Artikler


Den elektriske gitarens historie

Den elektriske gitarens historie

Publisert: 27.04.17 | Kategori: Gitarer

Det startet ikke med en Fender Stratocaster. Ei heller med en Gibson Les Paul. Det hele startet med en stekepanne-lignende gitar påført en diger mikrofon og som fikk tilnavnet "The Frying Pan". I dag finnes det elektriske gitarer i alle mulige variasjoner og for enhver smak. Vi har laget en tidslinje som viser høydepunktene i den elektriske gitarens utvikling og historie.


På 1900-tallet vokste publikumsmassen og musikerne trengte instrumenter med mer lyd og trøkk, og spesielt gitaren ble litt spinkel i mange sammenhenger. Etter oppfinnelsene av telefonen(Bell i 1876), fonografen(Edison i 1877), grammofonen(Berliner i 1888) og radioen(Tesla/Marconi i 1909) var grunnlaget lagt for utviklingen av den elektriske gitaren.

Den elektriske revolusjonen tok av i USA i 1920-årene og det ble vanlig med elektrisk strøm i hjemmene. En helt ny tid var begynt og mannfolkene elsket å fikle og eksperimentere med elektronikk i garasjene rundt forbi. Pionérene som utviklet forsterkeren og mikrofonen var nå i sving og det var like før noen fikk den glupe idéen at i stedet for å måtte plassere en mikrofon foran den akustiske gitaren, kunne man integrere alt av mikrofoner og elektriske kabler i selve gitaren. Den elektriske gitaren var på randen til å bli oppfunnet og her kan du se en historisk tidslinje over utviklingen:

 • Den første mikrofonen (pickupen)

  Lloyd Loar, en ingeniør fra Gibsonfabrikken, brukte en magnet for å omdanne svingningene fra gitarstrengene til elektriske signaler, som deretter kunne bli forsterket via en høyttaler. Den første pickupen - eller mikrofonen på godt norsk - var blitt laget. Dette gjennombruddet var første steget til en elektrisk gitar.

  Den førte pickupen
 • Frying Pan, den første elektriske gitaren

  I 1931 utviklet George Beauchamp verdens første elektriske gitar. Den ble kalt "Frying pan" fordi den så ut som en stekepanne. Beauchamp festet en stor elektromagnetisk mikrofon under strengene på en lap-steel gitar. Lyden ble til, ikke fra resonanskassen, men ved at mikrofonen fanget opp svingningene fra strengene og sendte dem videre til en høyttaler. Adolph Rickenbacker var mannen som produserte gitaren, men den ble ingen stor kommersiell suksess. Uansett var veien staket ut for framtidige elektriske gitarer.

 • Første hel-elektriske gitar

  Fysikkprofessor Sidney Wilson vant i 1940 Nord Carolina's årlige ingeniørkonkurranse med sin oppfinnelse: Hel-elektrisk gitar. Det som skiller den fra the Frying Pan er først og fremst at mikrofonen nå består av 6 magneter, én for hver streng. Kroppen var bare en smal firkantet planke som ikke var hul, såkalt "solid body" på engelsk. Ved å ikke ha et hulrom i gitarkroppen unngikk man problemer med feedback i gitarens mikrofoner.

  Første hel-elektriske gitar
 • Les Paul's log gitar

  Den amerikanske jazz- og popgitaristen Les Paul var en pionér i utviklingen av den elektriske gitaren. De fleste kjenner navnet hans fra det legendariske gitarmerket "Gibson Les Paul", men før den tid utviklet Les Paul en av de første "solid body"-gitarene, altså elektrisk gitar uten hulrom. Den ble hetende "The Log" og lignet på Wilson gitar, bare at Les Paul brukte to mikrofoner, forbedret gitarlyden og limte på to fake halvdeler av en hul gitarkropp på hver sin side av "treblokken", sånn at det lignet mer på en vanlig gitar.

  Les Paul log
 • Gibson Les Paul

  Lester "Les Paul" William Polsfuss, mannen bak "Log"-gitaren, fortsatte jobben med å utvikle den elektriske gitaren og i 1952 traff han blink. Gibson Les Paul er en jazzgitar, men brukes også ofte av blues- og rockegitarister. Gitaren kjennetegnes av den varme, runde lyden, noe som ble spesielt hørbart når Les Paul gikk over til humbucker-mikrofoner i 1955. Gibson Les Paul var ingen suksess i starten, men er nå blant de mest kjente og mest solgte gitarmerkene i verden.

  Gibson Les Paul
 • Fender Stratocaster

  I 1954 ble tidenes mest kjente elektriske gitar lansert; Fender Stratocaster. Åtte år tidligere, i 1946, stiftet Leo Fender sitt selskap Fender Electric instrument Company. Stratocasteren var nyskapende på flere måter: Første gitar med tremoloarm, første gitar med bedre design på kroppen som gjorde det lettere å spille på de lyseste båndene og første gitar med tre (singlecoil-)mikrofoner. Sistnevnte var hovedårsaken til Stratocasterens særegne skarpe, "crispy" lyd. Fender Stratocaster er fortsatt verdens mest solgte gitar. • Humbucker mikrofoner

  Det var Gibson guitar company som i 1955 utviklet de første humbucker mikrofonene. Fra tidligere fantes Single coil mikrofoner med én spole(coil). Humbucker dobler antallet spoler og resultatet ble en fyldigere lyd med mindre støy.

 • Van Halens Frankenstrat

  Eddie Van Halen's gitar Frankenstrat markerte starten på elektriske gitarer laget for lynhurtig, teknisk spilling. Gitaren er et forsøk på å kombinere det beste fra Gibson Les Paul og Fender Stratocaster. Den har flere lure finesser og gitaren banet veien for nye gitarselskaper som ESP, Ibanez og Charvel.

 • V-gitarer og Jackson Rhoads

  På 1980-tallet var hardrocken preget av glam, åletrange skinnbukser, langt krøllete hår og gitaristenes gitarer burde helst passe inn i dette imaget. Såkalte V-gitarer(Gibson Flying V) og gitarer med kropp som så ut som en haifinne (Jackson Rhoads) ble veldig populære.

 • Gitarsyntheziser

  Ved starten av 1980-tallet var dataalderen godt i gang. Analoge signaler kunne gjøres om til digitale signaler. Det ble plutselig mulig å spille gitar med fløytelyd, orgellyd, ja alle mulige synthlyder. En spesiell mikrofon ble montert på en vanlig gitar og denne tildeler en separat midi-kanal for hver av de 6 strengene. Da ble det mulig å spille lyder fra en synth eller lydmodul ved hjelp av gitaren. En foregangsmann var jazzgitaristen Pat Metheny:

 • MIDI-gitar

  Vi har såvidt nevnt Midi. Det står for Musical Instrument Digital Interface og er en protokoll som gjør det mulig for elektroniske instrumenter og datamaskiner å kommunisere sammen. I 1986 presenterte Bill Aitken, Mike Dixon og Tony Sedivy instrumentet SynthAxe, som er en Midi-gitar, eller en midi-kontroller om man vil. Mange er kjent med å bruke et lite midi-keyboard for å spille forskjellige synthlyder, men her kunne altså gitaren gjøre samme nytten. Det finnes mange varianter av disse. Det mest revolusjonerende er det faktum at det ikke er strenger over gitarhalsen, kun over gitarkroppen. Man presser inn bånd på gitarhalsen som blir til midi-signaler. Med høyre hånd kan man slå an rytme, fingerspill eller annet på vanlige strenger. Ztar og You Rock er to av få nåværende midi-gitarer tilgjengelig på markedet.

 • Gibson Robot gitar

  Gibson kom med en spennende nyhet i 2007. En robotgitar. Høres voldsomt ut, men det var egentlig bare en vanlig Les Paul-gitar som kunne stemme seg selv. Likevel spennende og litt sci-fi. Gitaren har innebygde mikroprossessorer(som i datamaskiner og annen elektronikk) og stemmer seg altså automatisk mens man spiller.

 • Variax - Line6

  Line 6 har produsert digitale forsterkere en del år, men har fra 2010 også produsert gitarer som kan etterligne lyden fra flere kjente gitarmerker. Gitaren bruker en Piezo mikrofon plassert under gitarstolen for å få et signal for modellering. Siden signalene kan behandles digitalt kan man forhåndsprogrammere sånn at lyden etterligner f.eks en sitar, en akustisk gitar, Stratocaster eller Gibson Les Paul.

 • Selvspillende gitar

  Vi lever nå i en tid der nesten alt automatiseres. Du slipper nå å klippe plenen og snart kjører bilen din helt av seg selv. Nå er det også kommet en selvspillende gitar (se video under). Den måtte selvsagt komme før eller siden, men det er ikke dramatisk å spå at den blir en gedigen fiasko fordi halve moroa er å spille selv. Eller?Det er cirka 90 år siden den første elektriske gitaren ble oppfunnet. Fremdeles er det klassikerne Fender Stratocaster og Gibson Les Paul som er de mest populære. En digitalisering av gitaren, som midi-gitarer eller Guitar Hero videospill-gitarer, vil nok trolig ikke ta over hegemoniet til de originale elektriske gitarene enda. Heldigvis. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no