Ukulele!

Ukulele!


Ukulelevinden fra Hawaii blåser fortsatt friskt verden over og onlinegitar.no kaster seg nå med på bølgen og lanserer ukulele-videoleksjoner. Du kan nå lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner samt spille noen kjente ukulelelåter ved hjelp av videoleksjoner og backingtracks. Vi har også utviklet en grepsoversikt med de vanligste ukulelegrepene.

Publisert: 18.05.12 Kategori: Gitarer.

 

Se videoleksjoner for ukulele
Se grepsoversikt for ukulele

Ukulelens historie

I 1879 imigrerte 419 portugisere fra Madeira(Portugal) til Hawaii. Det hadde vært en lang og hard reise men etter 4 måneder nådde de fram til havna i Honolulu, Hawaii. I følget var en mann med navn Joao Fernandes som hadde med seg en braguinha, et lite portugisisk-brasiliansk strengeinstrument med 4 strenger. Ved ankomst spilte han noen sanger på instumentet og de innfødte ble meget imponert hvor raskt han kunne spille og kalte intrumentet for ukulele, som på norsk betyr hoppende loppe.

Datidens konge på Hawaii, David Kalakaua, var raskt ute med å erklære ukulelen som Hawaiis nye nasjonalinstrument og siden den gang har nesten alle som bor på Hawaii hatt en egen ukulele. Fra begynnelsen av 1900-tallet begynte interessen for ukulelen å spre seg over hele verden og instrumentet har de siste årene hatt et stort oppsving i popularitet. Mye på grunn av ukulelen er billig og enkel å frakte med seg, men også på grunn av den særegne klangen som skiller den fra vanlig gitar.

Ukuleletyper

Ukulelen finnes i flere størrelser. Den vanligste typen er sopran-ukulelen som er den minste typen. Her er en liste over de 4 vanligste ukulele-typene:

 • Sopran: 53 cm lang og stemmes g-c-e-a eller a-d-f#-h
 • Konsert: 58 cm lang og stemmes g-c-e-a
 • Tenor: 66 cm lang og stemmes g-c-e-a eller d-g-h-e
 • Baryton: 76 cm lang og stemmes d-g-h-e

Ukulelen skiller seg fra gitaren på mange områder men det er vel først og fremst størrelsen og det faktum at ukulelen kun har 4 strenger som er den største forskjellen. Ukulelen stemmes også annerledes og følgelig må man ta grep annerledes enn på gitar. En annen forskjell er 4.strengen G som er stemt lysere enn de andre strengene så den dype bassen er dermed fraværende på ukulelen.

Grepsoversikten

I forbindelse med at vi lanserer ukulele-leksjoner har vi også utviklet en grepsoversikt med de mest vanlige ukulelegrepene. Denne oversikten er likt bygget opp som vår grepsoversikt for vanlig gitar, men her er likevel en liten forklaring.


Om ukulele grepsdiagrammet


Vi bruker akkorden D dur som eksempel:

 1. De vertikale strekene viser ukulelens 4 strenger. Streken til venstre er ukulelens dypeste streng.
 2. De horisontale strekene viser ukulelens bånd. I utgangspunktet vises halsens 5 første bånd, men hvis det er grep som tas høyere opp på halsen vil det på venstre side av diagrammet stå hvilket bånd man kan orientere seg ut fra.
 3. De svarte prikkene viser hvor vi skal legge fingrene på halsen, og tallene inni prikkene viser hvilke fingre vi skal bruke for å ta grepet.
 4. Bokstavene A D F# A forteller navnet på notene på strengene som spilles.
 5. Øverst på diagrammet ser vi symbolet 'O'.
  1. O = strengen skal spilles på.
  2. X = strengen skal IKKE spilles på.
 6. Til venstre ser vi tallene 1, 2, 3, 4 og 5. Disse viser hvilket bånd som er utgangspunkt for grepet.

D

1.

2.

3.

4.

5.

 •  
 •  
 •  
 • O
 • A
 • D
 • F#
 • A
 


 

 

Flere artikler:

Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner