Steve Vai

Steve Vai


Steven Siro Vai (født 6. juni 1960) er en italiensk-amerikansk gitarist som er kjent som litt av en virtous på gitaren. Hovedsakelig er han kjent som soloartist, men har også vært en markant skikkelse i ulike band. I dag er han tobarnsfar og rundet 50 år, men han er av den grunn ikke mindre aktiv nå enn før.

Publisert: 27.09.10. Skrevet av Jon Rune Lorentzen. Kategori: Internasjonale gitarister.

 

Steve som ung

Steve Vai begynte å spille gitar som 13-åring, og hadde blant annet Joe Satriani som sin gitarlærer. Steves idoler var blant andre Jeff Beck, Jimmy Page, Glenn Buxton og Allan Holdsworth som han høstet mye inspirasjon fra. Vai spilte i ung alder i flere amatørband før han begynte på Berklee College of Music som 20-åring. Mens han gikk der ble han også kjent med Frank Zappa, og i 1980 ble han et fullverdig medlem av Zappas band.

80-tallet

I 1982 forlot han Zappa og flyttet til California hvor han ga ut sin første plate 'Flexable' i 1983. Han spillte også på denne tiden i et par andre band. I 1985 derimot erstattet han den svenske gitaristen Yngwie Malmsteen som var lead-gitarist i Alcatrazz. Med Alcatrazz spillte han inn albumet 'Disturbing the Peace'. Samme år ble Vai også med på David Lee Roths (Van Halen) kritikerroste soloalbum 'Eat Em and smile' og 'Skyscraper'. De neste årene fram til 90-tallet var Steve svært aktiv og ettertraktet som gitarist og spillte blant annet med Public Image Ltd, Alice Cooper og Whitesnake. I Whitesnake ble han raskt en frontfigur.

90-tallet

På 90-tallet turnerte Vai mye med G3 som består av 3 gitarister og band. G3 ble startet av hans venn og tidligere gitarlærer Joe Satriani. Vai og Satriani har utgjort den faste delen mens tredje-gitaristen har bestått av ulike gjesteartister, her kan nevnes Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Paul Gilbert, Steve Lukather, Michael Schenker og mange andre. På denne tiden ga Vai også ut flere soloalbum, og vi kan raskt nevne 'Passion and Warfare', 'Sex and Religion', 'Alien Love Secrets' og 'The Ultra Zone'. På albumet 'Passion and Warfare' finner vi blant annet låten 'For the Love of God' som av magasinet Guitar World ble kåret til en av de beste gitarsoloene i vårt århundre. Ozzy Osbourne samarbeidet også på 90-tallet med Steve Vai på albumet Ozzmosis, men Vai ble etter en stund byttet ut med gitarist Zakk Wylde som nok er en noe mer uhøvlet og hardere gitarist en den noe mer raffinerte Steve Vai.

2000-tallet

I det nye århundret har Steve Vai hatt mange prosjekter gående. Blant mye annet har han turnert med 'Fire strings'(2002) som er et verk skrevet for elektrisk gitar og orkester på 100 mann. Han turnerte også(2004) med selvskreven musikk arrangert for orkester og gitar. Han ga ut 'The Blossom Suite'(2005) som er en duett for klassisk og elektrisk gitar. Han turnerte med Frank Zappas sønner(Zappa plays Zappa), Dream Theater og gjorde foruten disse også innspillinger med blant andre Motörhead, Meat Loaf og Eros Ramazzotti. I 2007 ga han ut albumet 'Sound Theories'. I 2008 kom 'Naked Tracks' som er en øvings-CD for de som vil prøve seg på improvisasjon, og i 2009 og 2010 kom henholdsvis albumene 'Where the Wild Things are' og 'Where the Other Wild Things are'. Vais musikk har også blitt brukt i flere tv-spill, blant annen Formula One, Grand Theft Auto, Halo2 og Guitar hero 3. Med andre ord har han hatt en allsidig og rikholdig karriere.

