Artikler


6 kjappe tips til øving

6 kjappe tips til øving

Publisert: 05.08.15 | Kategori: Gitarist

Hvordan øve? I denne artikkelen får du noen gode tips som hjelper deg i å gjøre øvingen morsom, riktig og mest mulig effektiv.


1: Hvordan øve?

Det viktigste med å spille et instrument er at det er gøy. Da bruker man mye tid på det, og man vil raskt merke framgang. Men for at en skal utvikle seg kan det noen ganger være lurt å øve på noe som gir litt motstand, og som man ikke mestrer med det samme. Dersom man har ambisjoner om sterk framgang på instrumentet er det mye tid å spare på å bevisstgjøre hvordan man øver.

Undertegnede har vært gitarlærer i snart ti år, og har observert noen feller man kan gå i som nybegynner. Om man er bevisst i forhold til et par slike ting, tror jeg man vil merke raskere framgang på instrumentet.

2: Oppvarming

I hvilken grad oppvarming er nødvendig avhenger av hva man skal øve på. Dersom man bare skal spille noen enkle 3-grepslåter er dette ikke nødvendigvis så viktig. Hvis man derimot skal øve på avanserte tekniske ferdigheter er det meget lurt å ta dette punktet seriøst. Når musklene er varme vil slike ting gå mye lettere. Oppvarming trenger ikke være eviglange kjedelige skalaøvelser. Spill for eksempel noe du kan godt som du syns er ganske lett, bare for å få i gang fingrene.

3: Hva kan jeg og hva kan jeg ikke

Det blir fort til at man øver på det man kan. Si at en kan store deler av en låt, bortsett fra et vanskelig parti. Veldig ofte vil nybegynneren spille låta fra starten. Når så det vanskelige partiet kommer, og det stokker seg, begynner man bare helt på nytt igjen. Dette er ikke effektiv øving. Identifiser de kompliserte partiene i sangen og øv bare på disse, da lærer en hele låta mye fortere. Dette virker kanskje banalt, men i praksis er det lett å gå i denne fella.

4: Hør på en innspilling av låta du skal spille

Dette punktet høres muligens litt søkt ut, men musikk foregår egentlig i ørene. Dersom du ikke hører hva som skjer i musikken, er det vanskelig eller umulig å gjenskape det på gitaren. Dersom du kjenner låta godt etter mye lytting vil det sannsynligvis bli mye lettere å spille den også. Det er masse god øving i bevisst lytting!

5: Tempo

En vanlig feil som begås når man øver er å spille i for raskt tempo før man mestrer låtmaterialet ordentlig. En tommelfinger-regel er at man ikke kan spille noe fort dersom man ikke får det til i et rolig tempo. Det høres bare slik ut noen ganger. Fingrene dine, via hjernen, må venne seg til nye måter å bevege seg på. Dette går raskest om du tar det i et rolig tempo først, og gjør hver bevegelse overtydelig.

6: Tramp takten

Dette punktet gjelder ikke alle musikkstiler. Det vil i mange tilfeller være meningsløst for eksempelvis en klassisk gitarist å holde takten med foten om man skal spille et stykke. Det vil kunne komme til å låte vel mekanisk. I stilarter som pop, rock, jazz, vise og lignende (såkalt rytmisk musikk) er dette imidlertid et meget godt hjelpemiddel, og det vil øke din forståelse for groove og sving i musikken. I tillegg er det å holde takten med foten en bra sjekk på om du virkelig har fått rytmen i det du spiller inn i kroppen. Det er nærmest umulig å spille rytmisk musikk som svinger uten at du har hele kroppen med deg på et vis.


God øving! 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 

Få nyheter på epost
2008-2021 onlinegitar.no