Miljøengasjert helnorsk gitarmaker

Miljøengasjert helnorsk gitarmaker


Gitarmakere er det ikke så mange av i Norge. Derfor er det spesielt gøy når de lykkes, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Vi har tidligere skrevet om Øivin Fjelds G#-gitar. I denne artikkelen presenterer vi Øystein Husemoen og hans Norwegian Wood-serie.

Publisert: 04.07.12. Skrevet av Jon Rune Lorentzen. Kategori: Gitarer.

 

Gitarmaker Øystein Husemoen fra Lillehammer har vært i fokus den siste tiden etter møter med både Sting og Little Steven (Steven Van Zandt). Øystein produserer en gitarserie kalt Norwegian Wood som utelukkende bruker norsk tømmer. Denne serien er derfor den første i sitt slag som blir laget helt uten tømmer fra regnskogen.

Gitarene har høstet gode kritikker og stadig flere kjente musikere har tatt de i bruk. Blant annet innehar Mark Knopfler et eksemplar samt vår egen Jarle Bernhoft.

Lei fabrikkjobben

Øystein Husemoen er en av Norges mest anerkjente gitarmakere. Han har hele tiden vært interessert i gitarer og spilt selv. Så da han ble lei fabrikkjobben, sa han opp og begynte på Musikk Instrument Akademiet i Sarpsborg. Der fullførte han en 4-årig gitarmakerutdannelse før han tok svennebrev i Tyskland i 2002.

Miljøengasjert

I 2003 ble Husemoens Gitarmakeri etablert på Lillehammer. Husemoen bygger både akustiske og el-gitarer, men har blitt mest kjent for sin Norwegian Wood Serie. Det er et prosjekt som går ut på å lage åtte forskjellige gitarer med åtte forskjellige norske tresorter. Det har nemlig gjennom alle tider blitt brukt mye tvilsomme materialer til å lage gitarer, som rosentre, ibenholt og mahogni. Dette er utrydningstruede tresorter fra regnskogen, men man trenger ikke kutte ned hele regnskogen for å få god lyd når det finnes så mye bra lyd rett utenfor stuedøra vår, sier en miljøengasjert Husemoen til AFR magasinet.

Norwegian Wood-serien

Norwegian Wood Serien er bygget i de norske tresortene ask, or, lind, osp, alm, bjørk, valnøtt og kirsebær. Halsen er laget i lønn og gripebrettet i valnøtt. Pickupene er laget spesielt for disse gitarene av Edmire, Eivind Indrevol i Tromsø. Stol og mekanikk er av merket Gotoh. Gitarkroppen har en strat-lignende avrunding framme og bak, og halsfestet er smalnet inn for bedre tilgang til de øverste båndene.

Da Husemoen skulle prøve ut de 8 norske tresortene, bygget han 8 så like som mulig gitarer men med ulike tresorter. Alle gitarene hadde samme pickup oppsett og like halser. Resultatet av testen viste en større variasjon i lyd og klang enn det han hadde forestillt seg på forhånd. Her var det i følge han selv ikke et spørsmål om god eller dårlig lyd men et spørsmål om hva slags lyd man er ute etter. Etter mye testing og demonstrasjoner blant erfarne gitarister viste det seg at alle treslagene i testen hadde sine klare kvaliteter og særpreg som ble foretrukket like ofte.

Noe for deg?

Dersom du ønsker deg en håndlaget helnorsk gitar, som også oppfyller dine eventuelle miljøkrav, så er Norwegian Wood serien verdt en nærmere titt. Du får da muligheten til å være med på hele byggeprosessen og komme med dine egne ønsker til material valg. Gitaren du betaler for vil da gi deg lyden du er ute etter, samtidig som du får en gitar som naboen garantert ikke har. Klangen av norsk skog følger også med på kjøpet.

Pris på herligheten er fra kr 25 000,- og oppover.

Kilder:

www.dingitar.no
afr-magasinet.lomedia.no
www.nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/
 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:

Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner