Artikler


Bokanmeldelse: Lær å improvisere!

Bokanmeldelse: Lær å improvisere!

Publisert: 19.08.10 | Kategori: Gitarist

How to improvise er en lærebok i improvisasjon. Har du lyst til å bli bedre til å spille de rette notene? Og spille bedre rytmisk? Denne boken inneholder mange øvelser og forslag som gjør deg bedre til å improvisere.Fakta:
Bok: How to improvise(An approach to practicing improvisation)
Forfatter: Hal Crook
Utgiver: Jazzwise Publications


Boken tar opp de ulike grunnsteinene i musikken, som rytmikk, pauser, melodier og skalaer. Boka gir deg øvelser, fra enkle til avanserte, for hvordan vi kan øve på grunnsteinene.

Forfatter Hal Crook organiserer teksten slik at han i begynnelsen av hvert kapittel forteller litt om emnet. Dette gjør han på en detaljert måte. Det følger med en CD som demonstrerer emnene han skriver om. Hal Crook gir også ideer for øving, for hvordan en kan tilegne seg stoffet. Noe som opptar Hal Crook er at dette er emner som først gir mening i samspill.

Boken er skrevet for viderekomne og er på engelsk. Den har ikke tabulatur og er ment for alle instrumenter, til og med trommer.

For den som starter å studere improvisasjon kan det være veldig overveldende å oppdage alt som er involvert i improvisasjon. Hal Crook fokuserer på og isolerer ett emne av gangen, for så å knytte emnet til helheten i samspill. Det oppfordres også å øve sammen i gruppe på de forskjellige emnene. Typisk for dette er at man jobber med dette over en låt eller vamp.

Noen emner boken inneholder er:
Dynamikk – bruk av ulike styrkegrader
Pauser – lære om ulik bruk av pauser
Rytmikk – hvordan variere rytmisk aktivitet
Melodispill – hvordan lage og improvisere egne melodier i improvisasjon

Boken har mange styrker og refererer ofte til bruken av jazzstandard-låter som man kan øve med. Boken anbefales til litt viderekomne som vil lære å spille jazz/blues, eller som er interessert i å lære mer om musikkteori og bruken av den i improvisasjon.

Han har emner som går ut på Pacing, læren om å ta pauser. Bruke sangen i låten som tema for improvisasjon. Lengde på fraser, variabel rytmisk aktivitet. Tids følelse, guide-tone linjer og improvisere akkord skala.

Han har kapitler om dynamikk, artikulasjon, skalamønstrer, motiv i solospill, motivutvikling, pentatonskala, tidsfølelse, halftime, doubletime, sololengder osv.

Hal Crook organiserer teksten slik at han forklarer hva emnet er. Det følger med en cd som veldig tørt demonstrer det han snakker om. Så gir han idéer for øving og for hvordan en kan tilegne seg stoffet, og han referer hele tiden til at dette først gir mening i samspill.

Dette er en veldig velorganisert bok, endog noe tørr. Crooks senere bok 'Ready, Aim, Improvise' er stikk motsatt, med lengre, humoristiske og filosofiske essays. 'How to improvise' klarer derimot virkelig å sette ord på og systematisere mange viktige sider ved improviasjonskunsten. Noe boken ikke tar opp i stor grad, er fri-improvisasjon. Det har Crook dedikert en egen bok til (Free improvisation). Boken sier heller ikke noe om hvordan man skal gå inn i lyden, noe som er blitt mer sentralt i nyere musikk og improvisasjonsmusikk de senere årene. Men alt innenfor improvisasjon får man ikke mellom to permer.


Anmeldt av Kristian Skårbrevik 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler