Artikler


Historien om Slayer

Historien om Slayer

Publisert: 27.07.13 | Kategori: Historien om...

Lørdag 10. august entrer det legendariske thrash metal-bandet Slayer scenen på Øyafestivalen. For de som liker hardbarka metal er dette noe man bør få med seg.


Slayer hadde sin spede begynnelse i Huntington Park, California, i 1981. En samtale mellom gitarist Kerry King og trommeslager Dave Lombardo avdekket deres felles musikksmak og de bestemte seg raskt for å starte et band sammen. De fikk med seg Jeff Hanneman på gitar og Tom Araya på bass og vokal. Med dette var Slayer et faktum.

Slayer regnes sammen med Metallica, Anthrax og Megadeth som en av de fire store innen trash metal sjangeren. Slayer er et av av de hardeste bandene noensinne, og selv om Slayer aldri har benyttet seg av 'growlingen' som vanligvis assosieres med death metal, har musikken deres, spesielt på albumene Hell Awaits (1985) og Reign in Blood (1986), hatt stor innflytelse på death metal.

Starten

I begynnelsen spilte de coverversjoner av Iron Maiden og Judas Priest på klubber rundt omkring i Sør California, og det var først 2 år etter oppstarten at de ga ut sitt første album Show No Mercy. Dette albumet finansierte de selv med oppsparte midler, samt hjelp fra Kerry Kings far. Med dette albumet fikk de undergrunnstatus. I 1984 ga de ut Haunting the Chapel som er en EP bestående av 3 sanger. Dette året begynte også gitarist Kerry King i metalbandet Megadeth. Han kom imidlertid raskt tilbake til Slayer etter en feide med Megadeth grunnlegger Dave Mustain som han beskrev som en håpløs drittsekk.

Suksess og spetakkel

Med de to neste neste platene Hell Awaits og Reign in Blood (1985-1986) oppnådde de endelig kommersiell suksess. Men med berømmelsen kom også medieoppstyret.

Sangene og albumomslagene har reist mye kritikk siden de som regel bærer preg av vold, mord, krig og satanisme. Slayer ble beskyldt for å være nazister grunnet sporet Angel of Death fra albumet Reign in Blood (1986). Låta handler om Josef Mengele, doktoren som drev med umenneskelige eksperimenter på fangene i konsentrasjonsleiren Auschwitz. De har også benyttet en logo som ligner på Det tredje rikes riksvåpen, versjonen med nedfelte vinger som blant annet ble brukt på hjelmene til Wehrmacht-soldater. De har i ettertid sagt at de fordømmer nazisme og er heller ikke spesielt interessert i emnet.

Coverlåten Guilty of Being White fra albumet Undisputed Attitude (1996) gjorde at de ble beskyldt for å være rasister. Spesielt kontroversielt var det at de endret slutten i sangen fra 'Guilty of being white' til 'Guilty of being right' . Kerry King uttalte i etterkant at de hadde endret teksten kun for moroskyld siden beskyldingene om rasisme var så overdrevne på den tiden.

De har også blitt beskyldt for satanisme grunnet albumomslag og antikristne tekster. Tom Araya har benektet dette, men uttalt at de finner temaet interessant, og at: 'vi alle er på denne jord for å lære og oppleve ting'. Albumtitler som Hell Awaits, South of Heaven, God Hates Us All og Christ Illusion, sammen med utstrakt bruk av pentagrammer, har vært med å støtte opp om beskyldningene. Mange finner dette merkelig da bassist og vokalist Tom Araya kaller seg personlig kristen.

Sporet Jihad fra albumet Christ Illusion (2006) skapte kontrovers fordi pårørende etter terrorangrepet 11. september 2001 følte seg støtt. Sporet handler om terrorangrep fra perspektivet til en religiøs terrorist. Bandet har uttalt at den er skrevet i et nøytralt perspektiv uten å sympatisere med noen i saken.

Flere innspillinger

Etter suksessen med spesielt plata Reign in Blood visste de med seg selv at denne ville være vanskelig å toppe. På neste plate South of Heaven (1988) bestemte de seg derfor for å roe ned tempoet på låtene og lage en mer melodiøs vokal, dette for å slippe sammenligningen med Reign in Blood albumet. Blant fansen og kritikerne fikk denne plata blandet mottakelse, men til tross for dette ble South of Heaven Slayers mest vellykede rent kommersielt.

I 1990 ga de ut plata Seasons in the Abyss. Her gikk de tilbake til hurtigere tempo, men beholdt en mer eller mindre melodiøs vokal. Plata havnet som nr.44 på Billboard-lista.

I 1992 sluttet trommeslager Dave Lombardo etter en konflikt med de andre bandmedlemmene, han ønsket samtidig også å tilbringe mer tid med sitt nyfødte barn. Inn kom trommeslager Paul Bostaph som tidligere hadde spilt i bandet Forbidden.

I 1994 ga Slayer ut Divine Intervention med den nyervervede trommeslageren. Plata gjorde det godt og havnet som nr. 8 på Billboard lista, den høyeste rangeringen så langt. Tekstene på plata bærer preg av seriemordere, drap, kritikk mot kirke og stat.

I 1996 ga de ut en coverplate, Undisputed Attitude. Her finner vi punklåter av blant andre Verbal Abuse, The Stooges, T.S.O.L, Minor Threat og D.R.I. I utgangspunktet skulle dette være en slags hyllest plate til de band som har betydd mest for Slayer, hvilket inkluderte Judas Priest, UFO og Deep Purple blant andre. Men etter en tids øving fant de ut at det ikke ble helt som de hadde tenkt og spilte derfor inn punk-coverlåter istedet.

Samme år som de ga ut Undisputed Attiude ble de også anmeldt og måtte møte i retten. Bakgrunnen var at Elyse Pahler ble funnet neddopet, voldtatt og knivstukket av tre Slayer fans. Slayers tekster og musikk skal ha inspirert fansen til å begå disse grusomme handlingene. Slayer ble imidlertid frifunnet.

I 1998 ga de ut Diabolus in Musica. Platen fikk varierende kritikk på grunn av nedstemte gitarer, dystrere akkorder, og mer eksperimentelle rytmer. Kritikerne mente Slayer tok til seg for mye av den nye metall soundet som var populær da.

Lombardo kommer tilbake

Under turneen i forbindelse med deres nye plate God Hates Us All (2001) må trommeslager Bostaph forlate bandet på grunn av en skade I albuen. Kerry King kontaktet derfor tidligere trommeslager Dave Lombardo med ønske om at han ble med på resten av turneen. Lombardo aksepterte tilbudet og var med dette tilbake på fulltid i bandet.

Christ Illusion og World Painted Blood

I 2006 kommer plata Christ Illusion ut, denne gang med Lombardo bak slagverket. Plata havnet som nr. 5 på Billboard lista og ble en stor suksess. De havnet nå også på Hall of Fame. Den påfølgende turneen gikk verden rundt, men ble noe utsatt på grunn av en galleoperasjon Tom Araya måtte gjennom.

I 2009 kom Slayers foreløpige siste album ut, World Painted Blood. Tom Araya betviler nå at bandet kommer til å gi ut flere plater, mens Kerry King derimot er mer opptimistisk med tanke på fremtiden. I 2011 twitret derimot Lombardo at de hadde startet på en ny plate, men den lar foreløpig vente på seg.

Jeff Hannemanns død, og Lombardo er igjen ute av Slayer

2011 fikk igjen Lombardo sparken etter uenighet med resten av bandet, og tidligere trommeslager Paul Bostaph kom tilbake til Slayer.

2.mai i år døde gitarist Jeff Hannemann av leversvikt. Han hadde da i en lengre periode vært svært syk etter et edderkoppbitt. Det er ulike meninger hva dødsårsaken er, noen påstår det var edderkoppbittet som tok livet av han, mens andre sier det var på grunn av høyt alkoholinntak som ødela leveren.

Med både Lombardo og Jeff ute kan man spekulere i om det noen gang vil komme en ny plate. Til tross for dette er de likevel i full gang på turne fronten

Øya Festivalen 2013

Slayer ankommer som nevnt Øya festivalen 10.august i år, noe vi kan glede oss over. Her stiller Kerry King, Tom Araya og Paul Bostaph. Desverre er ikke Jeff Hanneman lenger, hvem har så tatt over hans plass. Ny gitarist i Slayer er nå Gary Holt. Gary Holt er en Amerikansk gitarist fra San Francisco. Han har i mange år spillt i Trash metal bandet Exodus og også vært vikar for Jeff Hanneman under hans sykdomsperiode. Slayer stiller derfor med fullt band og er klare for et vanvittig metall show på sjøsiden.







 

Flere artikler:





Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost




2008-2024 onlinegitar.no