Artikler


Judas Priest - metal, nagler og lær

Judas Priest - metal, nagler og lær

Publisert: 22.04.10 | Kategori: Band & artister

Det britiske heavy-metal bandet Judas Priest herjet listene på 80- og 90-tallet og de holder fortsatt koken selv om medlemmene nærmest kan regnes som pensjonister. Vi skal se nærmere på bandets historie og musikk.


Ny britisk metal

Judas Priest ble opprettet i 1968 i Birmingham og regnes for å være en del av "The new wave of British Heavy Metal" som oppstod på slutten av 1970-tallet. Fenomenet oppstod som en reaksjon på punk-musikken og tomrommet etter band som f.eks Led Zeppelin, Black Sabbath og Deep Purple. Musikken karakteriseres av enkle, men kraftige akkorder, hurtige gitarsoloer, melodiske melodier og ofte høye vokaler. Vokalist Rob er blant annet kjent for sin unike bruk av vokal på fire og en halv oktav, og evnen til å nå ekstremt høye toner. Gode eksempler på dette er f.eks låten Painkiller. Tekstene i denne stilen er forøvrig inspirert av okkultisme og fantasy-sjangeren.

Først ut!

Judas Priest var også grunnleggere av metalhead-stilen med nagler og lær. I ettertid har vi fått vite at stilen med nagler og lær var inspirert av homsemiljøet i Soho i London, som vokalist Rob Halford antageligvis var en del av. Han stod nemlig, som den aller første metal-stjernen, fram som homoseksuell i 1998.

Plateutgivelser

Bandet ble startet i 1968, og navnet er hentet fra låta The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest av Bob Dylan. I 1974 kom de med debutalbumet Rocka Rolla. Her spiller Judas Priest hovedsakelig psykedelisk progressiv rock. I de neste utgivelsene (Sad Wings of Destiny, Sin after Sin, Stained Class, og Killing Machine) driver de endel musikalsk eksperimentering før de finner fotfeste på slutten av 70-tallet.

I 1980 kommer albumet British Steel som ble en kommersiell braksuksess, her finner vi spor som Breaking the Law og Living After Midnight. Dette resulterte i at bandet valgte å fortsette med samme stil på neste album (Point of Entry), men klarte desverre ikke å oppnå samme magi som på British Steel. De neste 4 albumene ble derimot godt tatt imot (Screaming for Vengeance, Defenders of the Faith, Turbo og Ram it Down).

På 90-tallet ga de ut Painkiller som ble rost opp i skyene av kritikerne, og albumet ble også det viktigste og den mest populære utgivelsen for bandet noensinne. Dette er det hardeste og beste albumet bandet så langt har kommet med. Etter turneen var vokalist Rob Halford utslitt og trakk seg ut av bandet. Interne uoverenstemmelser og homorykter gjorde også sitt til at han forlot bandet. Å være homofil metal-helt på 90-tallet lot seg ikke forene med bandets image. Tim Owens fra Iced Earth ovetok da mikrofonen og ble med på de to neste platene (Jugulator og Demolition). Dette gikk ikke særlig bra og de raste ned på listeplasseringene. I 2003 var imidlertid Rob Halford tilbake igjen og Tim Owens måtte ta sin hatt å gå. Etter Halfords comeback har Judas Priest gitt ut 3 album (Angel of Retribution, Nostradamus og A Touch of Evil). Alle disse platene har blitt en suksess.

Selvmordsanklager

På albumet Stained Glass fra 1978 finner vi blant annet låten "Better By You, Better Than Me" som Judas Priest ble stevnet for retten for. De ble beskyldt for å være ansvarlige for to selvmord da 20 år gamle James Vance og 19 år gamle Ray Belknap skjøt seg etter å ha hørt på nevnte låt. Belknap døde momentant, mens Vance overlevde såvidt med store ansiktskader. Han begikk derimot selvmord tre år senere med en overdose smertestillende tabletter. Grunnlaget for rettsaken var at det ble påstått å være en skjult melding på sporet som sa "do ii". Saken ble henlagt.

Gitaristene

Judas Priest består av gitaristene Glenn Tipton og K.K. Downing. Kenneth "K.K." Downing (født 1951), var med å stifte bandet sammen med bassist Ian Hill, og har vært med gjennom hele bandets historie. Allerede som 15-åring droppet han ut av skolen, og ikke lenge etter ble han kastet ut hjemmefra av foreldrene. Han satset alt på bandet til tross for lite støtte fra foreldre med tanke på valg av hobby og levevei. Til tross for dette kjempet han for det han brant for og kom seirende ut. Kallenavnet "K.K." fikk han av ei dansk jente som ikke klarte å uttale navnet hans. K.K. spiller på en Gibson Flying V og en Fender Stratocaster. Hans store forbilde skal være Jimi Hendrix.

Bandets andre gitarist Glenn Tipton(født 1947) kom først inn i Judas Priest i 1974, samme år som debutalbumet kom ut. Han startet sin musikalske karriere på piano, men som 21-åring byttet han til gitar, hvilket viste seg å være et klokt valg. Før Judas Priest spilte han i bandet The Flying Hat Band. De ga aldri ut noen plate, men var med som oppvarmingsband for blant annet Deep Purple.

Da vokalist Rob Halford forlot Judas Priest i 1992, tok bandet en lengre pause. I denne perioden hadde Glenn et soloprosjekt som resulterte i platene Baptizm of Fire, og Edge of the World. På disse platene hadde han med seg en rekke gjesteartister. Glenn Tipton er influert av band som Deep Purple, Led Zeppelin og Jimi Hendrix og hans favorittgitarer er Gibson SG og Gibson Les Paul. Han spiller også på Fender Stratocaster og Hamer Phantom og Hamer GT. Den sistnevnte er hans signaturmodell (GT står for Glenn Tipton). Tipton og Downing var forløpere til begrepet ’guitar battles’ (gitardueller), hvor gitaristene prøver å overgå hverandres soloer.

Status i dag

I dag har de fleste bandmedlemmene rundet 60 år, og Rob Halford legger ikke skjul på at alderen begynner å tynge. Tidligere var han sprek på scenen og brukte hele scenen som "lekeplass" under konsertene. I dag står han på stedet hvil, dels på grunn av gradvis dårligere kondisjon, men også fordi han har begynt å glemme tekstene og er avhengig av teleprompteren (tekst på skjerm som står midt på scenen). Selv er han svært bekymret og skal visstnok være medisinsk undersøkt for dette.

Judas Priest er for øyeblikket på en stor turne i USA og Canada sammen med bandet Whitesnake. De er også aktuelle i boken "Full Metal Jackie Certified: The 50 Most Influential Heavy Metal Songs of the '80s and the True Stories Behind Their Lyrics". Da er det bare å skaffe seg boken mens vi venter på neste plateutgivelse.


Judas Priest leksjoner på onlinegitar.no:


Judas Priest (nåværende) bandmedlemmer:

Rob Halford – vokal
Glenn Tipton – gitar
K.K Downing – gitar
Ian Hill – bass
Scott Travis – trommer


Judas Priest diskografi:

Rocka Rolla (1974)
Sad Wings of Destiny (1976)
Sin After Sin (1977)
Stained Class (1978)
Killing Machine/Hell Bent For Leather (1978)
British Steel (1980)
Point of Entry (1981)
Screaming For Vangeance (1982)
Defenders of the Faith (1984)
Turbo (1986)
Ram It Down (1988)
Painkiller (1990)
Jugulator (1997)
Demolition (2001)
Angel of Retribution
Nostradamus (2008)


 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler