Artikler


Dylan og samtiden

Dylan og samtiden

 Foto: Rowland Scherman

Publisert: 03.06.20 | Kategori: Band & artister | Foto: Rowland Scherman

I denne artikkelen ser vi hvordan samtiden da Bob Dylan slo igjennom på begynnelsen av 1960-tallet.


Etter en normal middelklasse-oppvekst i Minnesota flyttet Bob Dylan - eller Robert Allen Zimmermann som han egentlig het - til New York, i en alder av 19 år. Der kom han tidlig inn i det blomstrende folkmiljøet i bydelen Greenwich Village. Han ble kjent med mange av datidens store folkmusikere og stedet var en bra plass for Dylan å være for å få inspirasjon - og ikke minst et sted der han fikk utvikle seg og opptre live på bydelens scener.

Bob Dylan slo gjennom i starten av 1960-tallet, ikke lenge etter at han kom til New York. Dette var i en tid med store politiske og sosiale endringer i USA. Blant de store sakene som engasjerte befolkningen var kald krig, atombombetrussel og borgerrettskampen(de svartes kamp for likeverd og likebehandling). Dette var tema for mange av Dylans tekster, blant annet "Blowin' in the Wind", "A Hard Rain's a-Gonna Fall", "Masters of War" og "The Times They are a Changin'".

Musikalsk var Dylan godt plantet i den amerikanske folkmusikken. Han var sterkt påvirket - både musikalsk og tekstlig - av folkmusikeren Woody Gutrie (1912-1967). Så inspirert var han at han til og med skrev en sang til han, "Song to Woody". Dylan ble oppslukt av Guthies sterke, ofte politiske, tekster og av måten han spilte gitar på. Guthrie og Dylan brakte videre mye av det Maybelle Carter var en pioneer på når det gjaldt gitarspill: Få, enkle grep og en tydelig basslinje med mye bruk av hammer-ons. Dylans stil var altså godt fundert i den amerikanske folkmusikken, men han var også påvirket av bluesmusikken.

Den amerikanske folkmusikken er forløperen til sjangere som blant annet country, bluegrass og rock, men hva var forløperen til folksjangeren?

Hva påvirket amerikansk folkmusikk?

USA på 1800 og 1900-tallet var som en smeltedigel. Det var stor innvandring og disse brakte selvsagt med seg sin kultur fra sitt eget land. Dette kombinert med musikktradisjonen fra USAs urbefolkning var det som skapte det vi idag betegner som amerikansk folkmusikk. Her er hva som regnes å ha påvirket folk-sjangeren mest:

  • Arbeidssanger -> Slavene fra Afrika.
  • Innvandring fra Europa (spesielt fra Keltiske land).
  • Urbefolkningens musikktradisjon.

De afrikanske slavene brakte med seg sin musikktradisjon og utfra sangene de sang mens de arbeidet oppstod sjangere som blues, gospel, soul og jazz. Banjoen som etterhvert ble et mer og mer vanlig instrument blant hvite musikere, var opprinnelig et instrument de afrikanske slavene hadde med seg. Fiolinen var det europeere fra de keltiske landene som hadde med, mens mandolinen og gitaren ble brakt til USA fra det mer sydlige Europa.

Det dannet seg flere områder i Nord-Amerika der folkmusikken utviklet seg litt forskjellig, alt etter hva slags folk som flyttet dit. Her er en illustrasjon som viser de viktigste områdene:

Bob Dylan var aldri låst til verken sjanger eller til særskilte politiske fløyer. Gjennom hele sitt artistliv har han beveget seg i andre stiler, men på starten av 1960-tallet var det folkmusikk som var hans stil og som han utviklet videre til stor glede for mange. Dylan var påvirket av det som skjedde rundt han på den tiden, og kanskje enda mer påvirket og inspirerte han mennesker og politiske bevegelser i sin samtid. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler