Artikler


Colter Wall: Cowboyen fra Canada

Colter Wall: Cowboyen fra Canada

Publisert: 07.11.20 | Kategori: Band & artister

Han er fortsatt ung, men har allerede etablert seg som en av nåtidens fremste cowboy-artister. Hans kjennetegn er en særdeles dyp vokal, kombinert med drivende gitarspill.


Colter Wall vokste opp i småbyen Swift Current, langt ute på den canadiske prærien i Saskatchewan. Med sin dype, røffe stemme er det lett å tro at Wall er godt over 50 år og har levd et langt, turbulent cowboy-liv. Sikkert har han hyppig frekventert røykfylte barer i ville vesten og vært hard på (whiskey)flaska. Det sjokkerende er at Colter kun er 25 år (født i 1995) og hadde en normal, på grensen til kjedelig, oppvekst.

12 år gammel begynte han å spille gitar og ble etterhvert med i diverse lokale rockeband. Sakte gled musikkinteressen mer over i blues og tradisjonell amerikansk folkmusikk. Han hørte mye på artister som Bob Dylan, Woody Guthrie, Ramblin' Jack Elliot, Townes van Zandt og Hank Williams. Han fikk sans for låtskriving og dette med å bruke gammel historiefortelling i tekstene.

Første EP kom i 2015, da var Colter Wall 20 år gammel, og den fikk tittelen "Imaginary Appalachia". EPen ble en stor suksess og Wall ble snart sett på som en talentfull låtskriver, med en veldig særegen dyp vokal. Første fullengde-albumet kom to år senere og ble hetende "Colter Wall". I 2018 kom "Songs of the Plains", mens albumet med den velklingende tittelen "Western Swing & Waltzes and Other Punchy Songs" ble utgitt i 2020.

Colter Wall har etablert seg som nåtidens kanskje mest framtredende cowboyartist. Rotfestet i folk-sjangeren er han gjennomført cowboy i alt fra utseende til låttekster, stemmebruk og gitarspill. Tekstene handler mye om gamle historier fra prærien, men det er også tekster som handler om hans eget liv og egne erfaringer.

Gitarteknikken til Colter Wall har utviklet seg spennende. En god egenskap er at han klarer å kombinere en laidback holdning med et veldig rytmisk driv og teknisk perfeksjonisme. Som f.eks i "Diamond Joe" fra siste album:


Som nevnt er Colter Wall opprinnelig fra Canada, fra prærien ved grensen til statene Montana og Nord-Dakota i USA. Som eksempel på hans interesse for gammel historiefortelling i tekstene, er det gøy å høre hva Wall sier om inspirasjonen til "Rocky Mountain Rangers":

"- Denne sangen skrev jeg om en ekstremt uregelmessig frivillig kavalerienhet som ble dannet og oppløst i 1885, i nå det som er dagens Saskatchewan og Alberta. I utgangspunktet var det en fyr ved navn John Stewart som startet gruppen, som for det meste bestod av lokale ranchere og cowboyer. Disse hadde med seg sine egne hester og egne skytevåpen. Ingen uniformer. De kalte seg Rocky Mountain Rangers, noe som er morsomt fordi de egentlig ikke var så nær Rocky Mountains...".


Det er tilfredsstillende å tenke på at Colter Wall fremdeles er en ung artist med mange aktive år foran seg. Han er en garanti for mye bra cowboy-musikk i årene framover. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2022 onlinegitar.no