Artikler


Eddie Van Halen - Tilbake på sporet

Eddie Van Halen - Tilbake på sporet

Publisert: 29.06.11 | Kategori: Internasjonale gitarister

Eddie Van Halen fra bandet Van Halen er en av de mest respekterte gitarister fra vår tid, og nevnes blant størrelser som Eric Clapton og Jimi Hendrix. Eddie nådde toppen av gitarverdenen, men veien har vært tung og kostet mye.


Eddies ungdomsår

Edward 'Eddie' Lodewijk Van Halen ble født i Amsterdam I 1955. I 1962 immigrerte familien til sørlige California. Der lærte han seg å spille klassisk piano sammen med sin bror Alex Van Halen. Eddie fant etter en stund ut at piano ikke var instrumentet for han, og han kjøpte seg derfor et trommesett for pengene han tjente som avisbud. Broren Alex begynte på samme tid å spille flamenco-gitar. Men hver gang Eddie var ute og jobbet som avisbud, snek broren Alex seg til og øvde på trommesettet hans. Etter en stund oppdaget Eddie at Alex var mye bedre enn han, og han ga derfor trommesettet videre til broren.

Eddie ga heldigvis ikke opp sin musikk-karriere og gikk som 12-åring til innkjøp av en gitar. Denne gangen skulle det vise seg at han hadde et stort talent for instrumentet, og allerede som 14-åring kunne han alle soloene til bandet Cream, som var bandet til hans favorittgitarist Eric Clapton. Eddie hadde ingen gitarlærer og lærte seg å spille på egenhånd.

Fra Mammoth til Van Halen

Eddies og broren Alex' første band Mammoth ble opprettet i 1972. På bass fikk de med seg Mark Stone. Eddie var også vokalist til å begynne med. De leide lydsystem av vokalist David Lee Roth, men for å spare penger valgte de å ta inn David som vokalist i 1974, selv om han hadde vært på audition tidligere og ikke imponert bandet. Bassist Mark stone ble også samme år byttet ut med Michael Anthony fra det lokale bandet Snake.

Dette året oppdaget de også at et annet band het Mammoth. Vokalist David Lee Roth foreslo derfor å bytte navn til Van Halen inspirert av Santana.

Gjenombruddet

Bandets debutalbum var det selvtitulerte Van Halen som kom i 1978. Albumet nådde 19. plass på Billboard Top 200 og var en av rockens mest kommersielle suksesser. Siden den gang har Van Halen holdt et godt grep rundt sine fans og stadig gitt ut albumer som har blitt tatt godt imot. Blant kjente låter kan vi nevne Jump, Right Now, Runnin' With The Devil, Panama, Hot For Teacher og ikke minst instrumentalen Eruption med Eddies tapping-ferdigheter i fokus. Van Halen suksess er mye takket være Eddies unike lyd og bruk av tapping som ble mer eller mindre hans varemerke. Eddie ble fort en rollemodel for nye gitarister som så opp til hans enorme talent.

Misbruket og kranglene

Men suksessen fikk også etterhvert en mørk bakside. Berømmelsen gjorde at Van Halen falt i samme felle som så mange andre rockestjerner tidligere har gjort. Alkohol og narkotika ble stadig oftere konsumert og i stadig større mengder. Eddie begynte snart å drikke daglig og kunne til tider være så beruset på sine konserter at den ellers så livlige gitaristen hverken kunne bevege seg uten å falle eller i det hele tatt huske å ha spillt.

Alkoholen gjorde også sitt til at forholdet til vokalist David Lee Roth og senere vokalist Sammy Hagar ble kjørt i grøften og begge trakk seg ut av bandet. Bassist Michael Anthony ble også i 2005 nokså urettferdig sparket ut for å gjøre plass til Eddies sønn Wolfgang som også spiller bass. Når Lee Roth og Hagar var ute av bandet overtook Gary Cherone fra bandet Extreme som vokalist. Tidligere vocalist Sammy Hagar kom nylig ut med en bok der han beskriver Eddie i ganske så harde ordlag.

På slutten av 1990 tallet og fram til 2002 ble Eddie behandlet for tungekreft som høyst sannsynlig stammet fra alkoholbruk og massiv røyking. Selv mente han at det var plektrene han puttet i munnen mens han tappet som har skylden...

Farvel til alkoholen

I 2007 ble Eddie nok engang innlagt på rehabilitering og siden da skal han ha vært alkoholfri. Han ble gift på nytt i 2009 og alt står tilsynelatende bedre til nå og han ser sprekere ut enn på lenge. Men fansen venter fortsatt i spenning på den nye plata (sist de ga ut noe var i 1998) som skal være under oppseiling. Det er annonsert i lang tid at den skal være like om hjørnet men så langt har den latt vente på seg. Det hyggelige er ihvertfall at David Lee Roth er tilbake som vokalist, bak trommene sitter fortsatt bror Alex og bassen trakteres av sønnen Wolfgang. På den nye plata går det også rykter om at Gary Cherone fra Extreme deltar. Eddie har uttalt at de nå håper på å få til et noe mer moderne uttrykk nå som de har fått med seg en 17-åring på bass.

Eddie Van Halens gitarer

Eddies kanskje mest berømte gitar er Frankenstrat 1 som han bygde selv av gitardeler han hadde fått kjøpt ganske billig. Med denne gitaren ønsket han å få lyden til en Gibson kombinert med fysikken til en Stratocaster. Den var først svart og hvit, men fikk senere den lett gjenkjennelige rødfargen med sorte og hvite linjer. Denne gitaren ble for øvrig nylig gitt til National museum of American history.

Foruten denne gitaren har Eddie brukt blant andre en Kramer 5150, en Peavey Wolfgang, en Music Man signature model, en Charvel EVH model og en EVH Wolfgang (EVH står for Eddie Van Halen)


Van Halen låtleksjoner på onlinegitar.no:







 

Flere artikler:





Nyeste artikler:

Se alle artikler