Banjoens historie og utvikling

Banjoens historie og utvikling


Tørster du etter å vite mer om banjoens historie og utvikling? Om når de forskjellige banjoteknikkene ble utviklet? Kanskje lurer du på hvordan banjoen så ut for 2-300 år siden? Eller hvordan i all verden du skal få stemt denne banjoen du har fått kjøpt? Da er dette artikkelen for deg. Vi gir deg det aller meste om banjoen.

Publisert: 12.11.15 Kategori: Historien om....

 

Litt banjohistorie

Den engelske oppdageren Richard Jobson var i 1621 på ekspedisjon ved Gambiaelven i Afrika. En kveld skrev han følgende i sin dagbok: "...fikk jeg øye på et instrument… laget av en plante med hardt skall og en pinne det var festet strenger til". Trolig skildrer han en forgjenger til det vi i dag kaller banjo. Det er ikke så mye som skal til for å lage noe som minner om en banjo: En tromme(eller hul plante med hardt skall) og en pinne med noen strenger strukket over og vips så har du et instrument.

De afrikanske slavene brakte instrumentet til Amerika og ofte kunne man høre slaver spille på dette instrumentet som da ble kalt for ”banshaw” eller ”banjar”. Utover på 1800-tallet tok etter hvert de hvite til seg instrumentet og det ble populært å bruke banjo i omreisende sirkusshow, som ble kalt Minstrel. Dette var hvite mennesker som sminket seg og kledde seg som svarte afro-amerikanere og fremstilte dem som dumme, late og komiske. Sangen og dansen ble akkompagnert av banjo, fele, kastanjetter og tromme.

I siste halvdel av 1800-tallet utviklet banjoen seg og ble også mer og mer populær i den amerikanske kulturen. Den amerikanske borgerkrigen(1861-1865) førte mange menn sammen og under opphold i kampene ble man en populær kar dersom man kunne lire av seg noe på en banjo. Når krigen var over dro alle mennene hjem og spredte kunnskapen og entusiasmen om instrumentet til nesten hver en bygd i Amerika.

Mot slutten av 1800-tallet og starten av 1900-tallet var det blant fornemme kvinner blitt et statussymbol å ha en banjo i stua, og spille på den gjorde de også. Det var mange banjoprodusenter og salget gikk til værs. Mye av årsaken kan være at det var optimisme og oppgangstider i USA og banjoen låter ikke akkurat trist.

Som en kontrast kom børskrakk og Den store depresjonen på 1930-tallet. Ikke mange smilende fjes å se i gatene og å klimpre i vei på en banjo ble helt feil for de fleste. Robert Webb sa det treffende: ”Etterspørselen etter dens(banjoens) lyse, glade lyd forsvant nesten over natten”. Det ble nesten ikke produsert banjoer i denne perioden.

Bill Monroe startet i 1939 bandet ”Bill Monroe & the Bluegrass Boys” og bluegrass-sjangeren fikk vind i seilene. Det tok et par år før banjoen ble med i bandet, men siden 1941 har banjoen vært meget sentral innen bluegrassen. Bluegrass uten banjo er som suppe uten salt, vil mange mene. Interessen økte utover 1940- og 1950-tallet og navn som Earl Scruggs, Lester Flatt og visesanger Pete Seeger gjorde sitt til at instrumentet igjen var å få kjøpt i musikkbutikkene.

Godt hjulpet av hippietid og visesang-vekkelse fortsatte banjoen å etablere seg som et populært instrument i 1960- og 1970-tallet. I det 21.århundre er interessen for banjoen fortsatt godt til stede, mye takket være dens særegne klang og spilleteknikk.

Banjoens utvikling

Vi skal nå se på selve banjoen og dens utvikling. Samtidig skal vi også ta for oss utviklingen av banjoteknikken.

Ca 1600-tallet: Det var altså trolig fra Afrika banjoen har sitt opphav. I 1621 fantes det garantert et instrument som minnet mye om dagens banjo: En rund tromme eller hul plante med hardt skall, pluss en pinne og noen strenger. Afrikanerne brakte instrumentet med seg til Amerika .

1770-: De afrikanske slavene, og senere de hvite i Minstrel-showene, brukte en meget enkel type banjo: En flat, rund tromme med en hals og med strenger festet på. Allerede på denne tiden finner vi den karakteriske lyse 5. strengen. Et bilde med tittelen "Den gamle plantasjen" fra slutten av 1700-tallet viser en svart banjospiller med en banjo som har stemmeskruen til 5. strengen halvveis oppe på halsen. Teknikken som ble brukt var helt lik som dagens Clawhammer-teknikk: Både tommel og pekefinger i høyre hånd spilte kun nedover-anslag (downstokes). Hele tiden skulle hånden ligge i rolig posisjon.

1830-tallet: Banjoen kan kjøpes i butikk og var blitt litt mer enn en tromme festet på en pinne: Den var mer forseggjort med utsmykninger, stemmeskruer og bruk av metall.

1865: En ny banjostil blir introdusert: ”Guitar-style”. En stil som mye etterlignet måten man spiller på en vanlig gitar. Nemlig at fingrene plukker oppover(up-picking) istedenfor kun nedover. Mannen bak teknikken var Frank Converce. Det ble nå vanlig å spille mer sofistikert musikk, som klassiske stykker, marsjer og valser. Altså mer akseptabelt for den øvre klassen.

1878: Første banjoen med bånd, utviklet av Henry C. Dobson.

1890: A.C. Fairbanks startet produksjonen av første elektriske banjo. Navnet på banjoen var, ja nettopp ”Electric”.

1890-tallet: Stålstrenger blir oppfunnet. Disse var billigere og varte lenger enn de tidligere tarmstrengene. Dette 10-året kommer også flere andre forbedringer som f.eks bro og mute(demper).

1921: Den første moderne banjoen med resonator ble lansert.

1940-tallet: Banjokongen Earl Scruggs utvikler sin tre-finger-teknikk, kalt ”Scruggs style”. Denne stilen er nærmest synonymt med bluegrass og skiller seg ganske drastisk fra clawhammer-teknikken. I Scruggs style bruker man plekter på tommer, peke- og langfinger. Ring- og lillefingeren skal hvile på banjoen. Det skal gå rasende fort og fingrene følger gjerne et fast mønster der en streng nesten aldri blir spilt to ganger etter hverandre. Musikken høres ofte synkopert ut og gjerne med en swing-følelse over seg.


Banjoens utvikling: 1: I begynnelsen var det bare noen tarmstrenger festet til en hul plante med hardt skall og en pinne. 2: Typisk banjo fra 1850-1900 tallet: Bånd, stemmeskruer, skinn, litt metall og stålstrenger er blitt tilført. 3: En typisk banjo fra 1900-tallet av med Open-back løsning. 4: Typisk bluegrass gitar med resonans-kasse. Vanlig fra 1940-tallet av.1900-tallet: Flere typer av banjo er blitt utviklet:

  • 4-strengs banjoer: Kalles plektrumbanjo og tenorbanjo. Disse brukes hovedsakelig innen dixielandjazz og tradisjonell irsk musikk.
  • Ukulelebanjoen(også kalt banjolele) har 4 strenger og finnes hovedsaklig i utgavene sopran og tenor. Kombinerer størrelsen, stemmingen og spillestilen til en ukulele med konstruksjonen og den særegne tonen til en banjo.
  • Gitarbanjoen har 6 strenger, er stemt som en gitar og brukes hovedsakelig av gitarister som også vil spille banjo.
  • Mandolinbanjoen har 8 strenger og er stemt som en mandolin. Denne brukes i hovedsak av mandolinister. Få eksemplarer blir produsert i dag.

Dagens banjo

Den moderne banjoens hoveddeler er som på gitaren: Hode, hals og kropp.

Kroppen består hovedsaklig av en sirkelformet skall (”rim”, laget av tre), et strukket skinn(head) av plast som kan strammes med skruer, og ofte en resonator-kasse.

Halsen er lang og tynn og laget av tre. Den består av bånd og posisjonsmarkører. Siden 5.streng starter fra 5.bånd av er det vanlig med en innsnevring på halsen her. Hodet består stort sett kun av stemmeskruene.
Resonator eller Open-back?

Det er to hovedtyper av banjoer: Banjo med resonator eller banjoer med åpen bakside(Open-back). Fra gammelt av ble banjoen laget med en åpen løsning bak, men etter hvert ble det behov for å tyne mer lyd ut av instrumentet. Da hjalp det godt med resonator-kasse på baksiden.

Hva er best av disse to? Det avhenger veldig av hva slags stil man foretrekker å spille. I bluegrass må man kunne spille høyt nok for at de andre bandmedlemmene og publikum skal kunne høre dine virtuose soloer. Da er valget en banjo med resonator. Denne er dyrere enn den opprinnelige åpen-bak løsningen, som fungerer bra til å spille gammel, tradisjonell komp-banjo-musikk med.

Stemming

Tilslutt i artikkelen skal vi ta for oss stemming av banjo og da fortrinnsvis en 5-strengs banjo. Strengene på banjoen er G, D, G, H, D der D er 1.strengen. Spiller man på alle disse løse strengene får man en G dur akkord. Vi følger så følgende trinn for å få banjoen stemt:

  • Vi starter med 1.strengen som skal være stemt D. Stem den til et piano, blokkfløyte, stemmeboks eller lignende.
  • For å få stemt 2.strengen(H) så holder vi inne 3.bånd på 2.strengen. Den skal da klinge likt som 1.streng.
  • For å få stemt 3.strengen(G) så holder vi inne 4.bånd på 3.strengen. Den skal da klinge likt som 2.streng.
  • For å få stemt 4.strengen(D) så holder vi inne 5.bånd på 4.strengen. Den skal da klinge likt som 3.streng.
  • 5.strengen kan man stemme så den klinger likt som 3.strengen. Begge skal være stemt som en G tone.

 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner