots=røtter), men da favner vi enda litt bredere sjangermessig. I denne artikkelen ser vi kun på amerikansk folkemusikk, eller bare "folk" som det er vanlig å si, siden den har hatt så stor påvirkning på all annen vestlig musikk.

Hva påvirket den amerikanske folkmusikken?

Siden Nord-Amerika på 1800- og 1900-tallet i tillegg til urbefolkningen bestod av innvandrere fra Europa(flest fra Irland, Skotland og England) og afrikanske slaver er det også disse som har påvirket folkmusikken mest:

  • Afrikanske slaver sang arbeidsanger for å holde motet oppe gjennom den harde tiden. De brakte med seg banjo fra Afrika som etterhvert ble et meget populært instrument, også blant de hvite.
  • Fra Europa kom innvandrere som brakte med seg sin egen folkemusikk. Siden mange innvandrere kom fra de britiske øyer hadde de med seg fioliner og gitarer og sang keltisk folkemusikk. Mange franskmenn bosatte seg nord-øst i Amerika og i Louisiana-området sør i USA. Herfra kom Cajun-musikk.
  • Urbefolkningens sanger og bruk av perkusive instrument har også hatt påvirkning på folkmusikken.

Det dannet seg flere områder i Nord-Amerika der folkmusikken utviklet seg litt forskjellig, alt etter hva slags folk som flyttet dit. Her er en illustrasjon som viser de viktigste områdene:

Appalachene

Rundt 1750 begynte mange innvandrere fra Irland, Skottland og England å bosette seg i den sørlige delen av Appalanchene, en fjellkjede nord-øst i USA. De hadde med seg sin folkemusikk der bandet ofte bestod av minst én fele, ofte kombinert med gitar eller andre strengeinstrumenter. Fra lengre sør i USA kom etterhvert frie slaver og bosatte seg lengre nord. Disse var med å påvirke folkemusikken i området og hadde også med seg et instrument som skulle bli stadig mer populært, nemlig banjoen. Appalanchene er nok det viktigste området når man tenker på utviklingen av bluegrass og country musikk og artister som Dolly Parton, Earl Scruggs og Chet Atkins er alle dypt påvirket av tradisjonell Appalanchene-musikk.

Folk-gruppen The Carter Family gjorde stor suksess og kom fra Virginia, som er del av Appalanchene. De utviklet den tradisjonelle folk-genren og regnes som de første countrystjernene. Utgivelser rundt 1930 markerte et skille mellom folkmusikk og tidlig country musikk. Også legendariske Doc Watson var fra Appalanchene. Han ble en viktig artist innen folk og bluegrass musikk.

Western cowboy musikk

Ettersom nybyggerne utvidet territoriet vestover - på bekostning av urbefolkningen - åpnet landet seg for cowboyer og arbeidsfolk. De satt gjerne rundt bålet på kveldene og sang og spilte på fioliner, gitarer, mandoliner og munnspill. Stilen var ikke så ulik musikken fra Appalachene. Ikke så rart siden områdene grenser til hverandre, kun adskilt av Mississippi River. I tillegg til at sangene kunne relateres til ballader og dansemusikk fra de britiske øyer var det også innslag av meksikansk folkemusikk. Johnny Cash, Woody Guthrie og John Denver er kjente folk- og countryartister fra dette området.

Europeisk-keltisk musikk

Veldig mange innvandrere til USA kom fra de Britiske øyer, og spesielt fra Irland på grunn av den store hungersnøden rundt 1850. De fleste bosatte seg nordøst i USA, spesielt i byene Boston og New York. Også her påvirket de den tradisjonelle folkemusikken som igjen skulle påvirke all vestlig musikk.

Cajunsk musikk

Denne musikksjangeren var det franskmennene hadde med seg og utviklet videre i Louisiana sør i USA. Det er fengende folkmusikk der trekkspill og fele står sentralt, i tillegg til vokal. Musikkstilen har etterhvert utviklet seg til å bli en variant av country.

Guthrie, Dylan og de andre

Bob Dylan sier selv han ble svært påvirket av folk-sangeren Woody Guthrie, han skrev til og med en sang til han ("Song to Woody"). Guthrie lagde enkle, folkelige sanger ofte med politiske tekster. Hans mest kjente sang er "This land is your land". Dylan ble inspirert både av kraften i tekstene og av gitarteknikken. Som folkmusikk kjennetegnes av er teksten og sangen viktig, mens kompet oftest er enkelt og består gjerne av få akkorder. Guthrie og Dylan brakte videre mye av det Maybelle Carter var en pioneer på når det gjaldt gitarspill: Få, enkle grep og en tydelig basslinje med mye bruk av hammer-ons.

Bob Dylan vet vi er en av de viktigste artistene i musikkhistorien. Han løftet opp folkmusikken på 1960-tallet og brakte den ut til hele verden og inspirerte folk-artister som Joan Baez, James Taylor, Joni Mitchell og Neil Young. I dag lever sjangeren i beste velgående med band som f.eks Old Crow Medicine Show, Mandolin Orange og I'm with Her. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no