Artikler


Gitarmakeren bygger på din bestilling

Gitarmakeren bygger på din bestilling

Publisert: 23.03.14 | Kategori: Gitarer

De aller fleste av oss tar turen innom den lokale instrumentforhandleren eller går inn på finn.no eller lignende når nytt instrument skal anskaffes. Det mange ikke vet er at rundt omkring i landet sitter flere gitarmakere som tar opp bestilling og lager gitaren akkurat slik du vil ha den. Du får altså anledning til å være med på hele byggeprosessen selv og påvirke det endelige resultatet.


Mange profesjonelle og ivrige amatører har nettopp slike spesialtilpassede, custom-made gitarer for å få den lyden, utseende, spillbarheten og passformen de er på utkikk etter. I denne artikkelen skal vi se nærmere på slike gitarer og hvilke valg man faktisk har. Mange tenker sikkert at dette er kostbare gitarer som blir litt vel drøyt for lommeboka. Vel les videre og se hva du finner ut.

Valg av tre

En gitars kvalitet bestemmes av mange faktorer som for eksempel mikrofoner, mekanikk og ikke minst treet man bruker.

På klassiske/akustiske gitarer er gran og ceder de to mest brukte tresortene, og på el-gitarer er ask, or, lønn og mahogny ofte brukt. Men i teorien kan man bruke de fleste tresorter såfremt det ikke er for mykt. Det skal jo tross alt tåle strekket av strengene i årevis uten å deformeres eller kollapse.

Man kan derfor ikke ta et hvilket som helst tre til gitaren, for eksempel fungerer ikke den norske grana noe særlig. Gran fra alpene er derimot attraktivt på grunn av gunstige vekstvilkår, dvs dårlig jord, skyggefulle forhold og de må vokse i en høyde på minst 500 meter. Grana bør også være minst 200 år gammel og ha en diameter på minst 50 cm. Det er med andre ord sterke kriterier som skal oppfylles.

Hvilket tre man bruker påvirker altså lyden, ikke minst gjelder dette i akustiske gitarer. En gitar med granlokk gir en klar og rik lyd, men trenger å bli spilt inn før den når sitt potensial. En gitar laget av sedertre gir derimot en kraftig og eksplosiv lyd som når full modenhet så og si med en gang gitaren er produsert.

Når man skal få bygget en akustisk gitar får man, foruten å være med på å bestemme tresort, også mulighet til å kunne påvirke valg av stemmemekanikk, utsmykninger, antall bånd og eventuelt lakk. Ikke minst er valg av stemmeskruer viktig da disse varierer en god del. Et god råd er derfor å bla opp litt ekstra for gode stemmeskruer som holder strengene på plass så man slipper å slite med en sur gitar.

El-gitarer

På el-gitarer har man derimot enda flere valg da de enkelt og greit består av langt mer mekanikk enn en klassisk/akustisk gitar. Hvilket tre man bruker i en el-gitar er viktig, men ikke på samme måte som i en akustisk gitar siden valg av mikrofoner og forsterker uansett vil være med på å endre lyden av det aktuelle treet. En akustisk gitar har en resonanskasse som gir og former lyden i motsetning til en el-gitar som produserer lyden gjennom sine mikrofoner. Valg av tre blir derfor mer et estetisk valg.

Mikrofoner, og da valget mellom single coil og humbuckere, har derfor mye å si for hvilken type lyd du søker. Litt enkelt kan man si at humbucker mikrofoner blir ofte brukt innen metall sjangeren og single coil blir oftere foretrukket innen den klassiske rocken (Fender). Kvaliteten på mikrofonene avhenger som i de fleste andre tilfeller av pris, og skal man først få bygd en egen gitar er det ikke her man skal spare inn. Prøv ulike gitarer med forskjellig kominasjon av mikrofoner for å finne den lyden du liker best!

Videre må man ta sine valg på tremolosystem, stemmeskruer, kropp, hals og lakk. Gitarmakerne vil selvfølgelig hele veien komme med sine forslag da de i de fleste tilfeller vet hva som vil gi den lyden eller utseende du er på utkikk etter.

Pris

Hva er så prisen på dette? Her varierer selvsagt prisene alt etter hvilke valg du tar på de ulike delene. Men en akustisk/klassisk gitar får man sjelden under kr 20000 og en elektrisk gitar må man regne med ca kr 15000 og oppover.






 

Flere artikler:





Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost




2008-2024 onlinegitar.no