Heidersmannen Stein Torleif Bjella

Heidersmannen Stein Torleif Bjella


Visesanger Stein Torleif Bjella er en av få gitarister som også kan kunsten å skrive gode tekster. Sentralt i låtene er kassegitaren og tekster på hallingdialekt. Bjella har nå etablert seg som én av Norges fremste og mest spennende artister.

Publisert: 20.10.18. Skrevet av Peder Åmland. Kategori: Band & artister.

 

16 år gammel meldte Stein Torleif seg på gitarkurs ved musikkskolen i Ål. Han hadde kjøpt seg gitar for konfirmasjonspengene og trengte å lære seg instrumentet. Det var også da han begynte å skrive sine første sanger, på engelsk den gang.

Etterhvert ble det økonomistudier i Oslo siden planen var å jobbe i familiebedriften, som drev med salg av dører. Tilbake i Ål startet han bandet "Tolv volt", et britpop-inspirert band som dessverre druknet i mer kommersielle konkurrenter. De gav ut to album: "Auraspray" i 1999 og "Kalas" i 2003.

Etter en ny periode i Oslo pakket Stein Torleif Bjella i 2004 igjen kofferten og reiste med kona hjem til Ål, nærmere bestemt Øvre-Ål. Her fortsatte han å skrive viser på dialekt og i 2009 gav Bjella ut sitt første soloalbum: "Heidersmenn". Som ble mottatt med stor glede av både publikum og presse. Det var noe befriende med en artist som spilte på kassegitar og sang om dagliglivet på dialekt.

Album nummer to, "Vonde visu", kom ut i 2011 og fikk spellemannsprisen for årets visealbum. Gjennombruddet var et faktum og Bjella sa opp sin deltidsstilling som journalist i Hallingdølen. Det ble turnering rundt forbi i Norge og alt fra starten av hadde han med seg Geir Sundstøl på gitar og andre dyktige musikere. I 2013 kom albumet "Heim for å døy" ut. I likhet med de to foregående platene var det Kristian Kristiansen (fra DumDum Boys) som var produsent. Nok en gang var kassegitaren til Bjella sentral, og tekstene var - om mulig - blitt enda bedre.

"Gode Liv" kom ut i 2016 og for det ble han nominert i tre spellemannskategorier: Viser, Årets album og Tekstforfatter. Produsent var Bård ingebrigtsen. I 2017 gav han ut diktsamlingen "Jordsjukantologien" og i 2018 kom et album der Bjella leser noen av disse diktene akkompagnert av musikk. Som vanlig til strålende kritikker.

Stein Torleif Bjella er blitt en dreven låtskriver. En av få her i landet som behersker både å skrive gode melodier og bra tekster. Det er ved hjelp av kassegitaren at melodiene blir til. Som oftest hjemme på kjøkkenet. Bjella legger mye i tekstene og for å få en låt til å "gå opp" er det viktig at teksten sitter godt. Til Musikknyheter.no sier Bjella: "- Jeg må ha gitaren der samtidig som jeg skriver. Mest fordi jeg ikke ser på tekstene mine som poesi, som skal stå alene uten musikk, men som sangtekster. Men jeg har ingen strategi, det kan det fort bli dårlige låter av. Da er jeg redd jeg ikke klarer å angripe temaene slik jeg ønsker".

 • Diskografi
 • Heidersmenn (2009)
 • Vonde visu (2011)
 • Heim for å døy (2013)
 • Gode Liv (2016)
 • Jordsjukantologien (2018)
 •  
 • Bibliografi
 • Jordsjukantologien (2017)
 •  
 • Teater
 • Kan nokon gripe inn (2017) 

 

Flere artikler:

Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner