Artikler


10 tips til stykker for klassisk gitar

10 tips til stykker for klassisk gitar

Publisert: 06.09.18 | Kategori: Lister og kåringer

Synes du Nothing else matters og Stairway to heaven låter fint? Begge disse låtene er kjent for fine gitararrangementer som kan minne mye om det man finner innen den klassiske gitarverden. I denne artikkelen vil vi komme med tips til 10 klassiske gitarstykker enhver gitarist kan ha glede av. Dette er forholdvis krevende stykker, men er fine å ha som langsiktige mål for de med ambisjoner om å bli riktig flinke.


Tips 1: Cavatina

Komponist: Stanley Myers

Stanley Myers (1930-1993) er ikke først og fremst noen gitarkomponist men han skrev derimot mye filmmusikk. I 1969 skrev han musikk til filmen The Deer Hunter(Hjortejegeren). Her finner vi Cavatina som nok er blant de mest kjente klassiske gitarverkene som finnes idag. Mange kjenner kanskje ikke igjen tittelen, men de fleste har høyst sannnsynlig hørt dette stykket før. Dette er et overkommelig verk for de som har noen år med øving bak seg. Du vil finne både noter, tabulatur og undervisningsvideo på Cavatina inne på medlemsiden på onlinegitar.no.Cavatina - Stanley Myers

Medlem

 


Tips 2+3: Recuerdos de la Alhambra og Capricho arabe

Komponist: Francisco Tarrega

Francisco Tarrega var en spansk gitarist som levde mellom 1852-1909. Han er en av de mest betydningsfulle klassiske gitarister vi noen gang har hatt, og det til tross for at han kun skrev 78 komposisjoner for gitar. Han skrev musikk i den romantiske stil. Spesielt vil vi anbefale stykkene Recuerdos de la Alhambra og Capricho Arabe. De er vakre å lytte til, men krevende å spille for de som ikke har noen spesiell klassisk erfaring. I Recuerdos de la Alhambra brukes en teknikk som kalles tremolo som kan være utfordrende å mestre fullt ut.

 


Tips 4: Asturias

Komponist: Isaac Albéniz

Isaac Manuel Francisco Albéniz(1860-1909) var, i likhet med Tarrega, en spansk romantisk komponist. Han levde omtrent samtidig med Tarrega. Forskjellen er at Tarrega var gitarist og Albéniz pianist. Dette høres kanskje merkelig ut, men mye av Albéniz sin pianomusikk egner seg godt på gitar, og mye av hans musikk er defor arrangert om til gitar. Hans mest kjente verk er Asturias som kan framføres både på piano og gitar. Dette er et imponerende stykke hvor vi også får assosiasjoner til flamenco-tradisjonen som står sterkt i Spania. Intro-delen er ikke så vanskelig som det kan høres ut som og de med litt gitarerfaring kan klare dette. Du vil finne en leksjon på denne introen på medlemsiden på onlinegitar.no.Asturias, utdrag - I. Albeniz

Gratis

 


Tips 5+6: La catedral og El ultimo tremolo

Komponist: Agustín Barrios Mangoré

Agustín Barrios Mangoré(1885-1944) er en paraguansk gitarist og komponist som skrev mer enn 300 stykker for klassisk gitar. Hans musikk bærer preg av den romantiske periode til tross for at han levde godt inn på 1900-tallet. Elementer av Paraguansk folkemusikk er også representert i hans musikk. Blant hans store verk som er verdt å lytte til er blant andre La Catedral og El ultimo tremolo. Her benyttes også tremolo-teknikken som mange finner krevende. Dette er melodiøs og romantisk gitarmusikk på sitt beste.

 


Tips 7+8: Chaconne og Cellosuite nr 1

Komponist: Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach(1685-1750) er vel kjent for de aller fleste. Han var en tysk barokk-komponist som først og fremst spilte orgel og produserte enormt mye musikk. Gitarist var han aldri, men han skrev noen lutt-stykker. Mye av hans musikk er likevel arrangert for gitar. Spesielt egner mange av hans verker for lutt, fiolin og cello seg godt for gitar. Mer eller mindre alt av Bachs musikk er verdt å lytte til, men her har vi valgt to stykker av ulik karakter. Det ene er en Chaconne som originalt er skrevet for fiolin. Dette er et veldig vanskelig stykke å spille og krever årevis med øving. Det andre er Cellosuite nr 1. En suite består av 6. satser som man opprinnelig danset til. Cellosuite nr 1 består av Preludium, Allemande, Courante, Sarabande, Menuett og Gigue. Noen av disse satsene er enklere å spille enn andre, men de egner seg likevel ikke for en nybegynner.Preludium fra Cellosuite 1 - J.S. Bach

Medlem

 


Tips 9: Koyunbaba

Komponist: Carlo Domeniconi

Carlo Domeniconi (1947-) er en italiensk gitarist og komponist som skriver verk innen både jazz- og klassisk musikk. Hans mest kjente verk på klassisk gitar er Koyunbaba som direkte oversatt betyr 'gjeter' på Tyrkisk. Dette stykket gikk som en farsott blant klassiske gitarister da det ble utgitt i 1985. Stykket er cirka 15 minutter langt og store deler av verket er teknisk krevende. Det at gitaren skal stemmes om gjør også notelesingen mer utfordrende. Det er absolutt et stykke å anbefale, enten som inspirasjonskilde eller som et ambisiøst prosjekt.

 


 

Tips 10: Introduksjon og variasjoner over et tema av Mozart

Komponist: Fernando Sor

Fernando Sor(1778-1839) var en spansk gitarist og komponist som skrev musikk i wiener-klassistisk stil. Sor skrev veldig mye musikk beregnet for hans studenter og de fleste som begynner å spille klassisk gitar vil før eller siden spille noe av hans musikk. Et av Sors hovedverker er Introduksjon og variasjoner over et tema av Mozart. Her har Sor skrevet en rekke variasjoner over Das klinget so herrlich, das klinget so schön, hentet fra Tryllefløyten. Enkelte variasjoner lar seg spille for de med noe erfaring fra før, mens andre variasjoner krever en del år med øving.

 
 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler