Artikler


Om komponisten Antônio Carlos Jobim

Om komponisten Antônio Carlos Jobim

Publisert: 13.06.14 | Kategori: Historien om...

Hvis du har hørt noe brasiliansk musikk er det stor sjanse for at det er Antônio Carlos Jobim som har komponert den. I hvert fall om det er bossa nova det er snakk om.


Som andre kjære barn lyder også Brasils store komponistsønn under mange navn. Antônio 'Tom' Carlos Brasileiro de Almeida Jobim ble født i 1927 i Rio de Janeiro i Brasil, og anses som en av forrige århundres største låtskrivere og komponister. Mange av hans komposisjoner er i dag en del av standardrepertoaret innen jazzsjangeren, og Tom Jobim ses på som en av de viktigste formidlere av musikkstilen bossa nova. Han var også en meget habil pianist og spiller selv på mange av innspillingene av hans låter.

Musikken til Jobim kan beskrives som en blanding av tradisjonelle brasillianske rytmer og jazzharmonikk. Derfor lyder også sjangeren han arbeidet med, bossa nova, navnet 'brazillian jazz'. Jobim var inspirert av den braslillianske komponisten Pixinguinha og de franske impresjonistiske komponistene Claude Debussy og Maurice Ravel. Det 'åpne' harmoniske landskapet som disse franske komponistene skapte, er lett å finne igjen i Jobims musikk. 

Den mest vanlige besetningen Jobim brukte var et lite jazzband bestående av trommer, bass, gitar, piano og vokal, gjerne også en blåser som spiller solo eller melodi. Gitarens rolle er oftest å spille kun rytmegitar, en slags rolig sambatakt med jazzgrep. Gitaren var det ofte den brasillianske gitaristen og vokalisten João Gilberto som trakterte. Jobim har også gjort mange innspillinger med strykere og større ensembler.

Den mest kjente låten han skrev er The girl from Ipanema, men han skrev også mange andre store hitlåter: Corcovado, Desafinado, Black Orpheus og Wave er bare noen av de kjente låtene i Antonio Carlos Jobims store sangbok. Hans store internasjonale gjennombrudd kom med platen Getz/Gilberto hvor han både spiller og har komponert mange av låtene. Albumet ble en gedigen kommersiell suksess, og ble i 1965 tildelt Grammy som årets album.


Antônio Carlos Jobim leksjoner på onlinegitar.no:


 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2023 onlinegitar.no