Gitaristen Steve Vai

Steve Vai er kanskje i første rekke kjent som et teknisk vidunder som kan spille i et voldsomt tempo og gjøre ting med gitaren andre bare kan drømme om. Men så begynte han også å spille gitar som 13-åring og øvde 10-15 timer hver dag. Da Vai ifølge han selv aldri har hatt tekniske problemer i voksen alder har det å spille hurtig ikke vært så interesant for han, selv om han gjør det både titt og ofte. Når han spiller hurtig er det ofte i en musikalsk sammenheng og ikke noe han gjør bare for å vise seg fram.

Vai er ellers svært opptatt av toneproduksjon og bruker både lydeffekter og gitarens vibratoarm flittig. Mye av hans musikk er skrevet over den lydiske skalaen(durskala med forstørret kvart) som er en av de gamle kirketoneartene. Den lydiske skalaen er mye brukt i jazz, og det er nok herfra Vai har hentet mye av sin inspirasjon. Rent rytmisk bruker Vai en del avanserte rytmiske figurer som ikke er veldig vanlig innen rock sjangeren og gjør han i så måte ikke til en helt typisk rockegitarist.

Gitarer

Steve Vai bruker hovedsakelig håndlagede gitarer fra Ibanez, og mange av de er designet av hans gode venn Joe Despagne(den såkalte Ibanez JEM-serien). Han brukte vel å merke i en to-årsperiode Jackson-gitarer, men gikk så tilbake til Ibanez igjen. Steve Vai besitter en hel jungel av gitarer og er nok blant den gitaristen i verden som har flest gitarer å velge i. Foruten de mer ordinære gitarene i JEM-serien, bruker han også mange andre gitarer, spesielt er han kjent for den 7-strengede gitaren som han utviklet sammen med Ibanez.

Vai bruker også gitarer med èn kropp som er utstyrt med både 2 og 3 halser, og også båndløse(fretless) gitarer. Mange andre gitarer har igjen særegne former og farger som mer kan ses på som kuriositeter framfor å ha en praktisk funksjon, som f.eks. gitarer med lysende halser eller den hjerteformede gitaren med 3 halser. Vai har foruten å være med på å designe el-gitarer for Ibanez også designet 'Ibanez Euphoria' som er en akustisk gitar. Hans signaturmodeller(i JEM-serien) kan kjøpes her til lands for mellom 20 og 30000 kr, det kan høres mye ut men da får man en gitar med kvalitet i alle ledd. Når det gjelder forsterkere bruker han per idag 'Carvin Legacy'.

Opplev Steve Vai

For de som har noen ledige dager 20.-23. oktober bør dra en tur til Groningen i Nederland på Steve Vai festival. Her kan man både oppleve han på konsert og på masterclass. Et annet alternativ er å dra på hans 'Experience Hendrix Tour' som starter i Pittsburg 26.oktober og avsluttes i Indianapolis 20 november. I denne perioden vil han holde konserter på ulike steder så og si hver dag. Besøk gjerne www.vai.com/News/tourdates.html for utfyllende informasjon om konsertene.

Diskografi

Flex-Able (1984)
Flex-Able Leftovers (1984)
Passion and Warfare (1990)
Sex & Religion (1993)
Alien Love Secrets (1995)
Fire Garden (1996)
The Ultra Zone (1999)
The 7th Song - Enchanting Guitar Melodies, Archives Vol. 1 (2000)
Alive in an Ultra World (2001)
The Elusive Light and Sound, volume 1 (2002)
FZ Original Recordings; Steve Vai Archives, Vol. 2 (2001)
Mystery Tracks - Archives Vol. 3 (2003)
Various Artists - Archives Vol. 4 (2003)
The Infinite Steve Vai: An Anthology (2003)
Live In London (2004)
Piano Reductions Vol. 1: Performed by Mike Keneally (2004)
Real Illusions: Reflections (2005)
Sound Theories Vol. I & II (2007)
Naked Tracks (2008)
Where the Wild Things Are (2009)
Where the Other Wild Things Are (2010)
 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner