Artikler


Helsprø Le Tekrø

Helsprø Le Tekrø

Publisert: 07.03.17 | Kategori: Norske gitarister

Stjernegitarist Ronnie Le Tekrø er kanskje ikke blant de aller sprøeste, men sprø nok til at tittelen på artikkelen kan forsvares. TNTs gitarvirtuos er av mange regnet blant de ypperste i verden og er ganske enkelt sprøtt god.


5. Oktober 1963 ble Rolf Ågrim Tekrø født. Hvilket tidspunkt han skiftet til det litt mer røffe navnet "Ronnie Le" er vi ikke sikre på, men utvilsomt et godt valg. Som 12-åring fikk Tekrø valget mellom å begynne på speideren eller spille gitar. Godt inspirert av gitarister som Jimi Hendrix, Uli Jon Roth(Scorpions) og Toni Iommi(Black Sabbath) valgte Ronnie sistnevnte alternativ. Det er uvisst hva speidermiljøet gikk glipp av, men norske metalfans og gitarelskere er nok lykkelige for valget han tok den gangen.

Ronnie Le Tekrø vokste opp på Toten, stedet der Vazelina Bilopphøggers regjerte konsertscenene i årevis. I 1977, 14 år gammel, ble Tekrø med i hardrockbandet Rockfire (senere endret til Roquefire). Bandet rakk å spille inn en singel før Tekrø i 1982 ble snappet opp av det trønderske metalbandet TNT. Tekrø pakket kjapt gitaren og flyttet til Trondheim.

Suksess med TNT

Ikke lenge etter at Tekrø hadde ankommet trønderhovedstaden fikk bandet platekontrakt og albumet "TNT" ble utgitt høsten 1982. Albumet er blitt en norsk metalklassiker mye på grunn av at tekstene var på norsk og inneholdt bra låter som "Harley Davidson", "USA" og "Eddie".

I 1984 kom Tony Harnell flyvende fra USA og erstattet Dag Ingebrigtsen som vokalist. Han tok med seg bandet tilbake til USA der de satset stort på gjennombrudd. Suksess ble det og albumet "Tell no Tales" fra 1987 ble et stort internasjonalt gjennombrudd. Le Tekrøs smekre, virtuose gitarspill kommer godt til uttrykk i monsterhiten 10.000 lovers (in one), som har et gnistrende gitarriff de fleste kjenner til.

TNT bestemte seg i 1992 for å ta en pause, men Tekrø trengte ikke lange hvilen. Bandet Vagabond ble startet samme år sammen med blant andre vokalist Jørn Lande og TNT-bassist Morty Black. Bandet ga ut to album: "Vagabond" fra 1992 og "A Huge Fan of Life" fra 1996.

Samarbeid med Terje Rypdal og Mads Eriksen

Etter et middels vellykket comeback for TNT på slutten av 1990-tallet innledet Tekrø et nært samarbeid med jazzgitaristen Terje Rypdal. Dette samarbeidet resulterte i tre album og senere, i 2009, fikk de med gitarist Mads Eriksen på laget og dannet N3 (Norwegian 3). Dette er et norsk svar på G3 som ble dannet av Joe Satriani og der han alltid har med seg to andre stjernegitarister. Samarbeid med andre gitarister og artister har vært sentralt i Tekrøs karriere. Han har aldri følt seg bundet av musikksjanger, men tvert i mot spilt med artister innenfor de fleste kategorier. Liten tvil dog at det er rock og metal som først og fremst gjelder for Tekrø.

Nå bor Tekrø landlig til på Vestre Toten. Han har der bygd sitt eget musikkstudio og det var her TV-serien Rockeskolen på TV2 ble spilt inn. Tekrø var selvsagt rektor ved skolen.

Sologitaristen

I 1998 ga Ronnie Le Tekrø ut sitt første soloalbum, "Extra Strong String". Dette ble fulgt opp av albumet "Magica Lanterna" i 2002. Begge albumene preges av Tekrøs melodiøse, riffbaserte gitarspill.

I 2014 kom første album i en trilogi ved navn "Mein Ampf". Nummer 2 kom i 2015, mens nummer 3 er vel snart på vei. Le Tekrø viser igjen at han ikke har stivnet fast i metal-suksessen med TNT. Han tør å bevege seg godt utenfor metalstilen og man hører tydelig at første album er litt powerpop-inspirert, mens album nummer to preges av mer psykedelisk musikk, ala Pink Floyd. Ikke bare spiller Tekrø gitar og produserer albumene. Han trår også til på vokal, men med blandet hell etter manges mening.

Ikke mange gitarister måler seg med Tekrø I teknikk og hurtighet. Likevel preges soloene hans av det melodiøse og sangbare. Dette gjør gitarspillet dramatisk mer interessant enn gitarister som kun spiller skalaøvelser opp og ned i svimlende tempo.

Så og si alle vet hvem Ronnie Le Tekrø er I Norge. Beviset på at Tekrø er godt kjent også utenfor Norges grenser er følgende kommentar fra Ozzy Osbourne-gitarist Zakk Wylde: "...I ended up learning pinch harmonics from hearing guys like Billy Gibbons ... Then I heard guys like Roni Le Tekro from TNT doing them, and he was fucking amazing. Talk about an underrated player, that guy. Totally awesome."

Sjekk ut videoen under som beskriver Tekrøs personlighet og spillestil mer enn tusen ord. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler