Artikler


Tidslinje: Pink Floyd

Tidslinje: Pink Floyd

Publisert: 18.11.21 | Kategori: Historien om...

Pink Floyds historie er innholdsrik og spennende. Her er en tidslinje med noen av høydepunktene.


 • Bandet etableres

  Bandet etableres, bestående av Bob Klose og Roger Waters på gitarer, Nick Mason på trommer, Rick Wright på keyboard og Chris Dennis som hovedvokalist. Dennis blir raskt erstattet av Syd Barrett.

 • Første album

  Første album blir gitt ut. "The Piper At The Gates Of Dawn" når 6. plass på den britiske albumlisten og bandet drar på turné med allerede populære Jimi Hendrix.

 • David Gilmour erstatter Syd Barrett

  Siden Syd Barretts oppførsel blir stadig mer uberegnelig (sannsynligvis på grunn av mye bruk av LSD), erstattes han med David Gilmour. Bandet begynner å bevege seg fra psykedelisk til progressivt med utgivelsen av "A Saucerful Of Secrets".

  Pink Floyd 1968

  Pink Floyd i januar 1968, fra det eneste kjente bildet i løpet av de fem månedene alle fem medlemmene var sammen. Fra venstre Nick Mason, Syd Barrett, David Gilmour, Roger Waters og Richard Wright.

 • To utgivelser

  To album ble gitt ut dette året. Første album var soundtracket til filmen "More", mens senere samme år kom dobbeltalbumet "Ummagumma". Den ene plata inneholdt liveopptredener, mens den andre var delt inn i fire seksjoner som inneholdt komposisjoner av hvert medlem i bandet.

 • Turné og album

  Bandet legger ut på sin første turné i Japan, Hong Kong og Australia. Albumet "Meddle" gis ut. Både Gilmour og Mason har senere sagt at dette albumet definerte Pink Floyd fra da av.

 • The Dark Side of the Moon

  Det som skulle bli bandets mest kjente og mest suksessrike album gis ut: "The Dark Side Of The Moon". Mange år senere fortsetter det banebrytende konseptalbumet å selge flere eksemplarer hver uke enn mange av albumene på Topp 200-listen over nåværende utgivelser.

  Dark Side of the Moon

  "Dark Side of the Moon" cover.

 • Wish You Were here og nyskapende live-shows

  Albumet "Wish You Were Here" gis ut. Låtene på albumet er delvis preget av sterk kritikk mot den kyniske businessdelen av musikkbransjen, men kanskje enda mer en hyllest til tidligere gitarist Syd Barrett. Kjente låter på albumet er "Shine On You Crazy Diamond" og "Wish You Were Here".

  Opptredenen deres på Knebworth-festivalen satte nye standarder for live-show. Det inkluderte fyrverkeri og et eksploderende fly.

 • Animals

  Om albumet "Animals" sa keyboardist Rick Wright følgende i et BBC-intervju i 1994: "Jeg likte egentlig ikke mye av musikken på albumet. Jeg tror det var starten på hele ego-greien i bandet." Ikke desto mindre viste konseptalbumet om kapitalismens farer å være en kommersiell suksess.

 • Roger Waters forlater bandet

  Roger Waters forlater bandet og proklamerer slutten for Pink Floyd. Men når Gilmour, Mason og Wright fortsetter å opptre som Pink Floyd går Waters til retten for å prøve å stoppe dem fra å bruke navnet. Til slutt taper han den kampen og Pink Floyd, minus Waters, går videre.

 • A Momentary Lapse of Reason

  Det som startet som et David Gilmour-soloprosjekt ble Pink Floyds første album etter Waters, "A Momentary Lapse Of Reason". Kritikerne var ikke hyggelige, men albumet klatret raskt opp til 3. plass på de amerikanske og britiske albumlistene. En planlagt 11 ukers turné varte til slutt i nesten to år.

 • Siste studioalbum

  Bandets siste studioalbum, "The Division Bell", kommer ut.

 • Gjenforening

  Den siste Pink Floyd-konserten som inkluderte både Gilmour og Waters fant sted i London i juli 2005.

  Pink Floyd gjenforening 2005

  Pink Floyd gjenforening i 2005.

 • Syd Barrett dør

  I juli 2006 døde Syd Barrett i en alder av 60 år, på grunn av komplikasjoner fra diabetes.

 • Rick Wright dør

  Keyboardist Rick Wright døde av kreft i en alder av 65 år, i september 2008. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2023 onlinegitar.no