Artikler


Topp 7 heftigste live gitarstunts

Topp 7 heftigste live gitarstunts

Publisert: 15.12.16 | Kategori: Lister og kåringer

Drømmer du om å bli en uforglemmelig gitarist? Opp gjennom musikkhistorien er det alltid noen som har kommet opp med det lille ekstra, det vi aldri glemmer: Michael Jacksons "moonwalk", Elvis sin hoftevrikking og tunga til Gene Simmons i Kiss er eksempler på dette. Her er tips til stunts du kan gjøre med gitaren som skiller deg fra mengden.


Å spille gitar er kult, men hvis man i live-sammenheng står stiv som en pinne med gitaren limt på magen, kan det likevel bli kjedelig for de som hører på. Da trenger man å løsne opp litt, bevege seg med musikken og i blant krydre med noen gitarstunts fra en annen verden.

Vi har snekret sammen vår topp 7-liste over de mest heftigste live gitarstuntsene. For å få til disse er det viktig at du er komfortabel med gitaren og er vant til å bevege deg, danse, hoppe, ja til og med løpe med gitaren på scenen. Og stuntsene trenger grundig øving på forhånd. Vær sikker på at gitaren henger fast i reimen f.eks, ellers kan det fort bli du som blir den neste store youtube-hiten, med negativt fortegn.

#7: Svinge gitaren bak ryggen

Vi starter med plass nummer 7 og et stunt som virkelig kan se bra og tøft ut. Legg merke til ordet "kan" fordi det er flere eksempler på at dette har gått galt. Blant annet i youtube-klippet under...

Svenske Yngwie Malmsteen var en mester på å kaste gitaren bak ryggen og få den elegant framfor seg igjen. Alt avhenger av at gitarreimen sitter godt fast og låst til gitaren, ellers kan det blir stygge scener. Etter at man har trippelsjekket at reimen er godt festet, og at medmusikerne i bandet er på trygg avstand, er det bare å kjøre stuntet. Det meste går av seg selv siden gitaren - på grunn av reimen - følger en naturlig bane rundt ryggen din. Man kan svinge gitaren begge veier.

Vurdering
Showfaktor:Stor
Vanskelighetsgrad:Middels
Risikofaktor:Stor

 


#6: Spille med gitaren bak hodet

Dette er et mye brukt gitarstunt, brukt av gitarister som blant annet Slash, Jimi Hendrix og Stevie Ray Vaughan(bildet).

Stuntet er blant de enklere. Man holder gitaren på samme måte som når man spiller til vanlig, bare at gitaren løftes bak hodet. Framsiden av gitaren med strenger og pickups skal da være vendt bort fra bakhodet. Det eneste som kan gå galt er hvis man har en fyldig hårmanke og at man vikler gitaren inn i denne. Ser ikke så kult hvis man må avbryte midt i en sang for å få frigjort gitaren eller i verste fall må fram med saksa...

Vurdering
Showfaktor:Middels
Vanskelighetsgrad:Lett
Risikofaktor:Liten

Stevie Ray Vaughan
 


#5: Spille med tennene

Jimi Hendrix - for en mann og for en gitarist! Gitaren var så å si en del av kroppen hans, og selv det å spille med tennene virket naturlig.

Rent teknisk er det ikke så lett utifra videoen å se hvordan Hendrix gjør det. Han bruker nok mye pulloffs og hammer-ons med høyrehånden sin for å spare tennene mest mulig, men det er tydelig at tennene er i aksjon. Å bruke gitarstrengene som en slags tanntråd ala Hendrix er nok neppe noe Tannlegeforeningen vil anbefale, men hva gjør man ikke for kunsten? Gitarister med tannregulering bør imidlertid unngå dette stuntet.

Vurdering
Showfaktor:Meget stor
Vanskelighetsgrad:Vanskelig
Risikofaktor:Middels, mulig slitasje på tennene.

 


#4: Windmill

The Who sin legendarisk gitarist Pete Townshend er kjent for Windmill(vindmølle)-stuntet. Det hele går ut på å svinge armen som holder plekteret i en jevn 360o bue helt til plekteret treffer strengene. Eventuelt at armen stopper litt opp når den er på det høyeste (som Townshend gjør i videoen under). Viktig å ha armen helt rett og rak og at plekteret treffer strengen synkront med resten av musikken. Man må altså beregne tiden det tar for armen å ta hele buen rundt.

Det er ingen annen risiko enn at man kan bli blodig på fingrene siden sjansen for å treffe strengene med mer enn bare plekteret er stor.

Vurdering
Showfaktor:Stor
Vanskelighetsgrad:Middels
Risikofaktor:Middels

 


#3: Spinning

ZZ Top introduserte dette kule stuntet i låta "Legs" fra 1983. Det ligger jo litt i navnet på stuntet, men trikset er altså at gitaren skal spinne(snurre) 360o rundt.

Dette er ganske enkelt å få til rent teknisk, men man trenger et spesiallaget feste for gitaren. Den skal ikke henge i en gitarreim, men festes i beltet til gitaristen. Klarer man å gjøre det like laidback, synkront og naturlig som gutta i ZZ Top er dette et av de kuleste gitarstuntsene man kan gjøre.

Vurdering
Showfaktor:Meget stor
Vanskelighetsgrad:Lett
Risikofaktor:Liten

 


#2: Stagedive med gitar

Nå er vi over i elitedivisjonen hva angår gitarstunts. Det er alltid en risk med stagediving og enda mer hvis man tenker å gjøre det med en gitar. Noen få har lyktes, mange flere har feilet. Du bør være sikker på at du har opparbeidet deg en såpass stor fanskare av mennesker som gidder å bære deg med hendene, hvis ikke kan dette bli meget pinlig. På den andre siden, "den som intet våger intet vinner", så hopp uti det!

Kaizers Orchestras gitarist Terje Winterstø Røthing viser i videoen under en forbilledlig utførelse av stagediving med gitar. Se og lær!

Vurdering
Showfaktor:Meget stor
Vanskelighetsgrad:Vanskelig, avhengig av publikum
Risikofaktor:Meget stor

 


#1: Duckwalk

På førsteplassen har vi stuntet som Chuck Berry gjorde populært i begynnelsen av 1950-tallet og som også AC/DCs Angus Young er kjent for. Oversatt til norsk betyr duckwalk "andegang" og dette stuntet beskriver egentlig to type stunts: 1: Man hopper på et bein som er bøyd og at det andre beinet veivende i luften. 2: Man beveger seg med begge beina bøyd i en veldig lav positur. Selvsagt samtidig spillende på gitaren.

Dette stuntet krever en del øving, men er fullt oppnåelig. Det verste som kan skje er at man snubler eller vikler seg inn i noen ledninger, men alt i alt et stunt med liten risiko. Den høye showfaktoren gjør at dette live gitarstuntet troner på toppen av listen.

Vurdering
Showfaktor:Meget stor
Vanskelighetsgrad:Middels
Risikofaktor:Meget liten

Det finnes helt garantert flere bra live gitarstunts enn de vi har nevnt og det er bare å kommentere under hvis det er noen du mener burde være med på listen. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler