Artikler


Litt om Gibson gitarer

Litt om Gibson gitarer

Publisert: 13.05.10 | Kategori: Gitarer

Gibson er en av verdens mest anerkjente gitarprodusenter, og har holdt det gående i over 100 år. I løpet av denne perioden har de produsert utallige modeller til ulikt bruk. Vi skal i denne artikkelen se nærmere på Les Paul, SG, Explorer og Flying V.


Kort Gibson-historie

Gibson Guitar Corporation er verdens største gitarprodusent, og holder idag til i Nashville, Memphis og Bozeman i USA. Gibson ble imidlertid grunnlagt av Orville Gibson allerede i 1894, og produksjonen bestod først og fremst av mandoliner og banjoer. I 1930-åra ble gitarer svært populære, og først da startet gitarproduksjonen for alvor opp. Gibson skapte flere nye trender innenfor gitardesign på 30-tallet, og i 1936 lanserte de det som senere er blitt regnet som den første kommersielt vellykkede elektriske gitaren, nemlig en ES-150.

Gibson produserer relativt dyre gitarer, fra ca 10.000 kr for de enkleste modellene til de langt dyrere håndlagede modellene. På 50-tallet startet Gibson derfor datterselskapet Epiphone som produserte rimeligere varianter av Gibsons mest populære modeller. Disse er laget av billigere materialer og med enklere utførelse enn originalen.

Gibson har en rekke modeller til ulikt bruk, men det er likevel noen modeller som har bemerket seg ekstra. Disse skal vi nå se nærmere på.

Gibson Les Paul

Les Paul er nok den aller mest kjente modellen Gibson har laget, og er også Gibsons flaggskip. Kommersielt er den en braksuksess og har solgt i utallige eksamplarer med god grunn. Les Paul blir brukt av kjente gitarister verden over, og vi kan nevne kjente navn som Slash (Guns n` Roses), Jimmi Page (Led Zeppelin), Neil Young, Ace Frehley (Kiss), Zack Wylde (Ozzy) og Thin Lizzy blant mange andre.

Les Paul er oppkalt etter Lester William Polsfuss (1915-2009) som var en kjent amerikansk jazz- og popgitarist. Han var blant de første som var med på å utvikle den elektriske gitaren, og hadde også en finger med i utviklingen og designen på Gibsons Les Paul gitarer på 50-tallet.

En Les Paul gitar kjennetegnes av sin varme og runde lyd som blir produsert av sine svært gode humbucker-pickuper. Det er forøvrig en tung gitar som er bygd av solid mahogni. Den ble opprinnelig utviklet som en jazzgitar, men er likevel blitt veldig populær som blues og rock gitar.

Gibson SG

Gibson SG er i likhet med Les Paul en av Gibsons aller viktigste gitarer, og blir sett på som Les Pauls 'bror'. Gibson SG er en makover av Les Paul og har en flatere kropp og veier mindre.

En Gibson SG kjennetegnes ved sine to horn (assosieres med djevelen) som gir et noe røffere rock image. I likhet med Les Paul gitarene har også SG 2 humbuckere som gir den anerkjente Gibson lyden.

Gitarister kjent for å bruke Gibson SG er blant andre Angus Young (AC/DC), Jimi Hendrix (selv om han først og fremst benyttet Stratocasteren sin), Tony Iommi (Black Sabbath), Carlos Santana og Mike Oldfield.


Gibson Explorer og Gibson Flying V

Gibson Explorer så dagens lys i 1958 under navnet Futura, men allerede i 1959 stoppet produksjonen opp pga få solgte gitarer. Man vet ikke akkurat hvor mange gitarer som ble produsert, men det er anslått ca 50 stk. Disse gitarene er derfor et samlerobjekt idag og er høyt priset. I 1975 startet derimot produksjonen opp igjen etter at konkurerende gitarselskaper begynte å selge godt av disse (Hamer, Jackson og ESP blant andre).

Gitaren ble spesielt populær blant Hardrock- og Metall-gitarister på grunn av design og rå lyd. Den mest kjente gitaristen som er kjent for å bruke Gibson Explorer er kanskje James Hetfield fra Metallica.

Gibson Flying V så i likhet med Explorer (Futura) også dagens lys i 1958, og er siden blitt produsert i flere perioder. Den første modellen, som ble produsert i tidsrommet 1958-1963, er den mest eksklusive på grunn av svært høy kvalitet og P.A.F. humbucker-mikrofoner som regnes for å være blant de beste gitarmikrofonene. På 70- og 80-tallet ble denne modellen spesielt populær innen hardrock sjangeren, og i likhet med Explorer var det designen som tiltrakk gitaristene. Den var røffere i utseende i forhold til de tradisjonelle gitarene, og ivaretok sånn sett bandenes image.

Gitarister kjent for å spille på Flying V er blant andre K.K. Downing (Judas Priest), Randy Rhoads (Ozzys tidligere gitarist) og Rudolf Schenker (Scorpions).

Oversikt over Gibsons mange modeller

Gibson EDS-1275
Gibson ES-150
Gibson ES-125
Gibson ES-135
Gibson ES-225
Gibson ES-333
Gibson ES-335
Gibson ES-345
Gibson ES-355
Gibson Explorer
Gibson Firebird
Gibson Flying V
Gibson Futura (Explorer)
Gibson L5
Gibson L6 eller L6 S
Gibson RD
Gibson Les Paul
Gibson SG
Gibson DG-335
Gibson Southern Jumbo
Gibson Super Jumbo-series
Gibson Jumbo series
Gibson J-45
Gibson Hummingbird
Gibson DG-335
Gibson CJ-165


 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no