Artikler


String-swing i Norge

String-swing i Norge

Publisert: 14.06.15 | Kategori: Band & artister

Django Reinhardt har satt tydelige spor etter seg. Også i Norge. I denne artikkelen skal vi bli kjent med norske band som er inspirert av den franske jazzgitaristen.


Hva er string-swing?

Først må vi finne ut hva string-swing er. Det handler mye om Django Reinhardt og en god dose swingjazz iblandet øst-europeisk folkemusikk. Andre ord for string-swing er sigøynerjazz(gypsyjazz på engelsk) og jazz manouche. Det var bandet Hot Club de Norvege som i 1980 først brukte utrykket 'string-swing' for musikken de spilte, siden har det blitt en vanlig betegnelse for Django Reinhardt-inspirert musikk.

Besetningen i et string-swing band består av mye gitarer. Minst to. Så er det også vanlig med kontrabass og fiolin. Andre instrumenter er også 'lov', men trommer er ikke å regne med i en vanlig string-swing besetning.

Vi skal i denne artikkelen ta for oss de fremste norske string-swing bandene som har bragt den musikalske arven fra Django Reinhardt videre.


String Swing

I 1938 flyttet den norske gitaristen Freddy Valler tilbake til Norge etter å ha bodd i Spania en periode. I Spania hadde han blitt svært påvirket av Django Reinhardts jazzkvintett Quintette du Hot Club de France. Valler ville starte et lignende band i Norge og fikk med seg gitaristene Robert Normann, Finn Westbye og Stein Musum, samt fiolinist Arild Iversen og kontrabassist Fred Lange-Nielsen.

Bandet gav ut én plate, men ingen andre i bandet delte Freddy Valler store interesse for Django Reinhardt så det ble til at Valler sluttet og flyttet tilbake til Spania. Uansett var String Swing det første norske bandet som spilte string-swing musikk.

String swing med Robert Normann


Hot Club de Norvége

Jazzbandet Hot Club de Norvége ble startet i 1979 og er det mest fremtrende norske string-swing bandet. Frontfigur og gitarist Jon Larsen og resten av bandet har gitt ut staselig antall album og turnert over det meste av kloden. Bandet har fra oppstart vært tydelig inspirert av Django Reinhardts sigøyner-jazz stil.

Hot Club de Norvége holder fremdeles koken og nåværende besetning består av Jon Larsen på gitar, Finn Hauge på fiolin og munnspill, Per Frydenlund på gitar og Svein Aarbostad på kontrabass.

Hot Club de NorvegePer Einar Watle trio

Per Einar Watle har de siste årene markert seg som en av de fremste stringswing-gitaristene i Norge. Trioen hans har gitt ut ett album, Corrientes fra 2010, som fikk strålende kritikker. De er tro mot Django Reinhardts sigøynerjazz, men repertoaret inneholder også egne komposisjoner og mer moderne sigøynerjazz.

Frontfigur Per Einar Watle er også gitarist i Christiansand Ensemble som vi omtaler litt lengre ned i artikkelen.

Per Einar Watle trioCarsten Boe trio

Denne trioen, anført av gitarist Carsten Boe, har de siste årene etablert seg som et av Norges fremste string-swing band. Albumet Below Zero fra 2009 fikk meget gode kritikker. De fleste av låtene til Carsten Boe trio er selvskrevne, men de krydrer også repertoaret med gamle jazz-standarder.

Carsten Boes gitar er akkompagnert av rytmegitarist Axel Viale fra Oslo String Swing Artillerie. På kontrabass finner vi Svein Otto Aarbostad fra Hot Club de Norvége.

Carsten Boe trioChristiansand Ensemble

Christiansand Ensemble ble startet i 1999 og het da Christiansand string-swing ensemble, men siden de mer og mer har gått over til å spille andre stilarter som f.eks amerikansk jazz, franske chansons og sirkusmusikk har de endret navnet. Christianssand Ensemble har ry på seg for å være en hardtslående energibombe, med en intensitet og nerve som er svært smittsom.

Bandet har turnert mye og har blant annet spilt på Moldejazz og Oslo Jazzfestival. De har gitt ut fire album, den første kom ut i 2001 - 'I Paris' - Innspilt i, ja nettopp, Paris. Medlemmer er Miguel Emilio Stensland på vokal, Per Einar Watle på gitar, Eirik Are Andersen på kontrabass, Marius Tobias Hoven på trombone, Brynjar Rasmussen på klarinett og Jarle Storløkken på gitar.

Christiansand EnsembleTouché Monet

En av de nyeste string-swing gruppene i Norge er Touché Monet. De spiller tradisjonell string-swing, men på en ny måte. De har gitt ut to album, det første kom i 2013 og het Touché!, mens det andre kom ut våren 2015 og het Gypset.

Bandet har tidligere spilt på Django-festivalen og sammen med Hot Club de Norvége.

Touche string swingDet er altså mange bra string-swing grupper i Norge som holder arven etter Django Reinhardt vedlike. Av de som ikke ble med i artikkelen er Oslo String Swing Artillerie og Jazzbandit verdt å nevne. Vi håper og tror på mye bra norsk string-swing i årene som kommer også. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler