Topp 10 hardrock-gitarister fra 80-tallet

Topp 10 hardrock-gitarister fra 80-tallet


Det er vel liten tvil om at 80-tallet var el-gitarens tiår. Langhårete gitarister med et knallhardt image var datidens store helter og stilte ofte vokalistene i skyggen. Her er onlinegitar.no sin kåring av de 10 beste.

Publisert: 06.12.11 Kategori: Lister og kåringer.

 

#01: Randy Rhoads

Kommentar: Randy Rhoads var en amerikansk gitarist mest kjent for å ha spilt sammen med Ozzy Osbourne og Quiet Riot. Han ble kjent for sin unike og melodiøse spillestil, sterkt inspirert av klassisk gitar. Han er blant de mest innflytelsesrike gitarister fra 80-tallet til tross for at han kun rakk å bli 26 år. Selv om han ikke var blant de teknisk beste så hadde han en idérikdom mange misunte han. Han døde i en tragisk helikopterstyrt.

 


#02: Joe Satriani

Kommentar: Joe Satriani er en amerikansk instrumental-gitarist. Han regnes av mange som en av verdens beste og har spilt i en rekke konstellasjoner. Satriani er tydelig inspirert av Jimi Hendrix, Jimmy Page og Jeff Beck. Den dagen Jimi Hendrix døde gikk Joe Satriani til sin fotballtrener og sa at dette var hans siste fotballtrening, fra nå av å skulle han vie resten av livet sitt til gitaren.

 


#03: Steve Vai

Kommentar: Steve Vai er en amerikansk instrumental-gitarist. Han var elev av blant andre Joe Satriani og regnes blant de ypperste innen stilarten shredding. Vai har spilt med blant annet Ozzy, Frank Zappa, Alice Cooper og Whitesnake.

 


#04: John Petrucci

Kommentar: John Petrucci er en amerikansk gitarist som først og fremst er kjent som gitarist i Dream Theater. Han er kjent for sin tekniske dyktighet og har flere ganger vært kåret til beste gitarist av ulike magasiner. Han når ikke helt til topps her da det var først på 90-tallet han virkelig slo gjennom.

 


#05: Paul Gilbert

Kommentar: Paul Gilbert er en amerikansk gitarist som er kjent fra bandene Racer X og Mr.Big. Han er i likhet med de andre i denne kåringen ekstremt teknisk dyktig. Guitar World Magazine har også kåret han til en av de raskeste gitaristene sammen med Brian Carrol, Eddie Van Halen og Yngwie Malmsteen. Paul sier selv at han er inspirert av gitarister som blant andre George Harrison, Randy Rhoads, Eddie Van Halen, Ritchie Blackmore og Gary Moore.

 


#06: Yngwie Malmsteen

Kommentar: Yngwie Malmsteen er en svensk sologitarist som er sterkt inspirert av klassisk musikk. Han er blant de absolutt beste, om ikke den beste, innen sjangeren neo-klassisistisk heavy metal. Det sier også litt om hvem hans store inspirasjon er når han kaller opp sin sønn etter Antonio Vivaldi.

 


#07: Eddie Van Halen

Kommentar: Eddie Van Halen er en amerikansk (født i Nederland) gitarist som først og fremst er kjent som gitaristen i Van Halen som han startet med sin bror. Som gitarist er han spesielt kjent for sin bruk av teknikken tapping som han brakte til et nytt nivå. Hans instrumental-solo Eruption er kanskje tidenes mest kjente gitarsolo. Desverre har Eddie rotet bort mye av sin karriere i rusen, men sies nå endelig å være rusfri.

 


#08: Ronni Le Tekrø

Kommentar: Vår egen Ronni Le Tekrø har også fått en plass på vår liste. Ronni er kjent fra band som TNT, Vagabond og Wild Willy`s Gang. Han har også gitt ut flere soloalbum og samarbeidet med Terje Rypdal og Alice Cooper. Ronni er en internasjonalt kjent gitarist og Mark Knopfler fra Dire Straits har uttalt at Ronny er verdens beste gitarist innen sin sjanger. Ronni hevder også å ha funnet opp “maskingeværstilen” som man blant annet kan høre på TNT sin låt Caught Between the Tigers. Ronnie er selv inspirert av gitarister som Steve Hillage, Brian May, Jimmy Page og Jimi Hendrix.

 


#09: Dave Murray

Kommentar: Dave Murray er en britisk gitarist kjent fra bandet Iron Maiden. Dave anses av mange som en av verdens beste gitarister og er kjent for sin melodiøse og veldig improviserende solostil. Det er sjelden man hører Murray spille den samme soloen live som på plata. Dave er også kjent for å bruke mye legato(hammer-on og pull-off) og har hentet mye av sin inspirasjon fra Jimi Hendrix, som så mange andre fra denne generasjonen. Iron Maiden er kjent for sin riff-baserte musikk og har inspirert mang en gitarspire.


#10: Kirk Hammet

Kommentar: Kirk Hammet er en amerikansk gitarist som er kjent fra Metallica. Han har i likhet med Steve Vai også hatt Joe Satriani som sin gitarlærer. Kirk overtok som sologitarist i Metallica i 1983 etter at Dave Mustain ble sparket. Kirk har vært med på å bygge opp Metallica gjennom 28 år hvilket har resultert i en mengde gitarbasert musikk av høy kvalitet som i dag blir lyttet til av 3 generasjoner. Kirk har alltid vært genuint opptatt av gitaren og har også vært innom sjangere som blues, jazz og klassisk gitar. Selv sier han at han er inspirert av blant andre Jimi Hendrix, Led Zeppelin og UFO.
 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner