Artikler


Mark Knopfler - uten plekter

Mark Knopfler - uten plekter

Publisert: 18.10.11 | Kategori: Internasjonale gitarister

Mark Knopfler er kanskje mest kjent som gitaristen i Dire Straits, bandet som herjet hitlistene på 80- og 90-tallet med låter som "Money for Nothing" og "Walk of Life". Men han har de siste årene også hatt en stor solokarriere og etablert seg som en av verdens beste gitarister. Og det uten plekter!


Bakgrunn

Mark Knopflers familie kommer opprinnelig fra Ungarn, men før Mark ble født flyttet de til Glasgow i Skottland. Når Mark var 7 år flyttet de til Newcastle i England. Han studerte engelsk og journalistikk og jobbet med dette noen år før musikken tok mer og mer over. I 1973 flyttet Knopfler til London og var med i noen bluesband med begrenset suksess. Men i 1978 startet de opp Dire Straits som jo ble meget kjente og gav ut flere bestselger-album. De mest kjente sangene til Dire Straits er nok "Money for Nothing", "Brothers in Arms" og "Sultans of Swing".

Hva er betydningen av bandnavnet "Dire Straits" egentlig? Jo ordet "straits" betyr sund eller stred, mens "dire" betyr forferdelig. Man kan bruke disse to ordene sammen for å beskrive turbulent farvann i et stred, eller at man er i alvorlige vanskeligheter.

I 1995 ble Dire Straits oppløst men Knopfler fortsatte på egenhånd, med stor suksess. Han har gitt ut ni soloalbum der låtene "Sailing to Philadelphia", "What it is" og "Get Lucky" er blant de mest kjente.

Mark Knopfler har nå fått en posisjon blant de beste gitaristene i verden. Han er høyt respektert av alle gitarister og er kjent for sin særegne gitarteknikk.

Knopflers gitarteknikk

Mark Knopflers gitarteknikk er mye diskutert og beundret. Det er spesielt i høyre hånd han skiller seg ut fra mengden. Som el-gitarist er han én av få som ikke bruker plekter, vanligvis. Han avslørte for ikke lenge siden at han bruker plekter til rytmekomp på plateinnspillinger. Men han er kjent som gitaristen som ikke bruker plekter på el-gitar. Dette gir han en egen varme og nærhet i fraseringen når han spiller.

I stedet for plekter i høyre hånd bruker han ring- og lillefinger som et slags støttepunkt, mens han vrir hånda i en sånn stilling at han treffer venstre side av tommelen på strengen. Håndflaten støtter han mot gitarkroppen som et annet støttepunkt.

Siden han i høyre hånd ikke kan ta i bruk ned- og opp plekterteknikk for raske riff, kompenserer han dette med utstrakt bruk av hammer on's og pull off's i venstre hånd. Dette gir også det utrykksfulle og dynamiske gitarspillet som Knopfler er kjent for.

Mark Knopfler & Dire Straits leksjoner på onlinegitar.no:

Diskografi - Solokarriere

Golder heart (1996)
Sailing to Philadelphia (2000)
The Ragpicker's dream (2002)
Shangri-La (2004)
Kill to get Crimson (2007)
Get Lucky (2009)
Privateering (2012)
Tracker (2015)
Down the Road Whereever (2018) 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2023 onlinegitar.no