Artikler


Gitaristenes gitarist

Gitaristenes gitarist

Publisert: 12.04.12 | Kategori: Internasjonale gitarister

Pat Metheny er en mann nesten alle gitarister har et forhold til. Har du ikke allerede blitt kjent med gitarvirtuosen med stripete genser og lykketrollsveis, kan du være sikker på at du kommer borti ham om du fortsetter å spille på seks strenger.


Tidlig på'n

Pat Metheny platedebuterte allerede som 20-åring, men det var særlig som sidemann til jazzvibrafonisten Gary Burton han gjorde seg bemerket den første tida. Som 22-åring spilte han inn sin første trio-plate i eget navn, Bright Size Life, som har gått sine runder i Cd-spilleren til de fleste unge gitarister med ambisjoner om å spille jazz. Siden den gang har han spilt inn og på en lang rekke utgivelser, og han har sikkert grammypriser nok til å fylle både stua, kjøkkenet og en garasje eller to.

Apropos rom til å hensette motoriserte kjøretøy, så nådde hans American Garage toppen av Billboards Jazzliste i 1980. Denne plata var den andre utgivelsen til bandet Pat Metheny Group, som så dagens lys i 1977. Siden den gang har dette bandet, dog med noen utskiftninger, fylt stadioner og konsertsaler med ekstatiske fans.

Teknikk og inspirasjonskilder

En rusten metallgitarist kan spille fortere enn Pat Metheny men når det gjelder å bruke teknikk til å formidle det man har å si, gjerne på nye måter, er han eksepsjonell. Det er lett å kjenne igjen hans stil og licks, og mange låter som ham, enten de vil eller ikke. Hans spill kjennetegnes av en del legatoteknikk, som ofte tilskrives hans læremester jazzgitaristen Jim Hall. I tillegg sier Pat selv at det var den tommelspillende jazzvirtuosen Wes Montgomerys innspillinger som lærte ham å spille jazzgitar.

Methenys plekterteknikk er spesiell, og bidrar til hans særegne og runde tone. I stedet for å spille med 'spissen' av plekteret som de fleste andre, snur han plekteret slik at det er den butte siden som treffer strengene. Slik får han en mindre spiss klang som gir en rundere tone.

Metheny har utviklet noen licks han bruker ofte. Litt for ofte i blant, kan en kanskje si. Dette er blant annet en firklang som spilles rasende fort og som gjerne flyttes kromatisk (ett bånd på gitaren).

Noe av det Pat gjør aller best, vil nok mange si, er å spille enkle og logiske melodier når han improviserer. Han har en 'melodisk åre' som få gitarister kan framvise maken til.

Anbefalte innspillinger

Å anbefale plater fra Methenys diskografi er som å lete etter trær i skogen. Det er mye å ta av. Personlig setter jeg særlig trio-innspillingene med bass og trommer høyt. Her kan nevnes Rejoicing' med bassisten Charlie Haden og trommisen Billy Higgins, men også Question and Answer med Dave Holland og Roy Haynes. For de som er gald i åleglatt og vakker fusion kan Pat Metheny Groups liveinnspilling Travels være verdt å sjekke ut. Duo-plata Beyond the Missouri Sky med Charlie Haden på bass,er også vakker som dagen er lang.

Vil til slutte takke deg, Pat Metheny(du leser sikkert dette) for tusenvis av timer med flott musikk og tonnevis med inspirasjon. At jeg nå har gått inn i funkens tjeneste er nok mer livets tilfeldigheter og har ikke noe med deg å gjøre.

Utvalgt diskografi:

Bright Size Life (1976)
American Garage (1980)
Travels(1983)
Rejoicing (1983)
Question and Answer (1989)
Beyond the Missouri Sky (1997)


The Pat Metheny-lick: