Artikler


Banjomesteren Earl Scruggs

Banjomesteren Earl Scruggs

Publisert: 14.11.15 | Kategori: Internasjonale gitarister

Hvilket navn blir først nevnt når samtalen dreier seg om banjospillere? Jo, Earl Scruggs. Som en mester på banjo og oppfinner av "Scruggs-style" var han mye av årsaken til at banjoen vokste i popularitet og at instrumentet ble synonymt med bluegrass-sjangeren.


Earl Eugene Scruggs er en av tidenes mest kjente banjospillere. Han startet å spille allerede som 4-åring og holdt det gående fram til sin død i 2012. Da var han blitt 88 år gammel.

Mest kjent er han for sin nyskapende spillestil "Scruggs style" hvor man bruker tre fingre i høyre hånd(tommel, peke- og langefinger), mot tidligere to fingre. Denne teknikken er noe av det som kjennetegner bluegrass-musikken mest. Banjoen gikk med dette over til å bli et mer melodisk instrument mot tidligere kun kompe-instrument. I hans senere år eksperimenterte han også med elektrisk banjo og var med på å utvide det tradisjonelle bluegrass-repertoaret til også å inkludere rock n` roll.

Earl Scruggs ble født i Cleveland County (North Carolina) i 1924, et sted hvor bluegrass-musikken stod sterkt. Han vokste opp i en musikalsk familie med fire søsken hvor alle spilte banjo og gitar. Hans mor spilte orgel og hans far banjo og fiolin.

Da Earl var fire år døde hans far og dette skal ha bidratt sterkt til at han fortsatte å spille banjo - for å hedre sin far. Han brukte all sin våkne tid til å øve på banjoen, kun avbrutt av skole og praktiske gjøremål på familiens gård.

Scruggs Style

Som ung spilte Earl banjo med kun to fingre: Tommel og pekefinger(høyre hånd). Dette var en vanlig teknikk på den tiden. Da noen banjospillere i North Carolina begynte å eksperimentere med tre fingre, var han som 10-åring blant de første til å adoptere denne stilen. Som nevnt kunne man ved å bruke tre fingre begynne å spille mer melodiske fraser sammen med akkordene, framfor kun akkorder. Gjennom de neste 10 årene ble han den fremste banjospilleren til å beherske denne teknikken og utviklet en spillemetode som la vekt på melodilinjer og synkoperte rytmer. Denne tre-fingerstilen går fortsatt under navnet "Scruggs style" og er blitt en teknikk bluegrass-gitarister over hele verden benytter seg av.

Som ungdom begynte Earl på Bolling Springs High School, men for å kunne brødfø familien og seg selv måtte han jobbe ved siden av. Det ble i denne perioden lite tid til overs, men i de få timene han hadde til rådighet var det kun banjoen som gjaldt. Etter endt utdannelse i 1942 fant han ut(som mange andre musikere) at fysisk arbeid ikke var noe for han. Han bestemte seg for å satse fullt og helt på musikken.

Etterhvert fikk han et tilbud om å spille med et band kalt Morris Brothers. De hadde et tilbud stående om å opptre på en radiostasjon og denne sjansen lot ikke Earl gå fra seg. Radio var nemlig det store på denne tiden og den beste reklamen man kunne få for seg selv og musikken. Ikke uventet ble dette hans inngangsbillett til musikerlivet.

Bill Monroe, Blue Grass Boys og The Foggy Mountain Boys

Bill Monroe kontaktet i 1944 Earl Scruggs. Bill Monroe var den som skapte den musikalske sjangeren kjent som bluegrass, så altså ingen hvem som helst. Earl ble nå et fast medlem av Bills berømte band Blue Grass Boys i de neste fire årene. Med dette bandet turnerte han i hele USA og opptrådte ved flere anledninger på diverse radioshow.

Gitaristen i Blue Grass Boys - Lester Flatts - og Earl Scruggs ble fort gode venner. De bestemte seg etterhvert for å tre ut av skyggen til Bill Monroe og skape sine egne navn. I 1948 sluttet de derfor i Blue Grass Boys og startet bandet The Foggy Mountain Boys.

Den første tiden var preget av få spillejobber, de ble også sjeldent spilt på radio, så reklame ble det lite av. En av de første sangene de spilte inn var Foggy Mountain Breakdown. Dette er en livlig og tøff låt, men den slo ikke gjennom da den ble utgitt. I 1967 ble den imidlertid brukt i filmen Bonnie and Clyde og først da ble den en hit. I dag blir den regnet som en bluegrass-klassiker.

I 1951 signerte de kontrakt med plateselskapet Columbia Records og året etter fikk de sin første hit Tis Sweet to Be Remembered. Deretter ble det noen magre år før neste store hit Cabin in the Hills(1959) ble utgitt. Nå kom også noen gode år for Scruggs og Flatts, og på 1960-tallet kom den ene populære sangen etter den andre. Vi kan nevne sanger som Go Home(1961), Pearl, Pearl, Pearl(1962), You are My Flower(1964), I Still Miss Someone(1965). Ikke minst ble låten The Ballad of Jed Clampett populær. Denne toppet countrylistene i flere uker og kom også høyt opp på poplistene. I 1969 var det slutt for Scruggs og Flatts og de gikk hver sin vei.

Earl og sine sønner

Earl Scruggs hadde tre sønner (Randy, Gary og Steve) sammen med sin kone Louise Certain. Alle utviklet seg til å bli dyktige musikere. I 1970 satte de derfor sammen et band de kalte Earl Scruggs Revue. Inspirert av sønnenes mer moderne musikksmak, beveget Scruggs seg lengre bort fra den mer tradisjonelle bluegrassen. Han ble også oftere å se med en elektrisk banjo for å oppnå en mer moderne rock`n roll sound.

1970-tallet brukte Scruggs tiden til å spille og turnere sammen med sønnene sine. På denne tidene samarbeidet de også med store navn som Johnny Cash, Bob Dylan og Billy Joel.

I 1982 ble bandet oppløst fordi Scruggs mente at barna nå kunne fokusere på sine egne karrierer. Etter dette ble Scruggs opptredener mer sporadiske, selv om han fortsatte å spille inn plater. I 1985 ble han innlemmet i The Country Music Hall of Fame ved siden av gitaristen Lester Flatts.

Av nyere innspillinger bør nevnes Earl Scruggs and Friends(2001) og Three Pickers(2003).

I 2012 døde Earl Scruggs og country- og bluegrassmusikken mistet en av sine mest legendariske musikere. Han perfeksjonerte stilen med å plukke strengene med tre fingre, og utvidet det tradisjonelle repertoaret med sin bruk av elektrisk banjo til også å omfatte rock`n roll. Scruggs døde av naturlige årsaker i en alder av 88 år. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler