Artikler


Jakten på den urnorske visesangeren

Jakten på den urnorske visesangeren

Publisert: 01.10.15 | Kategori: Lister og kåringer

Den typiske norske visesangeren, hvem er det? I denne artikkelen går vi systematisk til verks, legger til grunn kriterier og siler ut de som ikke oppfyller disse. Med et lite glimt i øyet ser vi ikke bare på musikalske kvaliteter, men også på utseende og personlighet for å finne den urnorske visesangeren.


Historikerne mener urnordmannen kom gående på isen over Skagerak fra Danmark. Trolig hadde han ikke gitar på ryggen, men jaktutstyr som pil og bue og kanskje en øks.

Det er også vanskelig å si med sikkerhet hvem som var den første visesangeren i Norge. Visesjangeren vokste fram på 1800-tallet og i starten var en vise synonomt med en sang som var veldig enkel i stilen. Siden har visesjangeren utviklet seg og det finnes nå mange varianter av visesang.

Men hvem er så den urnorske visesangeren? Altså den mest typiske av alle norske visesangere. Vel, nå starter vi jakten...

1 Spiller gitar

Med all respekt for Erik Bye: Visesangeren vi er på let etter spiller selvsagt gitar. Og da en akustisk gitar, fortrinnsvis med nylonstrenger på. Allerede i første utsiling går derfor store navn som Erik Bye, Odd Børretzen og Kari Svendsen ut.

2 En mann

Beklager damer, visesangeren vi skal fram til har hår på brystet og dyp, brautete vokal. Selv om de er i mindretall er det mange dyktige kvinnelige visesangere i vårt land. Det er med smerte vi må konstatere at storheter som Åse Kleveland, Ingebjørg Bratland, Kari Bremnes, Anne Grethe Preus, Frida Ånnevik og Randi Hansen nå går ut.

3 Middels god på gitar

Øystein Sunde er en fremragende visesanger og i verdenstoppen rent gitarteknisk. I vår jakt på den urnorske visesangeren er han for god. Altfor god. Han får selskap ut døra av Jan Eggum, Lars Klevstrand og Kenneth Sivertsen. Vår mann er middels gitarspiller. Han holder seg stabilt til de mest kjente grepene og prøver seg meget sjeldent på noe avansert fingerspill eller rytme.

4 Skjegg

Vi beveger oss nå over til et avgjørende særtrekk: Skjegg. Og vi mener tydelig skjeggvekst. Ikke korte stubber som hos Jørn Hoel på 80-tallet, men et bevisst, gjennomtenkt anlagt skjegg. Ut går derfor meget habile artister som Alf Prøysen, Finn Kalvik, Åge Aleksandersen, Gustav Lorentzen, Øystein Dolmen, Tønes og Lars Martin Myhre.

5 Ukjent for de store massene

Jakten på den urnorske, skjeggete, gitarspillende visesangeren fortsetter og vi snevrer oss stadig mer inn på vinneren. Kjente navn som Lillebjørn Nilsen, Halvdan Sivertsen, Stein Torleif Bjella, Geirr Lystrup, Henning Kvitnes og Ole Paus er fortsatt med og oppfyller kravene vi har stilt til nå. Men det er nettopp det som gjør at de nå ryker ut. De er for kjente. Vår visemann er ukjent for det store publikum. Han trives best med å opptre på den lokale rorbua eller nærbutikk-kafeen. Så jakten fortsetter...

Fire urnorske

Hvem er han så denne urnorske visesangeren? Etter vår mening står vi nå igjen med kun fire sterke kandidater:

Jan Engervik er fra Lindesnes, på sydspissen av Norge. Han synger på dialekt om dagligdagse hendelser. Han har vært en profilert visesanger i Mandalsregionen helt siden 1970. Engervik har gitt ut 2 plater: Alvorli talt kom ut i 1995 og er viser av danske Niels Hausgaard oversatt til norsk. Jammen Alligevel ble utgitt i 2000.

Jack Berntsen kom fra Hamarøy i Nordland. Han døde i 2010 etter et innholdsrikt liv med blant annet 8 plateutgivelser, 5 visebøker og vinner av Prøysen-prisen i 1985.

Louis Jacoby er fra Larvik. Han har etablert seg som en av de fremste norske visesangerne og har gitt ut totalt 8 album siden 1974. I 1992 vant han Prøysen-prisen.

Ragnar Sør Olsen er fra Skien. Han har holdt det gående siden slutten av 1960-tallet og har spilt mye jazz, men først og fremst er han visesanger. Tekstene handler mye om det lokale og nære, men Sør Olsen har også en del politiske viser.


Avgjørelsen...

Etter knallhard konkurranse er det Jack Berntsen som vinner kåringen av Den urnorske visesangeren. Ikke bare skapte han i sin levetid mange fine og populære viser, men hans personlighet og utseende har alt det en ekte norsk visesanger skal ha: Folkelig, raus, litt rund, rikelig med skjegg og med glimt i øyet. At han i tillegg sang på nordnorsk dialekt og at tekstene handlet mye om dagligdagse ting gjorde at valget tilslutt falt på Jack Berntsen.

Under har vi video med vinner Jack Berntsen som synger visa Badestrandbalade.

 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2023 onlinegitar.no