Artikler


Banjoens utvikling

Banjoens utvikling

Publisert: 13.06.20 | Kategori: Historien om...

i denne artikkelen skal vi se på selve banjoen og dens utvikling. Vi skal se på når de forskjellige spilleteknikkene utviklet seg.


 • Den første banjoen

  Det var altså trolig fra Afrika banjoen har sitt opphav. I 1621 fantes det garantert et instrument som minnet mye om dagens banjo: En rund tromme eller hul plante med hardt skall, pluss en pinne og noen strenger. Afrikanerne brakte instrumentet med seg til Amerika .

 • Slavene i USA spilte på banjo

  De afrikanske slavene, og senere de hvite i rasistiske Minstrel-show, brukte en meget enkel type banjo: En flat, rund tromme med en hals og med strenger festet på. Allerede på denne tiden finner vi den karakteriske lyse 5. strengen. Et bilde med tittelen "Den gamle plantasjen" fra slutten av 1700-tallet viser en svart banjospiller med en banjo som har stemmeskruen til 5. strengen halvveis oppe på halsen. Teknikken som ble brukt var helt lik som dagens Clawhammer-teknikk: Både tommel og pekefinger i høyre hånd spilte kun nedover-anslag (downstokes). Hele tiden skulle hånden ligge i rolig posisjon.

 • Banjoen blir salgsvare

  Banjoen kan kjøpes i butikk og var blitt litt mer enn en tromme festet på en pinne: Den var mer forseggjort med utsmykninger, stemmeskruer og bruk av metall.

 • "Guitar-style" banjoteknikken

  En ny banjostil blir introdusert: ”Guitar-style”. En stil som mye etterlignet måten man spiller på en vanlig gitar. Nemlig at fingrene plukker oppover(up-picking) istedenfor kun nedover. Mannen bak teknikken var Frank Converce. Det ble nå vanlig å spille mer sofistikert musikk, som klassiske stykker, marsjer og valser. Altså mer akseptabelt for den øvre klassen.

 • Bånd på halsen

  Første banjoen med bånd, utviklet av Henry C. Dobson.

 • Elektrisk

  A.C. Fairbanks startet produksjonen av første elektriske banjo. Navnet på banjoen var, ja nettopp ”Electric”.

 • Stålstrenger

  Stålstrenger blir oppfunnet. Disse var billigere og varte lenger enn de tidligere tarmstrengene. Dette 10-året kommer også flere andre forbedringer som f.eks bro og mute(demper).

 • Resonator

  Den første moderne banjoen med resonator-kasse ble lansert.

 • Scruggs-stilen

  Banjokongen Earl Scruggs utvikler sin tre-finger-teknikk, kalt ”Scruggs style”. Denne stilen er nærmest synonymt med bluegrass og skiller seg ganske drastisk fra clawhammer-teknikken. I Scruggs style bruker man plekter på tommer, peke- og langfinger. Ring- og lillefingeren skal hvile på banjoen. Det skal gå rasende fort og fingrene følger gjerne et fast mønster der en streng nesten aldri blir spilt to ganger etter hverandre. Musikken høres ofte synkopert ut og gjerne med en swing-følelse over seg.

Illustrasjon:

Banjoens utvikling: 1: I begynnelsen var det bare noen tarmstrenger festet til en hul plante med hardt skall og en pinne. 2: Typisk banjo fra 1850-1900 tallet: Bånd, stemmeskruer, skinn, litt metall og stålstrenger er blitt tilført. 3: En typisk banjo fra 1900-tallet av med Open-back løsning. 4: Typisk bluegrass gitar med resonans-kasse. Vanlig fra 1940-tallet av.


Flere typer av banjo er blitt utviklet i løpet av 1900-tallet:

 • 4-strengs banjoer: Kalles plektrumbanjo og tenorbanjo. Disse brukes hovedsakelig innen dixielandjazz og tradisjonell irsk musikk.
 • Ukulelebanjoen(også kalt banjolele) har 4 strenger og finnes hovedsaklig i utgavene sopran og tenor. Kombinerer størrelsen, stemmingen og spillestilen til en ukulele med konstruksjonen og den særegne tonen til en banjo.
 • Gitarbanjoen har 6 strenger, er stemt som en gitar og brukes hovedsakelig av gitarister som også vil spille banjo.
 • Mandolinbanjoen har 8 strenger og er stemt som en mandolin. Denne brukes i hovedsak av mandolinister. Få eksemplarer blir produsert i dag.

Dagens banjo

Den moderne banjoens hoveddeler er som på gitaren: Hode, hals og kropp.

Kroppen består hovedsaklig av en sirkelformet skall (”rim”, laget av tre), et strukket skinn(head) av plast som kan strammes med skruer, og ofte en resonator-kasse.

Halsen er lang og tynn og laget av tre. Den består av bånd og posisjonsmarkører. Siden 5.streng starter fra 5.bånd av er det vanlig med en innsnevring på halsen her. Hodet består stort sett kun av stemmeskruene. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler