Artikler


Historien om Django Reinhardt

Historien om Django Reinhardt

Foto: William P. Gottlieb  

Publisert: 12.06.15 | Kategori: Historien om... | Foto: William P. Gottlieb

Navnet Django Reinhardt klinger bra i de fleste gitaristers ører. Det oser musikalitet og teknisk virtuositet av navnet. Vi skal i denne artikkelen se på historien hans, fra den trange oppveksten i sigøynermiljøet til berømmelsen på jazzklubbene i Paris.


Bakgrunn

Django Reinhardt ble født i Belgia i 1910. Han vokste opp i fransk sigøyner-familie der faren var musiker og moren var danser. De slo seg til slutt ned i utkanten av Paris, men Django fikk ingen formell skolegang og var analfabet. Men gitarspillingen var hans talent og var det som skulle bringe han opp og fram i livet.

I 1928 - 18 år gammel - tok campingvogna han bodde i fyr. Et stearinlys falt ned i noe papir og flammene spredte seg raskt. Både Django Reinhardt og hans kone kom seg ut, men Django fikk store brannskader på høyre bein og venstre arm. Han mistet to av sine fingre på den skadede hånden. På grunn av dette utviklet Django sin helt spesielle 2-finger teknikk i venstre hånd. Det tok han nesten to år før han var på høyden igjen teknisk.

Tidlig kom Django Reinhardt i kontakt med fiolinisten Stephane Grappeli. Også han hadde bakgrunn som gatemusiker og han og Django fant raskt tonen. Etterhvert stiftet de den kjente jazzkvintetten Hot Club of France.

2. verdenskrig

Django Reinhardt var i England når 2.verdenskrig brøt ut. Han bestemte seg for å reise tilbake til Frankrike, mens hans medmusikere ble igjen. Det neste året tok nazistene kontroll over Frankrike noe som satte Django i en vanskelig posisjon. Sigøynere var blant dem nazistene så på som uønsket og tusener på tusener forsvant i konsentrasjonsleire under krigen. Men Django Reinhardt fortsatte å spille fritt på klubber i Paris og underlig nok fikk han fortsette med det mesteparten av krigen. En av hans mest kjente komposisjoner Nuages - skyer på norsk - utrykker hans tristhet over okkupasjonen.

De siste årene

Etter krigen ble Reinhardt interesert i elektrisk gitar og utforsket flere stiler innenfor jazzen. Han spilte sammen med jazzlegender som Duke Ellington og Dizzie Gillespie og spilte inn noen album. Mye av tiden tilbragte han i Sør-Frankrike. 16.mai 1953 døde Django av et hardt slag.

Django Reinhardt regnes som en av tidenes beste gitarister - uansett stilart. Han var en av de første viktige gitarsolistene innenfor jazzen. Ved å blande jazz og sigøynermusikk skapte han en ny og unik musikkstil som fremdeles idag er populær. Han regnes som en av opphavsmennene til jazzstilene Gypsyjazz og String swing. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no