Artikler


Bjørn Klakegg - gitarist og oppfinner

Bjørn Klakegg - gitarist og oppfinner

Publisert: 22.01.18 | Kategori: Norske gitarister

Til tross for strålende kritikker og en rekke utgivelser i eget navn er nok Bjørn Klakegg fortsatt en delvis skjult skatt i den norske gitaristjungelen. Han skriker nok kanskje ikke høyest, men gitarspillet er i verdensklasse.


Bakgrunn

Bjørn Klakegg kommer fra Skien hvor han i oppveksten spilte blant annet med jazzblåseren Guttorm Guttormsen. Han har utdanning blant annet fra jazzlinja i Trondheim. Tross denne utdannelsen er han en sjangeroverskridende gitarist som ikke bryr seg om musikalske dogmer. Han har samarbeidet med en rekke kjente navn som for eksempel Van Morrison, Karin Krog, Bugge Wesseltoft og Nils Petter Molvær.

Som gitarist er han opptatt av den gode, originale og naturlige melodi, og du hører ham sjelden spille licks av andre gitarister. Klakegg er også svært opptatt av lyd og har mye fokus på å utvikle sitt eget originale gitarsound.

Spiller på sykkelhjul

Bjørn Klakegg liker å modifisere gitaren for å finne nye lyder og han har ikke slått seg til ro med de seks strengene vi andre vanligvis forholder oss til. En av hans konstruksjoner er sykkelhjulgitaren der han dreier et sykkelhjul med mange sugerør festet til seg. Sugerørene slår an strengene og lager en synthlignende klang som han bruker til å lage tepper av akkorder. Dette ser jo fortreffelig ut på konsert, og kan høres innspilt på for eksempel låta Det absolutte nullpunkt, fra plata med samme navn. Han bruker gjerne også det han vel kaller for en ekstra ekstasestreng, på skrå over pickup'ene på gitarkroppen.

Teknikk

Klakegg har i tillegg til jazzutdanning, skolering i klassisk gitar. Han har tatt med seg den klassiske gitarteknikken inn i sin egen rytmiske musikk. Dette gjør hans spill og frasering egenartet og originalt. Han er glad i pentatonskalaen og det er masse inspirasjon å hente hos ham dersom man lurer på mulighetene denne 5-toneskalaen kan gi. Klakegg gjør også utstrakt bruk av legatoteknikk i sitt spill.

Anbefalte innspillinger

Det meste Klakegg har gjort er interessant for den som liker å høre særegen gitarmusikk. Noe av det fineste må nok være plata Gloria. Her spiller han duo sammen med perkusjonisten Harald Skullerud. På innspillingen er det ofte flere gitarspor oppå hverandre og et bukkehorn eller en lur dukker gjerne opp i ny og ne. Plata ble innspilt på en seter og man kan formelig høre geitene breke i bakgrunnen om han hører godt etter. The Woods are not what they seem med bandet Needlepoint er noe av det siste han har gjort. Dette er en røffere Klakegg med vreng. Hans særegne teknikk og vrenglyden gjør dette til svært interessant lytting. Med seg i bandet har han Thomas Strønen på trommer og BigBang-bassist Nicolai Eilertsen som sørger for at det svinger fett.

Bjørn Klakegg er også en fin komponist. I tillegg til sine egne prosjekter har han skrevet musikk for Nationaltheateret, Det norske teateret, Rikskonsertene med flere. Det er absolutt anbefalt å bli kjent med denne mannen og hans musikk!

Utvalgt diskografi:

Out to Lunch (1988) med bandet Out to Lunch
Det absolutte nullpunkt (1992) med bandet Nuku
Gloria (1999)
A Day With No Plans At All (2005)
The Woods Are Not What They Seem (2010) 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler