Randy Rhoads

Randy Rhoads


Randy Rhoads er for mange gitarister blitt et ikon. I løpet av sine 25 år klarte han å sette dype fotspor og blir i dag ansett som en av vårt århundrets beste gitarister. For mange er han kanskje best kjent som gitaristen i Quiet Riot og som gitarist for Ozzy Osbourne.

Publisert: 23.03.12. Skrevet av Jon Rune Lorentzen. Kategori: Internasjonale gitarister.

 

Tidlige år

Randall William 'Randy' Rhoads ble født i 1956 i Santa Monica, California. Hans mor Delores Violet Rhoads drev en musikkskole og han ble derfor tidlig introdusert for musikken. Som 6-åring begynte han å spille på bestefarens Gibson 'Army Navy' akustiske gitar og viste seg raskt å ha et talent. Randy hadde stor interesse for rock- og metalsjangeren, men også klassisk musikk tiltrakk han.

Som 14-åring startet han bandet Violet Fox sammen med sin bror Kelle på trommer. Bandet var oppkalt etter deres mor Violet, og det var også på hennes musikkskole de hadde sine opptredener. Da bandet gikk i oppløsning startet han bandet The Whore sammen med sin bestevenn Kelly Garni på bass. Etter et par opptredener i Los Angeles gikk også dette bandet i oppløsning og de startet duoen Quiet Riot som 16-åringer. Det vil si navnet Quiet Riot kom først etter at samme band hadde kalt seg Mach 1 og Little Women. Vokalist Kevin DuBrow ble medlem etter en kort audition på kjøkkenet, med seg på laget hadde de også trommeslager Drew Forsyth.

Quiet Riot spilte på barer og utesteder i Hollywood til å begynne med og de fikk også etter hvert fast spillejobb på to musikklubber i Los Angeles. Bandet fikk en del fans i LA og de spilte blant annet en del med Van Halen. Eddie Van Halen og Randy Rhoads hadde derfor mye med hverandre å gjøre. Quiet Riot slet imidlertid med å få platekontrakt men i 1977 ble de oppdaget av japanske CBS/Sony Records som gav ut platene deres Quiet Riot og Quiet Riot II i Japan.

Tiden med Ozzy Osbourne

I 1979 hadde Ozzy brutt med Black Sabbath og var i ferd med å starte et eget band. Han trengte naturlig nok en ny gitarist og hadde blitt tipset om Randy Rhoads. Randy ble invitert til prøvespilling og stilte opp med sin Les Paul og en liten øveforsterker. Allerede mens han varmet opp til prøvespillingen kom en beruset Ozzy bort til han og gav han jobben. Rhoads ble naturlig nok overrasket da han ikke en gang rakk å starte prøvespillingen før han fikk jobben.

Dette resulterte i noen fantastiske år med Ozzy, og Ozzy har også selv sagt at hans beste musikalske år var med Randy som gitarist. Sammen gav de ut platene Blizzard of Ozz og Diary of a Madman. Her finner vi blant annet klassikerne Crazy Train, Mr.Crowley og Flying High Again. Etter Randy Rhoads sin død gav også Ozzy ut tribute-plata til minne om Rhoads.

Etter noen år med Ozzy fikk gitarister verden over øynene opp for Rhoads og hans gitarspill. Randy derimot ønsket å ta noen år fri fra Ozzy for å studere klassisk gitar ved UCLA. Dette ble det aldri noe av da han døde før disse planene ble satt i verk.

Dødsfallet

19. mars 1982 var Ozzy med band på vei til en festival i Florida og på turen stoppet de innom en felles venn, Jerry Calhoun. På Jerrys eiendom hadde han noen småfly stående. Ett av disse flyene tilhørte bandets bussjåfør Andrew Aycock som også hadde flysertifikat. Rhoads ble invitert med en tur og takket ja til tross for sin flyskrekk. Randy Rhoads var også en ivrig fotograf og ønsket å ta noen bilder fra flyet. Med på flyet var også bandets frisør. Hun hadde hjerteproblemer og Aycock lovet derfor en rolig flytur uten noe flyakrobatikk. Men i det de skulle ta en lavtflyvning forbi bandets buss sneiet den ene vingen borti bussen. Aycock mistet kontrollen på flyet som traff bakken og ble forvandlet til en ildkule. Alle tre om bord ble brent til det ugjenkjennelige. Tannprøver viste senere hvem som var hvem. I disse prøvene kom det også fram at piloten Andrew Aycock hadde kokain i blodet og flysertifikatet var utløpt.

Randy Rhoads ble kun 25 år, men i løpet av disse årene fikk han utrettet nok til å bli gitt evig liv av gitarister verden over.
 

 

Flere artikler:

Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner