Artikler


Kong Jimi

Kong Jimi

Publisert: 16.11.12 | Kategori: Internasjonale gitarister

Det finnes få gitarister, om noen, med større betydning for gitarspillets utvikling enn Jimi Hendrix. I denne artikkelen ser vi på hans liv og hans gitarspill.'I've been imitated so well I've heard people copy my mistakes'

- Jimi HendrixBegynnelsen

James Marshall Hendrix kunne neppe hatt en bedre musikalsk utdannelse. Fra han var tidlig i 20-åra turnerte og spilte han med datidas kremmusikere innen R&B og soul. Blant disse var Little Richard (mannen som 'skapte' rock'n roll), The Isley Brothers og saksofonlegenden King Curtis. Jimi Hendrix var også med på flere innspillinger med disse artistene.

The Jimi Hendrix Experience

Det var bassisten i The Animals, Chas Chandler, som satte fart i solokarrieren til det unge gitargeniet. Da hadde allerede Rolling Stones sin manager og produsent begge takket nei til å prøve å skape en karriere for unge Hendrix. Ikke helt umulig at de angra denne beslutningen seinere.

Chandler tok Hendrix med til England hvor de satte sammen det nå velkjente 'The Jimi Hendrix Experience'. Den første singelen som ble sluppet var en versjon av Billy Roberts 'Hey Joe'. Den nådde en sjetteplass på hitlistene i Storbritannia. Denne første utgaven av 'The Jimi Hendrix Experience' var med Noel Redding på bass og Mitch Mitchell på trommer.

Ganske så fort ble Jimi Hendrix en stor stjerne i Europa. Det tok derimot litt lenger tid før han ble ordentlig oppdaga i sitt eget hjemland, USA. Hans show på Monterey International Pop Festival endra grundig på dette. Her gjorde han en legendarisk opptreden med 'The Jimi Hendrix Experience', hvor han avslutta med å brenne og knuse gitaren sin. Festivalen ble filma og dokumentaren 'Monterey Pop' blei sendt på kinoer rundt i hele USA. Dette satte virkelig fart i Jimis berømmelse i hjemlandet.

Jimi Hendrix sin opptreden på tidenes festival, Woodstock i 1969, står også som en milepæl i rockehistorien. Her hadde han forsterka trioen sin med ekstra gitar og perkusjon, og annonserte selv bandet sitt som Band of Gypsys. Hans versjon av 'Star-Spangled Banner' under denne to timer lange konserten er kanskje det innslaget som har fått mest oppmerksomhet i ettertid. Det har blitt gjenstand for diverse tolkninger, og blant annet sett på som en kritikk av USAs krigføring i Vietnam. Hendrix selv sa aldri noe slikt.

Hendrix rakk å gjøre tre studioalbum/LP'er ferdig før han døde altfor tidlig i 1970: Are You Experienced(1967), Axis: Bold as Love (1967) og Electric Ladyland (1968).

Gitarspillet

Jimi Hendrix var mer enn solid skolert i blues og nært beslekta musikkformer. Han hadde jo lært av og spilt med noen av de frekkeste innen sjangeren, som nevnte Little Richard. Ingen tvil om at han var et teknisk og musikalsk råskinn på gitar.

Men det var kanskje særlig innen gitarlyd han var nyskapende som gitarist. Han hadde et meget fruktbart samarbeid med sin tekniker Roger Mayer. Sammen eksperimenterte de og utvikla de gitareffekter som har blitt nærmest standard for profesjonelle rocke- og popgitarister. Effektene som Hendrix brukte var blant annet uni-vibe (Machine gun), octavia (Foxey Lady), wah-wah (på Voodoo Child) og fuzz/vreng over det ganske hele. Det skal visstnok ha vært Frank Zappa som introduserte Hendrix for wah-wahpedalen.

Du kan lære låtene Purple Haze, Foxey Lady og Voodoo Child med videoleksjoner og tabs på onlinegitar.no. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler