Artikler


Historien bak Beatles-klassikerne

Historien bak Beatles-klassikerne

Publisert: 29.11.22 | Kategori: Historien om...

Til mange av The Beatles sine låter følger det med en interessant historie om hvordan de ble skrevet. Vi har sjekket ut hva Paul, John, Ringo og George har sagt i ettertid om opphavet til de mest kjente Beatles-låtene og mye interessant bakgrunnsinfo dukket opp.


 • Love Me Do

  Dette var første låten The Beatles spilte inn og gav ut. Det var også første Lennon / McCartney-låt. Ifølge Paul McCartney ble sangen skrevet i 1958 og handlet om hans daværende kjæreste Iris Caldwell.

  Paul var på den tiden 16 år gammel og hadde allerede blitt kjent med John Lennon. Sammen satt de to i stua til Pauls familie og skrev "Love Me Do". Paul har sagt i ettertid at det var et 50/50 samarbeid, mens John har sagt det var mest Paul sin sang.

  Love Me Do Cover

  Love Me Do-cover fra 1962.

 • Norwegian Wood (This Bird has Flown)

  "Jeg prøvde å skrive om en affære uten at min kone skulle forstå at jeg skrev om en affære", sa en åpenhjertig John Lennon i 1970 om teksten til "Norwegian Wood".

  Det norske treet (eller "norsk tre") henspeiler til trepanelet i leiligheten til jenta som sangen handler om. Det var Paul McCartneys idé å avslutte sangen med at Norwegian Wood tennes på som en hevn for at jenta dro sin vei.

  Lennon fikk de første idéene til låten på en skiferie i alpene i februar 1965. Senere skrev han og Paul ferdig låten og den ble med på "Rubber Soul"-albumet samme år.

 • Yesterday

  Paul McCartney våknet en morgen med en nydelig melodi han hadde hørt mens han drømte. Han kastet seg straks over pianoet og for å lettere huske melodien fant han på tulleteksten "Scrambled eggs, oh, my baby, how I love your legs…". Akkordene fant veien av seg selv og etter noen måneder fikk han også på plass teksten til det som ble The Beatles mest kjente låt: "Yesterday".

  Det er usikkert om det var i 1965 eller allerede i 1964 McCartney drømte om Yesterday-melodien, men stedet det skjedde vet man sikkert. På denne tiden bodde Paul hjemme hos familien til sin kjæreste Jane Asher, i 57 Wimpole Street i London.

 • Blackbird

  Paul McCartney sier sangen er inspirert av Bach sitt stykke "Bourré i Em". Han og George Harrison prøvde å imponere på ungdomsfester med å spille klassisk gitar. År senere, utifra dette Bach-stykket, utviklet "Blackbird" seg og er blitt en særdeles populær Beatles-låt blant gitarister.

  Sangen er en støtte til Borgerrettsbevegelsen, de svartes kamp for like rettigheter i USA. McCartney introduserte en gang sangen med å si at "bird"(fugl) er engelsk slang for "girl"(jente) og at temaet i sangen var om en svart jente. Martin Luther King ble skutt og drept bare uker før McCartney skrev låten.

 • Julia

  "Julia" er John Lennons mor som han hadde et veldig godt forhold til. Hun døde i en tragisk bilulykke i 1958 da Lennon var 17 år gammel. John Lennon sa senere i intervju at "I lost her twice", som refererte til at han som 5-åring hadde måtte bo hos sin tante. I tenårene kom han og moren veldig tett og hun motiverte han hele tiden til å satse på musikken.

  John Lennon skrev sangen under Beatles sitt opphold i India våren 1968. Her lærte han seg avansert fingerspill på gitar av den kjente musikeren Donovan, blant annet "Travis picking" som brukes på "Julia".

  John Lennon med moren Julia

  John Lennon(8 år) sammen med moren Julia.

 • Here Comes the Sun

  Bakgrunnen for sangen er at The Beatles i 1968-1969 måtte bruke mye av tiden på forretningsmøter, blant annet i forbindelse med oppstart av eget plateselskap ("Apple"). George Harrison ble lei av all businessen, så han droppet møte og drog i stedet til Eric Claptons hus. Det var en fin solfylt morgen og de to satt i hagen og spilte gitar. Clapton sa senere at Harrison hadde det meste av grep, riff og tekst på "Here Comes the Sun" klar til lunsj.

  George Harrison uttalte følgende om kontrasten mellom business og kreativitet: “Personally, I hope to get to the point where I can completely retire from the business side of things. Business is one thing, writing and creating, which we all want to do, is another thing entirely.”

  Here comes the sun håndskrevet tekst

  George Harrison sin håndskrevne tekst av "Here comes the sun".

 • Hey Jude

  Paul McCartney startet komponeringen av "Hey Jude" i bilen på vei til John Lennons hus i Weybridge utenfor London. John og kona Cynthia var i ferd med å skilles og Paul ville dra til Weybridge for å muntre dem opp. Han tenkte spesielt på John og Cynthias sønn Julian. I bilen begynte han å synge "Hey Jules - don't make it bad, take a sad song, and make it better". Han komponerte ikke ferdig "Hey Jude" i løpet av kjøreturen, men ideen var født".

  Paul McCartney og Julian Lennon

  Paul McCartney og Julian Lennon rundt tiden da "Hey Jude" ble skrevet.

 • Let it Be

  I 1968 da The Beatles gjennomgikk prøvelser og var i ferd med å oppløses, skrev Paul McCartney "Let it Be". Ifølge Paul selv startet det med en drøm han fikk av sin avdøde mor Mary som fortalte han at alt ville bli bra, ikke engste deg. Mange har tolket teksten som at det handler om Jesu mor, men det er altså Paul sin mor som snakker ord av visdom:

  "When I find myself in times of trouble
  Mother Mary comes to me
  speaking words of wisdom
  Let it be"

  Paul og Mary McCartney

  Paul og Mary McCartney. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no