Artikler


Bokanmeldelse: Gøy gitarøving

Bokanmeldelse: Gøy gitarøving

Publisert: 22.07.10 | Kategori: Gitarist

Om du er en gitarist som gjerne vil lære mer om komposisjon, improvisasjon og musikkteori er dette en gøy og kreativ lærebok. I kontrast til tunge, teoretiske og lite kreative bøker er boken et friskt pust. Her er anmeldelse av boken The Guitarist´s guide to Composing and Improvising av Jon Damien.Fakta:
Bok: The Guitarist´s guide to Composing and Improvising
Forfatter: Jon Damien
Utgiver: Berklee Press
Distributør: Hal Leonard


Du kan begynne flere steder i boken. Faktisk kan det være en fordel å starte med siste kapittel som tar opp kunnskap som hjelper deg å få bedre oversikt over gitarhalsen, skalaer, hørelære og å øve med metronom. Boken oppfordrer deg til å skape din egen kunnskap. Den oppfordrer deg til å utforske og lage din egen musikk og dine egne øvelser med materialet.

Forfatteren er professor i gitar ved Berklee College of Music. Undertegnede har selv tidligere studert hos Mr. Damien. Damiens bok er beregnet på alt fra nybegynnere til avanserte gitarstudenter. Med boken følger en 80 spors inspirerende play-along-cd med mange demonstrasjoner, komposisjoner og godt komp. Bokens temaer og idéer passer alle stilarter. Et minus er at eksemplene ikke bruker tabulatur. Notedelen er ikke veldig avansert, så om du er en nybegynner med noter så er boka en god kompanjong som kan hjelpe deg til å bli bedre. Mye av teksten i boken er artig og lettlest.

Damien tar opp temaer som det å spille rytmisk med metronom(timing), skrive og improvisere melodilinjer, spille flere melodier samtidig på gitaren (satslære på gitaren) og lage musikalske idéer (motiv). Du lærer også om form (gangen i låten), for eksempel AABA-form. Du lærer grunnleggende ferdigheter for gitaristen, som skalaer, øvelser for å bli kjent med gitarhalsen og høretreningsøvelser. En rekke gode grafiske illustrasjoner er brukt underveis i boken.

Jon Damien bruker egne komposisjoner for å demonstere sine idéer. Heldigvis er han en god komponist og en stor inspirator. Han har sin egen måte å tenke og se musikk på. Boken utvider ens musikalske farger og kompositoriske og improvisatoriske ferdigheter. Den stimulerer fantasien med øvelser som Rorscachs psykologitest, kryssord, Zorro-skalaer, Jaws-øvelse og scratch and sniff, med henvisninger til film og underholdning. Læring skal tross alt være gøy og det legger Damien opp til.

Den kjente gitaristen Jim Hall sier følgende om boken: ”A long awaited book by the most experienced and admired guitar teacher I know. A must for guitar players, young and old – this is great stuff”.

Boken passer for viderekomne. Uansett hvilken sjanger du spiller får du verdifull kunnskap du kan ta med deg videre i spillingen din. Det er en velskrevet og inspirerende bok som jeg bruker flittig. Den anbefales varmt!


Anmeldt av Kristian Skårbrevik 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler