Artikler


Gresset er blått - en tilstandsrapport om norsk bluegrass

Gresset er blått - en tilstandsrapport om norsk bluegrass

Foto: Ernst Vikne  

Publisert: 22.02.13 | Kategori: Band & artister | Foto: Ernst Vikne

Bluegrassentusiasmen i Norge ser ut til å spre seg som ild i tørt gress, og nye talentfulle band innen sjangeren dukker stadig opp. Til og med i finalen i norske Melodi Grand Prix spilles det banjo om dagen!


Nye norske bluegrassband

Dessverre sender ikke Norge et bluesgrassband til Eurovision Song Contest i Malmö, men bandet Lucky Lips gjorde en god figur i den norske finalen. Lucky Lips har også gjort seg bemerket på den internasjonale bluegrasscenen: I 2011 vant de prisen for beste Europeiske bluegrassband ved European World of Bluegrass i Holland. Lucky Lips spilte for øvrig også konserter på bransjefestivalen by:Larm i Oslo i forrige uke.

Ila Auto er et annet populært og merittert norsk bluesgrassband. De mottok spellemannprisen i 2006 for debutalbumet 'If you keep pickin it might never heal'. I 2010 kom de med tredje og foreløpig siste utgivelse, kalt 'Ila Auto'. Bandet har turnert land og strand rundt, og har hatt fast spillejobb på slottsfjellfestivalen siden 2005.

Onkel Tuka er også et bluegrassband med spellemannpris. Denne fikk de for albumet 'Hvit Honning' i 2011. Dette Haldensbaserte bandet har også flere albumutgivelser fra tidligere år.

Earlybird Stringband ble nominert til Spellemannprisen for sitt første album 'Earlybird Stringband' i 2010. Oppfølgeren 'Blinsides' kom året etter. De har også oppnådd heder og ære ved European World of bluegrass i Holland.

Norsk bluegrass' Grand old man

Å skrive om norsk bluegrass uten å nevne Øystein Sunde, blir omtrent som å skrive norsk ostehistorie uten å nevne brunosten. Denne mannen har produsert og framført bluegrass av ypperste kvalitet i hvert fall 40 år, og motatt drøssevis av vel fortjente priser for jobben. Han har vært årets spellemann to ganger, og solgt over en million plater. Sunde er som kjent en magiker i møte med alt som har strenger, og han spiller både gitar, mandolin, dobro og banjo.

Her er et videoklipp fra youtube som viser at han kan banjotriksa til Earl Scruggs og de gamle gutta:

Hør bluegrass i levende live

En live opplevelse av bluegrassmusikk kan være nærmere enn du tror, og du trenger ikke krysse Atlanterhavet for å høre kvalitetsbluegrass. Det fins flere festivaler som har spesialisert seg innen sjangeren, og stadig dukker nye opp.

Risør Bluegrassfestival er den største og lengstlevende, og ble arrangert for første gang I 2001. Festivalen har blitt et samlingssted for norske bluegrassentusiaster og -musikere. Festivalen booker også inn band fra utlandet. Det arrangeres også i forkant av festivalen øvingsseminarer for den som vil bli lære seg å spille bluegrassmusikk. Risør Bluegrassfestival arrangeres hvert år i midten av juli.

Countryfestivalen på Vinstra har også pleid å ha en god porsjon bluegrass på festivalmenyen. Sommeren 2012 spilte både Lucky Lips og Earlybird stringband på festivalen. Andre festivaler med bluegrass på programmet er for eksempel Vikedal Roots festival og Langesund Bluegrassfestival. Så ingen grunn til å ikke få med seg live norsk bluegrass i sommer! 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler