Angus Young - AC/DCs energiske skolegutt

Angus Young - AC/DCs energiske skolegutt


Gitarist Angus Young er drivkraften i det legendariske rockebandet AC/DC. Iført sin særegne skoleuniform på scenen strutter 54-åringen fremdeles av ungdommelig kraft og lekenhet. Vi har tatt en nærmere titt på fenomenet Angus Young...

Publisert: 25.03.10. Skrevet av Peder Åmland. Kategori: Internasjonale gitarister.

 

AC/DCs histore

AC/DC ble etablert i 1973 av brødrene Angus og Malcolm Young fra Australia. Navnet "AC/DC" bestemte de seg for etter å lest det bak på søsterens symaskin. Det står for "alternating current/direct current", eller på norsk: Vekselstrøm/likestrøm. Brødrene følte dette navnet symboliserte bandets energiske og kraftfulle fremførelser. Fra 1973 til 1977 slo de mer og mer i gjennom i Australia og de mest kjente låtene fra denne tiden er TNT og High Voltage. I 1977 inngikk de en internasjonal kontrakt med Atlantic Records og fram til 1980 turnerte de sammen med band som Kiss og Black Sabbath. I 1979 får de et stort internasjonalt gjennombrudd med albumet Highway to Hell.

I 1980 døde vokalisten Bon Scott etter en natt med kraftig drikking i London. Han blir funnet livløs i en bil, i en stilling som kvalte han. Bandet AC/DC var på vei til oppløsning men bestemte seg etterhvert for å få inn en ny sanger. I 1980 ble dagens vokalist, Brian Johnson, hentet inn, og resulatet ble AC/DC største suksessalbum noensinne, nemlig Back in Black. På dette albumet finner man, foruten Back in Black, Hells Bells og You shook me all night long.

Etter suksessen med Back in Black har det kommet flere album med store hits som Who made Who, Thunderstruck og Rock'n Roll Train. I 2003 ble AC/DC inkludert i Rock and Roll Hall of Fame og i april 2010 kommer de ut med et nytt album, Iron Man 2.

Gitarer og forsterkere

Før vi ser nærmere på Angus Young sine gitarer og spilleteknikk, må vi selvfølgelig sneie innom kostymet hans, skoleuniformen. Denne dressen, som var Ashfield Boys High Schools skoleuniform, er blitt et av AC/DCs kjennemerker og valget falt på den etter å ha prøvd andre antrekk, som f.eks Supermann og Zorro. Men etter anbefaling fra hans søster falt valget på skoleuniformen. Angus Young er kjent for sine ville konsertopptredener. Han underholder alltid publikum med intense bevegelser, løping fram og tilbake på scenen og med sin egen utgave av Chuck Berrys "Duck Walk".

Når det gjelder gitarer holder Angus Young seg for det meste til en Gibson SG. Det er sjeldent man ser han med en annen type gitar, da er det i så fall på en Fender Telecaster, Gibson Firebirds eller en ES335. Angus Young har også fått sin egen signatur-gitar, nemlig Angus Young Signature SG. Den består bl.a. av 2 humbucker-mikrofoner, den ene designet av Angus Young selv. Av forsterkere holder han seg til Marshall, mens han bruker svært lite effektbokser eller pedalbrett.

Angus Youngs spilleteknikk

De fleste er enige om at det man husker best fra en AC/DC-låt er riffet. Mange av riffene er ganske enkle, f.eks. TNT, og det brukes ofte mye powerchord-grep. Det kanskje mest kjente og populære riffet finner vi i Back in Black, som også er endel vanskeligere enn TNT, spesielt frasene som kommer mellom E-D-A akkordrekken.Det som er felles med mange av riffene er at de er rytmiske. Det som gjør dem rytmiske er den herlige bruken av pauser. Uten pauser, ingen dynamikk i riffet.Ett riff skiller seg litt ut fra de andre, og det er introen på Hells Bells. Her er det mer et fingerspill der tonene skal klinge over i hverandre.

Når det gjelder Angus Young sine soloer er de hovedsaklig bluesinspirert. Han bygger soloene først og fremst på moll-pentaton bluesskala og tar mye i bruke blues-tricks som hammer-on, pull-off, bending og vibrato.Et eksempel på bruk av hammer-on og pull-offs er introen på Thunderstruck der han ikke bruker høyre hånd i det hele tatt. Han får lyd i tonene kun ved hjelp av hammer-on og pull-offs(også kalt Tapping).

Oppsummering

54 år gamle Angus Young bor nå i Sydney i Australia sammen med sin kone. De har også et hus i Nederland, der hun kommer fra. Selv om han er blitt en godt, voksen mann er han den samme på scenen i dag som når AC/DC startet opp for snart 40 år siden. Det virker som lyden av en gitar og skoleuniformen kan holde han gående inn i evigheten. Vi nordmenn kan glede oss over å snart få oppleve AC/DC på norsk jord igjen. 30. mai står de på scenen på Valle Hovin og Oslo vil igjen bli rystet av et Rock'n Roll Train...


  • SE VIDEOSPESIAL Videospesial
  • I videospesialene lærer vi oss hele låten, tar for oss del for del, og går grundig til verks.
 


 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner