Artikler


Historien om Satyricon

Historien om Satyricon

Foto: Christian Misje  

Publisert: 02.11.12 | Kategori: Historien om... | Foto: Christian Misje

Et av verdens svarteste metal-band er fra Norge og heter Satyricon. De ble etablert på en tid da kirkebrenning ofte preget nyhetsbildet. I dag er derimot Satyricon sammen med andre norske blackmetal-band som Dimmu Borgir, Emperor og Enslaved Norges største eksportvare innen musikk.


Blackmetal sjangeren

Norske black metal band, eller svartmetall band om du vil, har en dyster histore som er preget av drap, vold og kirkebrenning. Sjangeren er myteomspunnet og dreier seg i stor grad om satanisme, okkultisme, åsatro, krig, filosofi og natur. Særlig på 90-tallet stormet det hardt rundt denne sjangeren i forbindelse med drapet på Øystein Aarseth og ildspåsettelse av flere kirker. I dag har derimot både bandene og medlemmene blitt voksne og høster nå internasjonal anerkjennelse.

Satyricon

Satyricon ble dannet i Oslo i 1990 av Wargod(bass), Exhurtum(trommer) og Lemarchand(gitar). Eller på godt norsk Vegard, Carl Michael(Eide) og Håvard(Jørgenen). Opprinnelig het bandet Eczema og spilte death metal, men året etter bestemte de seg for å satse på black metal og byttet da også navn til Satyricon. Vokalist Satyr, eller Sigurd Wongraven som er hans virkelige navn, kom da inn som et nytt medlem.

Bandmedlemmer

I løpet av de tre første årene gav de kun ut to demoer, samtidig sluttet(ble sparket) også alle bandmedlemmene bortsett fra vokalist Satyr. På trommer kom da Frost(Kjetil-Vidar Haraldstad) inn, og det er disse to som har vært kjernen i bandet siden 1992. I dag består bandet av, foruten Frost og Satyr, Azarak(Steinar Gundersen) og franske Gildas Le Pape på gitar, samt Anders Odden på bass og Anders Hunstad på synth.

Tidlige år

Debutalbumet Dark Medieval Times kom i 1994 og ble utgitt på Satyricons eget plateselskap Moonfoog. Her er tekstene inspirert av middelalderen. Midt under produksjonen av dette albumet oppstod det en stans på grunn av dårlig økonomi, og Satyr og Frost måtte ta opp private lån for å finansiere albumet. Satyr var da bare 18 år gammel. En grunn til at de måtte gi ut plata på eget selskap var at det på denne tiden var vanskelig for black metal band å få gitt ut platene sine. Mange plateselskap ville nok ikke assosieres med denne musikken. Plateselskapene la også inn mange føringer for hvordan plata skulle være hvilket Satyr ikke var interessert i.

Gjennombruddet

Gjennombruddet for Satyricon kom med albumene Volcano i 2002 og Now, Diabolical i 2006. Førstnevnte album vant de Spellemannsprisen med mens sistnevnte kom blant annet på 2.plass på VG-lista. Ikke minst ble låten K.I.N.G fra Now, Diabolical populær blant et bredere publikum. Siste plate i rekken er The Age of Nero fra 2008. Disse platene er ikke utgitt på eget selskap, men de har her fått større plateselskap med seg som Sony, Roadrunner og Indie Records.

Trøbbel i USA

I ekte rock`n roll-stil har også Satyricon sine skjær i sjøen. Med den økende interessen for bandet har de i de senere år turnert verden over. I 2004 la de blant annet ut på sin første USA-turne hvor de turnerte sammen med Morbid Angel. Trommeslager Frost måtte pent være igjen hjemme da han ikke fikk visum på grunn av en gammel voldsdom. I hans plass vikarierte da Trym Torson fra Zyclon og tidligere Emperor. Under turnéen deres ble bussen stormet av et SWAT-team uten at det ble noen siktelse. Senere fikk de også problemer med turnémanageren som forsvant midt i turnéen med alle pengene. Til tross for dette var plateselskapet fornøyd med resultatet.

Satyricon lot seg ikke skremme og dro på ny USA-turne i desember samme år. Frost fikk heller ikke denne gangen være med hvilket førte til sesongansettelsen av trommeslager Joey Jordison fra bandet Slipknot. Omtrent midt i turnéen var de igjen i trøbbel da to av de innleide gitaristene ble siktet for voldtekt av en neddopet kvinne i Toronto. Dette førte til at resten av turnéen ble avlyst. De innleide gitaristene har hele veien nektet for dette. De ble sluppet fri mot en kausjon på kr 250 000. Satyr saksøkte senere avisen VG for å ha trykket bilder av ham i en artikkel om voldtektssaken i Toronto, siden han ikke var innblandet i saken. Dette fikk han ikke medhold i, og måtte betale VG saksomkostninger på nærmere 100 000 kr. Det er mye som tyder på at rent økonomisk ble dette en mager turné.

Fra bunn til topp

Som nevnt ga de ut siste album i 2008 under tittelen The Age of Nero. Denne har i liket med de to foregående fått svært gode kritikker. Satyricon regnes derfor for å være helt i toppen av norske black metal band. Siden en forsiktig og utskjelt start på 90-tallet har de nå klart å opparbeide seg et meget godt rykte både i inn og utland, hvilket har resultert i at de for tiden er Norges største eksportvare innen musikk.

Interesse for vin

Vokalist Sigurd Wongraven(Satyr) har stor interesse for vin. Dette har ført til at han i de senere år har vært travelt opptatt med å lansere sitt egen vinmerke som går under navnet Wongraven. For de som ikke har prøvd denne kan den anbefales, vel å merke om du er over 18 år :)


Satyricon leksjoner på onlinegitar.no:


 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler