Artikler


Anti-gitarhelten The Edge [U2]

Anti-gitarhelten The Edge [U2]

Publisert: 16.05.11 | Kategori: Internasjonale gitarister

Dave "The Edge" Evans fyller 50 år i august og i denne artikkelen kan du lese mer om U2-gitaristen. Vi ser på hans innholdsrike musikerliv og skal også prøve å finne ut av hans velkjente gitarsound.


Biografi

Dave "The Edge" Evans ble født i London i august 1961. Som 1-åring flyttet familien til Dublin der Dave Evans etterhvert begynte på skole. I 1976 så han en lapp på oppslagstavla ved skolen der det var en ung trommis ved navn Larry Mullen(trommeslager i U2) som søkte etter andre som ville starte band. Dave var den første som tok kontakt og på første møtet med Larry viste han gitarteknikk som var langt høyere enn andre på hans alder. Kjemien med de andre i bandet var også god så Dave gled fint inn.

Det tok ikke lang tid før vokalist og frontfigur Bono gav nytt navn til Dave, The Edge. Grunnen til kallenavnet er todelt. For det første hans kantede framtoninger i ansiktet, for det andre hans skarpe sinn og måten han alltid observerte ting fra siden, eller kanten(edge).

I starten av karrieren slet The Edge og de andre medlemmene med kombinasjonen kristen og rockeband. Spesielt The Edge holdt på å gi opp musikerlivet, men etter lange samtaler med Bono fortsatte han og de fant etterhvert ut at det var ingen problem å kombinere kristen tro og rockelivet. Men for andre var det visst det.

Spilleteknikk

The Edge er kjent for sin originale gitarstil. Den er en stor del av hva man forbinder med supergruppa U2. Han skiller seg ut fra de fleste gitarister ved at han prøver å unngå solospilling og teknikkbriefing. For The Edge handler det mer om lyd og forståelse av musikken enn om 'flashy' teknikk.

Et godt eksempel på dette er hans bruk av delay-pedaler(ekko, forsinkelser). Innenfor dette området er han en av de fremste og mange gitarister prøver å etterligne The Edge sin delay-bruk. Det finnes mange diskusjoner på internett om f.eks. hva slags delay-innstillinger The Edge bruker på 'Where the streets have no name' eller lignende.

The Edge blir ofte kalt Anti-gitarhelt på grunn av hans spillestil og han summerer selv det hele opp på denne måten: "-I suppose ultimately I'm interested in music. I'm a musician. I'm not a gunslinger. That's the difference between what I do and what a lot of guitar heroes do."


U2 leksjoner på onlinegitar.no:

Eksempel på The Edge sin bruke av delay:


 
 
Få nyheter på epost
2008-2023 onlinegitar.no