Al Di Meola - kjapp og sjelfull

Al Di Meola - kjapp og sjelfull


Jazzfusion-gitaristen Al Di Meola har holdt det gående i flere tiår siden han som 21-åring ble med i Chick Coreas band Return to Forever i 1974. Hans varemerke er lynkjapp teknikk kombinert med innlevelse og sjel, gjerne framført på en akustisk gitar.

Publisert: 09.07.13. Skrevet av Peder Åmland. Kategori: Internasjonale gitarister.

 

Bakgrunn

Verdensstjernen og gitarvirtuosen Al Di Meola vokste opp i New Jersey, USA. 17 år gammel begynte han på Berklee College of music i Boston. Han slo igjennom og ble en kjent gitarist da han ble med i Chick Coreas band Return to Forever i 1974. Her var han med i 2 år.

I 1976 gav han ut sitt første soloalbum, Land of the midnight Sun. I 1977 kom Elegant Gypsy og i 1978 kom Casino. Allerede på disse første albumene stod han fram som et teknisk vidunde med ekstremt kjappe soloer og komplekse komposisjoner. Han var også allerede nå influert av akustisk, latinsk gitarmusikk, mest av alt flamenco.

På slutten av 1970-tallet startet det vellykkede samarbeidet med gitaristene John McLaughlin og Paco De Lucia. Den akustiske gitartrioen gav ut i alt tre album der det første, Friday Night in San Francisco fra 1980, er blitt stående som et av de mest populære live-albumene for akustisk gitar gjennom tidene.

Utover 1980-tallet og 1990-tallet bevegde Di Meola seg mer mot stilarter som verdensmusikk og spesielt moderne, akustisk latinsk musikk. De senere årene har han med jevne mellomrom børste støvet av den elektriske gitaren. Nå for tiden holder han på med et Beatles prosjekt. Et album spilles inn i Abbey Road og er en hyllest til Liverpool-bandet.

Al Di Meolas stil

Som nevnt i forrige avsnitt er det hans eksplosive teknikk Meola er mest kjent for. Få gitarister spiller raskere han enn han. Hans musikk preges ofte av kjappe, melodiøse løp kombinert med elegante, rytmiske akkordskifter.

Bak den imponerende tekniske briljansen finner man heldigvis en sjel, hvis ikke blir det fort ulidelig kjedelig. Di Meola evner å kombinere kjappe fraseringer med sjelfull musikk.

Til Norge

Sommeren 2013 kommer Al Di Meola til Norge. Han skal spille på Canal Street i Arendal 25. juli og på Sildajazz i Haugesund 8.august. Det anbefales å pakke sekken å få med seg minst én av disse konsertene.
 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:

Videoleksjoner