Artikler


Sven Lundestad - Norges første gitarprofessor

Sven Lundestad - Norges første gitarprofessor

Publisert: 14.08.12 | Kategori: Norske gitarister

Hva? Gitarprofessor? Ja, faktisk. Sven Lundestad ble i 1997 Norges første professor i klassisk gitar ved Norges Musikkhøgskole. I denne artikkelen kan du lese mer om en av Norges fremste klassisk gitarister.


I Norge har vi et relativt lite, men likevel et høyst oppegående klassisk gitar miljø. En markant skikkelse i dette miljøet er Sven Lundestad som har avlet opp og inspirert en generasjon klassiske gitarister. Mange kjenner nok til hans bok Klassisk gitar som er blitt en bestselger på lik linje med Lillebjørn Nilsens gitarbok.

Sven Lundestad har vært en aktiv gitarist i 38 år siden hans debut i 1974. I løpet av disse årene har han rukket å gjøre seg bemerket både som konsertgitarist, lærebokforfatter, som pedagog og som grunnlegger av Norsk Gitarfestival. Han ble også landets første professor noensinne i klassisk gitar ved Norges Musikkhøgskole.

Tiden før 1974

Selv vokste han opp på tettstedet Greåker som ligger mellom Sarpsborg og Fredrikstad. Gitarmiljøet der var nokså beskjedent, men som 7-åring lærte han sine første grep av sin tre år eldre fetter Nils Petter. Han ble fort populær blant barna i nabolaget og holdt ofte konserter på trappa med datidens kjente sanger som Blueberry Hill og Tom Dooley.

I 12-13 års alderen gikk han til anskaffelse av en el-gitar og startet sitt første band med venner fra skolen. Tom Dooley og Blueberry Hill ble byttet ut med The Beatles, Shadows og andre populære band fra den tiden. Låter ble valgt ut og innøvd etter nitidig lytting på Radio Luxemburg.

Andres Segovia

Senere var det mer blues- og soulmusikk som gjaldt. Eric Clapton, Jimi Hendrix og B.B.King ble hans nye helter. Bandet Sven var med i, Reaction, spilte land og strand rundt og var ofte på scener i Oslo. Men hva var det da som fikk han over i den klassiske gitarverden? Svaret er nokså uventet Eric Clapton. Clapton sa nemlig ved en anledning at verdens beste gitarist var den spanske klassiske gitaristen Andres Segovia. Dette pirret naturlig nok nysgjerrigheten til en ung Clapton-fan. Det bar rett til biblioteket for å låne noen plater av Segovia og etter å ha lyttet litt åpenbarte det seg en ny verden for Lundestad.

Han lånte en stålstrenger og fikk hjelp til kjøp av 'riktige' noter, samt utførelsen av disse av en lærer ved folkehøgskolen han gikk på. Så var det bare å gå på med friskt mot, motivasjonen manglet det ingenting på.

Veitvedt Musikkonservatorium

I 1969 begynte Sven på Veitvedt Musikkonservatorium. Her fikk han gitarlæreren Leif Gundhus, og skalaer og arpeggios ble innøvd i høyt tempo. Vel så mye sier Sven at han lærte av sine medstudenter ved å lytte til de på øverommet eller ved festlige anledninger. Blant medstudentene var blant annet Geir-Otto Nilsson som nok mange kjenner til, spesielt de i det klassiske gitarmiljøet. På denne tiden ble også klassisk gitar mer og mer kjent for folk flest (takket være Andres Segovia) og man kunne ofte lytte på klassisk gitarmusikk både på tv og i radio. Flere internasjonalt kjente gitarister tok også turen til Oslo for å holde konserter hvilket var inspirerende for en ung Lundestad.

Gunnar Lif og debutkonserten

I 1972 hadde Sven en stor opplevelse da han for første gang kom i kontakt med den svenske klassiske gitaristen og pedagogen Gunnar Lif. Sven sier selv at Gunnar åpnet ett nytt rom i hans syn på gitaren og han anser Lif som den mest betydningsfulle læreren han har hatt. Dette til tross for at han gikk hos han i kun en periode på cirka 20 timer, vel å merke fordelt over et helt år. Sammen med Gunnar satte de opp og studerte inn programmet som han senere skulle bruke på sin debutkonsert i Oslo i 1974. I denne perioden skal han ha øvd opp til 10 timer hver dag!

Etter debuten

Debutkonserten fikk strålende kritikker og årene som fulgte og fram til i dag har han vært svært aktiv. Han har spilt inn en rekke plater, radio og tv-opptak. Han har spilt konserter og undervist i masterclasses over store deler av verden, fra Uralfjellene i Russland til Santiago i Chile. Som lærebokforfatter har han gitt ut alt fra klassiske bøker til boken Nachspillkongen. Det er dog som forfatter av klassiske lærebøker han har sin hovedtyngde. Flere av bøkene er utgitt sammen med hans tidligere elev Tor Solberg. På slutten av 1990-tallet hadde han også et eget gitarprogram på NRK som gikk over flere episoder som ble populært. Her kunne alle som hadde en gammel gitar stående hjemme i stua lære seg sine første grep, ikke ulikt onlinegitar.no.

Som klassisk gitarist har han skaffet seg et solid navn. Hans tekniske briljanse kombinert med høy musikalsk forståelse og klokkeklare spill har gjort han til en mester i sitt fag, godt kjent utenfor norges grenser. Da jeg selv studerte ved musikkonservatoriet i Cardiff kan jeg huske at elever og lærere snakket engasjert om masterclassene Sven hadde holdt der, selv om dette var noen år etter. Sven var også den gitaristen som engelskmennene selv trakk fram når jeg fortalte at jeg kom fra Norge.

I 1997 ble han Norges første professor på klassisk gitar ved Norges Musikkhøyskole. Ved musikkhøyskolen jobbet han som gitarpedagog i 38 år før han avsluttet slitt engasjement nå i år. Han øver den dag i dag fortsatt opp mot 4 timer daglig og satser nå på konsertering, foredrag og noe undervisning på frilansbasis.

Utgivelser:

- Sven Lundestad, Lette melodier for klassisk gitarspill 1971
- Sven Lundestad, Preludios Americanos (LP, Veps forlag, 1980)
- Sven Lundestad og Geir-Otto Nilsson, Music for Two Guitars from the 20th Century (Veps forlag, 1983)
- Sven Lundestad, Tor Solberg og Espen Wik (1981, 1991, 2003). 'Spill gitar!. NRK [Fire hefter fra NRKs serie 1981
- Sven Lundestad, Guitar recital (Veps forlag, 1987)
- Sven Lundestad og Geir-Otto Nilsson, Bach (Veps forlag, 1988)
- Sven Lundestad, Klassisk gitar. CD og lærebok med kassett eller cd i flere opplag, sist i 2003
- Sven Lundestad (1994-2001). Classical guitarduo. Warner/Chappell [Bind I: Renaissance (1994), bind II Baroque (1995), bind III Classical (1996), bind IV Romantic (1998) og bind V Spanish & South American (2001)].
- Rendez-vous (Okapi Records, 1996).
- Sven Lundestad og Tor Solberg (2008). Spill mer gitar. Norsk noteservice.
- Seven (Okapi Records, 2010). Syv sonater av Bach, Scarlatti, Albeniz, Paganini og Marcussen.
- The Memory of a Dance (Okapi Records 2012). 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no