Øystein Greni - gitarist, skater og surfer

Øystein Greni - gitarist, skater og surfer


BigBangs frontmann Øystein Greni er en av Norges fremste gitarister. I denne artikkelen kan du lese om hans musikerliv og det avsløres at han har talenter for mer enn strengeplukking.

Publisert: 23.10.15 Kategori: Norske gitarister.

 

I 1991, 17 år gammel, stod Øystein Greni øverst på pallen under Europamesterskapet i Münster i Tyskland. I hånden hadde han ikke en gitar, men et skateboard. Han var i sin ungdom lidenskapelig opptatt av skating og da, i 1991, hadde han fått tilbud om å bli profesjonell skateboarder. Så skadet han kneet og framtiden ble annerledes. Kanskje bra, for bare få måneder etter ulykken startet han BigBang, bandet som har vært et av de mest dominerende norske rockebandene de siste 10-årene.

BigBang spilte inn noen plater og holdt noen konserter de første årene etter oppstarten i 1992, uten å aldri slå helt gjennom. I 1999 var planen å oppløse bandet på grunn av mye turbulens innad i rekkene. De spilte på By:larm og Norwegian Wood dette året, nærmest som et allerede oppløst band. Stor ble derfor overraskelsen da de etterpå så køen av plateselskaper som ville skrive kontrakt med dem. De signerte for Warner og gav ut albumet Electric Psalmbook noen måneder etter Norwegian Wood-suksessen.

Girl in Oslo

Girl in Oslo er kanskje BigBangs mest kjente låt og ble utgitt i år 2000. En drivende, god norsk rockelåt med et sugende, røft gitarkomp. Etter dette er det, tross store utskiftninger i bandet, jevnt og trutt kommet nye album fra Bigbang og konsekvent har de holdt seg innenfor samme stil. En stil inspirert av amerikansk rock fra 1960- og 1970-tallet. Øystein Greni er aldri skiftet ut og det er han som på mange måter er BigBang. Bandet er hans livsverk. Bigbangs rykte som et meget bra liveband er sant, og vel fortjent. Energisk og kraftfullt er stikkordene som er riktigst å benytte.

Gitaristen

Øystein Greni er flink på gitar og med "flink" menes her "glitrende". Det som skiller han fra resten av gjengen er at han har personlighet og særpreg i spillet sitt. Det er mange flinke gitarister, men Greni makter å legge det ekstra i gitartonen. Litt Jimi Hendrix over det hele, kanskje? (se video nederst i artikkelen som viser 10 år gamle Øystein Greni spille Purple Haze).

Og ellers...

USA er et land Øystein Greni har et nært forhold til. BigBang har holdt mange konserter der og Greni selv har bodd lengre perioder i Los Angeles. Ikke bare fristet det å bo i en storby med et stort kreativt miljø, men bølgene utenfor California-kysten var en minst like stor årsak tii flyttingen. De siste 10-11 årene har Greni nemlig vært en entusiastisk surfer.

I høst har Øystein Greni vært å høre på NRK radioen. Han har fått sitt eget program, Grenitimen, der han spiller og samtaler med andre norske musikere. Artister som har vært gjester til nå er blant annet Jonas Alaska, Lars Lillo-Stenberg, Ingrid Olava og Knut Schreiner.

 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:

Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner