Artikler


10 tips til kjøp av akustisk gitar

10 tips til kjøp av akustisk gitar

Publisert: 26.11.10 | Kategori: Gitarer

Det kan være utfordrende å kjøpe ny gitar. Spesielt hvis du er nybegynner og ikke har kjøpt gitar tidligere. Det er mange gitarer som kan se og høres like ut, men som likevel har stor forskjell i kvalitet og pris. I denne artikkelen gir vi deg 10 enkle tips til kjøp av akustisk gitar.


1. Sett opp budsjett

Før du springer ut på handletur er det en god idé å vite sånn circa hvor mye du har tenkt å bruke og hva du kan få for pengene dine. Er du nybegynner kan du få tak i en ok gitar til mellom 1000 og 5000 kr. Er du tålmodig kan du finne en gitar som klinger virkelig godt til denne prisen. Går du over 5000 kr blir kvaliteten og tonen i gitaren høyst sannsynlig bedre.

2. Hva slags type?

Det neste du må finne ut er hva slags type akustisk gitar du vil kjøpe. Det er hovedsakelig 2 typer; nylonstrengs-gitar og stålstrengs-gitar.

Nylonstrengs-gitar blir mest brukt innen klassisk gitar, visesang, pop og flamenco musikk. Klangen er rundere enn på stålstrengs-gitar og det er mer behagelig for fingertuppene å spille på denne typen strenger. Nylon blir derfor ofte anbefalt for nybegynnere og spesielt for barn.

Stålstrengs-gitar finnes i mange slags variasjoner, bl.a. 6-strengs, 12-strengs og halv-akustisk. Er du nybegynner så start med vanlig 6-strengs gitar. Lyden av en stålstrengs-gitar er skarpere enn nylon og gitarhalsen er vanligvis mer lik en el-gitar, det vil si at den er smalere enn på en nylonstrengs-gitar og dermed lettere å ta grep med.

3. Hva slags størrelse?

Her finnes det grunnleggende 3 størrelser. Halv, tre-firedels og full størrelse. Er du voksen velger du full størrelse. For barn opptil 8-9 år er det vanlig med halv størrelse, mens for barn og ungdom opp til circa 12 år er det best med tre-firedels størrelse. Gir man et barn en for stor gitar vil det bli veldig vanskelig for barnet å lære seg å spille og motivasjonen vil nok raskt forsvinne.

4. Prøv og test!

Nå er du klar til å dra i gitarbutikken. Her vil du se mange utstilte gitarer og det kan være lurt å prøve mange av dem, selv gitarer som er langt over ditt budsjett. På den måten får du et best mulig grunnlag til å sammenligne lyd- og spilleegenskaper. Ikke tenk på penger i starten, bare prøv så mange gitarer du kan, og spør gjerne betjeningen om alt du lurer på. En god gitarbutikk har hjelpsomme ansatte som kan svare på dine spørsmål og hjelpe deg til å finne den beste gitaren innenfor ditt budsjett.

5. Hør på lyden

Når du prøver forskjellige gitarer, prøv å høre etter hvordan den klinger og hvordan tonen i gitaren er. Det er viktig å ikke bare gå etter utseende, om den ser kul nok ut, det viktigste er at den klinger godt.

6. Spilleegenskaper

Sjekk ut hvordan det er å spille på gitaren. Er det vanskelig å ta grep? Er det lett å bruke hammer on og pull offs? Mye er avhengig av avstanden mellom strengene og selve gitarhalsen. Er det for stor avstand blir gitaren tungspilt og det blir en utfordring å ta vanskelige grep for eksempel. Men hvis avstanden blir for liten vil man høre en klirrelyd når man slår an strengen. Gå for noe midt imellom.

7. Justering

Før du kjøper gitaren er det bra om butikken gjør en justering(setup) av gitaren. Dette er vanligvis gjort før gitaren blir utstilt i butikken, men forhør deg gjerne om dette. En full justering inkluderer gjerne justering av halsens spenn, intonasjon, strengehøyde og et strengeskifte. Dette gjøres for at gitaren skal holde seg stemt, også i høyere bånd.

8. Båndsjekk

Sjekk hvert bånd på hver streng på gitaren for å være sikker på at det ikke er noen døde toner eller toner som skurrer.

9. Konstruksjon

Gitarens lyd er selvsagt viktig, men det er også viktig hvordan den er laget og ser ut. Så ta litt tid til å se over gitaren om det er noen ujevne kanter eller mellomrom i skjøten mellom halsen og kroppen for eksempel.

10. Et siste tips

Hvis du virkelig liker hvordan gitaren ser ut og hvordan den låter er dette mest sannsynlig den rette gitaren for deg. Lykke til med kjøp av gitar! 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no