17 ting du kan gjøre i juleferien

17 ting du kan gjøre i juleferien


Julen er her og det er tid for å gire ned noen hakk. Likevel kan det etterhvert bli litt kjedelig å ligge på sofaen hele dagen, så her har du 17 tips til hva du kan gjøre i juleferien.

Publisert: 18.12.14 Kategori: Lister og kåringer.

 

1 Sette opp juletreet.

Juletre må man ha. Og det skal være ekte saker. Nå til dags er det ingen som forventer at du kjemper deg gjennom skogen i timesvis i dyp snø. Det er bare å kjøpe et og slenge det på taket på bilen.

Etter alt slitet med å sette det opp er det viktig med masse vann i juletrefoten så ikke alle barnålene drysser av med en gang.


 

2 Imponere slekta med framføring av Musevisa.

Ingenting er som å kjenne beundring fra nærmeste familie. Ved å øve inn Musevisa kan det bli din jul i år. Jula der du er kongen. Jula der andre skal lytte til deg.

Musevisa har bare tre ganske enkle grep, men det trenger ikke slekta vite. Hvis du også klarer å synge samtidig, og får til den overkommelige rytmen som vises i videoen, ligger det an til en trivelig jul for deg. Se videoleksjon.


 

3 Les deg opp på den spennende historien om bluegrass.

Bluegrass-sjangeren har fått et oppbluss de siste årene, også i Norge. Kanskje du er i et familieselskap 1. juledag og praten, av én eller annen grunn, kommer inn på bluegrass. Da er det greit å kunne briljere litt og legge ut (til det kjedsommelige) om bluegrassens opprinnelse og histore. Les artikkel.


 

4 Støvsuge stua for barnåler fra det dryssende juletreet.

Trær drysser, og spesielt grantrær som står innendørs. Det hjelper visst lite å ha rikelig med vann i juletrefoten.

Støvsugeren kan du ha stående klar ved siden av juletreet for enkel tilgang til denne, ferien igjennom.


 

5 Innta horisontal hvileposisjon.

Ingenting er som å slappe av. Spesielt i jula. Det tar på å lesse innpå med ribbe, pinnekjøtt og andre godsaker. Det er viktig med hvile innimellom all spisingen. Vårt tips er at du finner fram en stor bolle med nøtter, inntar liggestilling i sofaen, og ser favorittfilmen din til du sovner.


 

6 Lengte litt til sommeren.

Skru varmeovnen på maks. På med shorts og smør deg inn med litt solkrem. Lengte litt til sol og sommer mens du øver på Finn Kalviks vakre sommerballade Sommerøya. Se videoleksjon.


 

7 Vær klumsete.

Vær klumsete med vasking og med matlaging på kjøkkenet. Skryt og oppmuntre de andre om hvor dyktige de er til å vaske og lage mat. På den måten kan det være en mulighet for at de lar deg være i fred og helst ser at du holder deg langt unna sånne ting. Spis litt pepperkake istedet.


 

8 Les deg opp på rockehistorien.

Ta et glass gløgg og sjekk ut en illustrert oversikt over rockehistorien. Se tidslinjen som går fra Elvis sine glansdager på 50-tallet og fram til idag. Sjekk ut her.


 

9 Støvsuge stua for barnåler.

Fram med støvsugeren igjen. Det drysser.


 

10 Mandarin-konkurranse.

Ha konkuranse med slekta hvem som finner flest steiner i mandarinen. En artig konkurranse som tar oppmerksomheten bort fra det irriterende med å hele tiden plukke mandarin-steiner fra munnen.


 

11 Spille blues.

Mellom all spisingen og sovingen kan du plugge gitaren i forsterkeren og fokusere litt på bluessjangeren. Først kan du studere litt hva som er kjennetegn på blues. Deretter kan du improvisere litt over A moll bluesskalaen sammen med det tøffe blues backingtracket Blues i A v.3.


 

12 Bevegelse.

Hvis du føler det er på tide å få igang blodsirkulasjonen i kroppen er det et bra tips å sjekke ut videoleksjonen Sweet home Alabama. Denne gang kan du prøve å spille stående med enkle benbevegelser.


 

13 Imponere Onkel Reidar.

Snakk litt med din onkel Reidar som alltid skryter av sine fingerferdigheter på gitaren. Si at du synes «Hm7b5/A» er et utrolig fint grep. Viktig at du lærer deg å uttale grepet korrekt: «H - moll -sju - b - fem - med A i bassen». Skal helst sies fort og avslappet. Hvis Onkel Reidar skulle finne på å spørre hvordan man tar det, er det best om du har øvd det inn på forhånd. Hvis ikke, kan det bli pinlig.

H m7b5/A

1.

2.

3.

4.

5.

 • X
 • O
 •  
 •  
 •  
 • X
 • A
 • F
 • A
 • D


 

14 Støvsuge for barnåler.

Det drysser som rakkern. Husk å skifte støvsugerpose hvis denne blir full.


 

15 Les deg opp på norske metalband.

Metal er én av Norges største eksportvarer. Det er stor etterspørsel etter dette i utlandet. Og vi har mange bra metalband som kan være gøy å vite litt mer om. Sjekk ut artikkelen Norske metalband og bli bedre kjent med blant annet Satyricon, Kvelertak og Dimmu Borgir.


 

16 Ukulela.

Som avveksling fra gitaren kan det være gøy å finne fram ukulelen, hvis du har noe slikt. Prøv deg på julesangene, det kan klinge fint.

Ofte hvis det er en stund sist du spilte ukulele er det greit å få frisket opp grepene. Disse er jo helt annerledes enn vanlig gitargrep.

Her er oversikt over alle ukulele-grepene.

D

1.

2.

3.

4.

5.

 •  
 •  
 •  
 • O
 • A
 • D
 • F#
 • A

 

17 Kaste ut juletreet.

Når det ikke er flere barnåler igjen fjerde juledag er det like greit å ekspedere juletreet ut av huset. Dette vil etterlate større plass i stua. Ikke bare fordi treet er ute, men også fordi støvsugeren kan settes tilbake i boden eller vaskerommet.


 

God jul!
 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner