Artikler


Angus Young - AC/DCs energiske skolegutt

Angus Young - AC/DCs energiske skolegutt

Publisert: 25.03.10 | Kategori: Internasjonale gitarister

Gitarist Angus Young har lenge vært drivkraften i det legendariske rockebandet AC/DC. Ikledd sin særegne skoleuniform på scenen har Young i mange tiår struttet av ungdommelig kraft og lekenhet. Vi har tatt en nærmere titt på fenomenet Angus Young...


AC/DCs histore

AC/DC ble etablert i 1973 av brødrene Angus og Malcolm Young fra Australia. Navnet "AC/DC" bestemte de seg for etter å lest det bak på søsterens symaskin. Det står for "alternating current/direct current", eller på norsk: Vekselstrøm/likestrøm. Brødrene følte dette navnet symboliserte bandets energiske og kraftfulle fremførelser. Fra 1973 til 1977 slo de kraftig i gjennom i Australia og de mest kjente låtene fra denne tiden er "TNT" og "High Voltage". I 1977 inngikk de en internasjonal kontrakt med Atlantic Records og fram til 1980 turnerte de sammen med band som Kiss og Black Sabbath. I 1979 fikk de et stort internasjonalt gjennombrudd med albumet "Highway to Hell".

I 1980 døde vokalisten Bon Scott etter en natt med kraftig drikking i London. Han ble funnet livløs i en bil, i en stilling som kvalte han. AC/DC var på vei til oppløsning, men bestemte seg etter hvert for å få inn en ny sanger. I 1980 ble dagens vokalist, Brian Johnson, hentet inn, og resulatet ble AC/DC største suksessalbum noensinne, nemlig "Back in Black". På dette albumet finner man, foruten Back in Black, kjente låter som "Hells Bells" og "You shook me all night long".

Etter suksessen med Back in Black har det kommet flere album med store hits som "Who made Who", "Thunderstruck" og "Rock'n Roll Train". I 2003 ble AC/DC inkludert i Rock and Roll Hall of Fame.

Gitarer og forsterkere

Før vi ser nærmere på Angus Young sine gitarer og spilleteknikken, må vi selvfølgelig sneie innom kostymet hans, skoleuniformen. Denne dressen, som var Ashfield Boys High Schools skoleuniform, er blitt et av AC/DCs kjennemerker og valget falt på den etter å ha prøvd andre antrekk, som f.eks Supermann og Zorro. Men etter anbefaling fra hans søster falt valget på skoleuniformen.

Angus Young er kjent for sine ville konsertopptredener. Han underholder alltid publikum med intense bevegelser, løping fram og tilbake på scenen og med sin egen utgave av Chuck Berrys "Duck Walk".

Når det gjelder gitarer holder Angus Young seg for det meste til en Gibson SG. Det er sjeldent man ser han med en annen type gitar, da er det i så fall på en Fender Telecaster, Gibson Firebirds eller en ES335. Angus Young har også fått sin egen signatur-gitar, nemlig Angus Young Signature SG. Den består bl.a. av 2 humbucker-mikrofoner, den ene designet av Angus Young selv. Av forsterkere holder han seg til Marshall, mens han bruker få effektbokser eller pedalbrett.

Angus Youngs spilleteknikk

De fleste er enige om at det man husker best fra en AC/DC-låt er riffet. Mange av riffene er ganske enkle (for eksempel "TNT") og det brukes ofte mye powerchords. Det kanskje mest kjente og populære riffet finner vi i "Back in Black", som også er endel vanskeligere enn "TNT", spesielt frasene som kommer mellom E-D-A akkordrekken. Det som er felles med mange av riffene er at de er rytmiske. Det som gjør dem rytmiske er den herlige bruken av pauser. Uten pauser, ingen dynamikk i riffet. Ett riff skiller seg litt ut fra de andre, og det er introen på "Hells Bells". Her er det mer et fingerspill der tonene skal klinge over i hverandre.

Når det gjelder Angus Young sine soloer er de hovedsaklig bluesinspirert. Han bygger soloene først og fremst på moll-pentaton bluesskala og tar i bruk mange bluestricks som hammer-on, pull-off, bending og vibrato.


AC/DC leksjoner på onlinegitar.no:


 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no