Ida Presti - Gitarprinsessen

Ida Presti - Gitarprinsessen


Ida Presti(1924-1967) er kanskje ikke like kjent som andre store klassiske gitarister, som Andres Segovia, John Williams og Julian Bream. Men for mange gitarentusiaster er hun prinsessen, som med sin musikalitet og teknikk med rette kan sammenlignes med de store gjennom gitarhistorien.

Publisert: 20.08.14. Skrevet av Peder Åmland. Kategori: Internasjonale gitarister.

 

'I want my life to be simple and straightforward like a hollow reed, so that God may fill it with music' [Ida Presti]

Biografi

Ida Presti ble født i Suresnes i Frankrike i 1924. Faren hennes var pianolærer og begynte tidlig å undervise Ida i hørelære og fingerøvelser. Hun begynte med gitar som 6-åring og gjorde sin konsertdebut i Paris som 10-åring.

Presti gav ut sin første utgivelse i 1937 etter å ha fått masse anbefalinger og skryt for sitt talent fra sine lærere og presse. Hun ble sett på som et enormt talent allerede som 13 åring(Se bilde til høyre). I 1951 møtte hun den klassiske gitaristen Alexandre Lagoya og ett år senere ble de gift. De to utgjorde tidenes gitarduo og hadde over 2000 konserter sammen. Ida Presti døde i 1967 av lungekreft, 42 år gammel.

Prestis spillestil

Presti var en virtuos på gitar og hadde en helt personlig spillestil. Hun høres ut som ingen andre og ingen andre høres ut som henne. Det mest spesielle med teknikken hennes var høyre-hånda. Presti spilte på høyre side av neglen med høyre hånd. Med det menes at strengen treffer høyre hjørne av neglen og beveger seg mot venstre. Mange har vanskeligheter med å i det hele tatt forklare hvordan dette gjøres. Kanskje var dette én av hemmelighetene til hennes fantastiske teknikk og tone.

The Presti Project

En av Norges fremste klassiske gitarister, Stein Erik Olsen(gitarprofessor ved Griegakademiet i Bergen), utgav i 2009 sammen med franske Olivier Chassain et album med Ida Prestis komposisjoner. Dette var første gang hennes komposisjoner ble spilt inn og utgitt. Både Olsen og Chassain har begge vært studenter hos Lagoya og har god bakgrunn for å kunne rekonstruere og framføre Prestis musikk. Albumet er utgitt på Simax og heter Ida Presti - verk for 2 gitarer.

Videoopptak

Se et sjeldent videoopptak av Ida Presti på YouTube. Her spiller hun Heitor Villa-Lobos` Prelude No. 1
 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:

Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner