Artikler


Giss-gitaren - en norsk suksesshistorie!

Giss-gitaren - en norsk suksesshistorie!

Publisert: 09.09.10 | Kategori: Gitarer

Ved første øyekast ser den ut som en liten barnegitar, men G#-gitaren er en spesiell type konstruert kvalitetsgitar som har høstet lovord fra kjente gitarister over hele verden. Og det artige er at den er norskprodusert. Vi skal her ta en nærmere titt på den.


Kort historie

Øivin Fjeld heter mannen som har utviklet og bygget G#-gitaren. Det hele startet i 1997 da den ble designet og den første prototypen ble bygget. Deretter ble flere av gitarene gitt som gaver til kjente gitarister som ikke var sene med å gi særdeles positive tilbakemeldinger. Fra 2004 startet man masseproduksjon av gitarene og man finner nå G#-gitaren i mange musikkforetninger rundt omkring i verden.

Om gitaren

G#-gitaren skiller seg fra vanlig gitar på mange områder. Det første man legger merke til er størrelsen. Den er kun 75 cm lang og gripebrettet er kun 530 mm langt. Dette kombinert med den spesielle konstruksjonen gir gitaren en meget rik og homogen lyd, med klare overtoner og en varm, jevn lyd. Noe av det som har fått mest skryt på gitaren er mikrofonen. Den er utstyrt med en singlecoil pickup som låter meget godt. En tredje ting som skiller den fra en vanlig gitar er selvfølgelig stemmingen. Den har fått navnet G#-gitaren fordi gitaren er stemt fra G# til G# istedet for fra E til E. Stemmingen blir da som følger; 1.G# , 2.D# , 3.B , 4.F# , 5.C# , 6.G#. Den kan selvsagt bli stemt på andre måter også, men den klinger best med G#-stemming. Ellers er gitaren laget med kropp og gjennomgående hals i ren mahogny, mens gripebrettet er i lønn.

Gitarister som bruker G#-gitaren

Listen er lang på gitarister som bruker G#-gitaren og den blir lengre og lengre. Paul Waaktaar Savoy i A-ha har lenge brukt gitaren og på deres siste single 'Butterfly, Butterfly' er g#-gitaren den eneste gitaren som brukes. Til dagbladet.no sier han følgende: '-Jeg har jo tross alt en del gitarer å velge imellom, så jeg må nok innrømme at overraskelsen var stor, også hos meg, da jeg fant ut at denne lille norske gitaren ble førstevalget på samtlige gitarspor på 'Butterfly, Butterfly'. Av andre norske gitarister som bruker gitaren har vi for eksempel. Frode Alnæs, Lars Håvard Haugen(Hellbillies), Trond Holter(WigWam) og Sven Lundestad. Men også i utlandet er gitaren blitt en suksess. Gitarister som Mark Knopfler (Se bilde over, Mark Knopfler til venstre og Øivin Fjeld til høyre), Gary More, Scotty More og Guy Fletcher kommer alle med meget positive tilbakemeldinger om gitaren.

Det blir spennende å følge utviklingen for G#-gitaren. Det som er sikkert er at det er gøy med en norskprodusert gitar som utmerker seg internasjonalt og er nyskapende innenfor gitarbygging. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no