Paco De Lucia [1947-2014]

Paco De Lucia [1947-2014]


Flamencogitaristen Paco De Lucia døde brått onsdag. Et hjerteinfarkt skal ha vært årsaken til at den innovative sjangerblanderen nå ikke lenger kan spre sine varme og temperamentsfulle toner fra sin spanske gitar.

Publisert: 27.02.14. Skrevet av Anders Nærø. Kategori: Internasjonale gitarister.

 

Paco De Lucia vil nok huskes som en av tidenes største utøvende gitarister, men også som en nyskapende fornyer av flamencostilen. De Lucia, som egentlig bærer det velklingende navnet Francisco Gustavo Sánchez Gomes, har også fått mye anerkjennelse for sine komposisjoner og sitt arbeid som produsent.

Han har samarbeidet med flere berømte gitarister som John McLaughlin, Al Di Meola og Larry Coryell. Andre store navn på samarbeidslista er jazzpianisten Chick Corea, komponisten Joaqín Rodrigo og popstjernen Bryan Adams.

Som sønn av flamencogitaristen Antonio Sanchéz fikk Paco De Lucia tidlig en grundig innføring i flamencogitarens teknikker. Ryktet sier at Papa Antonio var en svært streng lærer, som satte sin sønn til å øve i opptil 12 timer om dagen. Om enn noe tvilsom, denne pedagogikken fungerte i alle fall, og Paco De Lucia ble raskt en virtuos gitarist og en stor stjerne i det spanske flamencomiljøet. Han spilte inn sin første plate som 14-åring, sammen med sin eldre bror og flamencosanger Pepe. Senere har han gitt ut en minst én hel katalog med flamencoplater, og samarbeidet de fleste av profilene innen flamencomiljøet i Spania.

De Lucia ble for alvor kjent utenfor Spania og flamencomiljøet, da han turnerte med en gitartrio med John McLaughlin og Al Di Meola på åttitallet. Deres liveplate fra 1981 'Friday Night in San Francisco' solgte over én million eksemplarer. Dette tiåret samarbeidet han også med Chick Corea, som ble en stor inspirasjonskilde for De Lucia. Sammen ga de i 1990 ut det grensesprengende flamenco/jazzalbumet 'Zyryab'. I 1991 spilte de Lucia inn Joaqin Rodrigos kjente stykke Concierto de Aranjuez, som blant annet Miles Davis og Gil Evans har gjort suksess med. Selv om mestergitaristen kunne passere lydmuren med sin eminente teknikk, hadde han ennå ikke tatt seg bryet med å lære seg å lese noter. Han fikk til Joaqin Rodrigos stykke på sin måte likevel. Og innspillingen ble som det meste de Lucia gjorde, meget anerkjent og kritikerrost.

I 2004 hadde De Lucia fått nok av flyplasser og hoteller og kuttet drastisk ned på turnéringen. Etter dette har han kun gitt et fåtall konserter hvert år.

Verden ble i går en stor musiker og gitarhelt fattigere, heldigvis har han spilt inn masse flott musikk vi fortsatt kan nyte.
 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:

Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner