Artikler


Bautaen Jon Eberson

Bautaen Jon Eberson

Foto: Tore Sætre / Wikimedia   

Publisert: 05.03.12 | Kategori: Norske gitarister | Foto: Tore Sætre / Wikimedia

Jon Eberson er en av de aller ypperste norske gitaristene og også blant dem som har holdt på lengst. Han har har vært aktiv musiker i over 40 år. Mange forbinder han nok med Jon Eberson Group, men han har også vært innom svært mange andre konstellasjoner. Med sitt karateristiske, fullvokste skjegg og sin slitne t-skjorte står han som en bauta innen norsk gitarmusikk.


Biografi

Jon Eberson ble født i 1953 på Grefsen i Oslo. Han var et tennistalent i sin ungdom, ble Oslo-mester 2 ganger, men idretten måtte snart vike for musikken. I en alder av 18 år var han blitt yrkesmusiker.

Eberson første band var en jazzkvartett sammen med blant andre gymnasvenn Vidar Johansen. I 1971-73 ble han med i jazzrockbandene Skjåk bræk, Unis og Moose Loose. Sistnevnte gav ut 2 album og var et foregangsband for jazzrocken i Norge. Han har også alltid vært en ettertraktet gitarist å ha med 'på laget'. Av de Eberson samarbeidet med mye på 70-tallet kan man nevne blant annet Ketil Bjørnstad, Radka Toneff, Knut Værnes og Pål Thowsen.

På 80-tallet var det Jon Eberson Group som opptok Eberson mest. Bandet spilte en blanding av jazz, rock og fusion og oppnådde meget stor suksess i Norge på denne tiden. Totalt solgte bandet over 100 000 plater og albumet Jive Talkin' fikk i 1981 spellemannsprisen.

På slutten av 80-tallet og utover 90-tallet var Eberson mye engasjert i forskjellige sammensetninger med musikere som Audun Kleive, Bjørn Kjellemyr, Morten Hallem, Pål Thowsen og flere.

De seneste årene er Jon Eberson Group, med stor suksess, vakt til live igjen. Tidligere sanger Sidsel Endresen er byttet ut med unge Hilde Marie Kjersem og inn er også like unge bassist Sigurd Hole kommet. Disse to er tidligere elever av Jon Eberson og begge ble faktisk unnfanget samme år som det opprinnelige Jon Eberson Group ble startet. I oktober 2011 kom det nyeste albumet fra disse, The Coarse Sand & The Names We Wrote. Den har fått veldig gode anmeldelser.

I 2001 mottok Eberson den høyeste utmerkelsen innen norsk jazz, Buddy-statuetten. Siden 1995 har Eberson vært ansatt som førsteamunuensis ved Norges Musikkhøgskole.

Spillestil og uttrykk

Det er vanskelig å plassere Eberson i en sjangerbås og det er heller ikke noe poeng å gjøre det. Det virker som han liker seg best når han kan blande sjangere fritt og hemningsløst. På 70- og 80-tallet blandet han jazz med rock og pop, mens nå de siste årene har jazz og pop fått selskap av country og blues.

Eberson er også komponist og kjent for sine iørefallende melodier og vakre melankoli. Gitarspillet hans blir ofte omtalt som delikat og elegant, fylt av spennende detaljer.

Noen av Jon Ebersons utgivelser:

- Moose Loose (med Moose Loose), 1974
- Transition (med Moose Loose), 1976
- Blow Out (med Blow Out), 1977
- Winter Poem (med Radka Toneffs band), 1977
- It Don't Come Easy (med Radka Toneffs band), 1979
- Jive Talkin' (med Jon Eberson Group), 1980
- Polarities (med Jon Eberson Group), 1982
- City Visions (med Jon Eberson Group), 1983
- Stories (med Jon Eberson Group), 1985
- Stash (med Bjørn Kjellemyr og Audun Kleive), 1986
- Pigs and Poetry (med Jon Eberson/Sidsel Endresen Group), 1987
- Backhand Smash (med B. Kjellemyr og P. Vinaccia), 1989
- Blow! (med B. Kjellemyr, M. Halle, F. Sletten), 1989
- 2 (med B. Kjellemyr, M. Halle, F. Sletten), 1991
- Live at Rockefeller (med Jazzpunkensemblet), 1991
- The Eagle (med B. Kjellemyr, M. Halle, P. Thowsen), 1994/95
- Thirteen Rounds (med Jazzpunkensemblet), 1997
- Mind the Gap (med B. Andresen og P. Nilssen-Love), 2001
- Standards (med C. M. Iversen), 2003
- Twelve O'clock Tales (med H. M. Kjersem), 2004
- Comfort Call (med Jon Eberson Group), 2010
- The Coarse Sand & The Names We Wrote (med Jon Eberson Group), 2011 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2023 onlinegitar.no